A palacsintát mindenki szereti, az elkészítésétől azonban sokan ódzkodnak. Túl vékony, túl vastag, csomós, íztelen, elszakad. Soroljuk még? Megkértünk egy profit, szedje össze nekünk az aranyszabályokat. Hogy soha többet ne érjen minket kudarc. Balló Margit, a ROHAMBudapest étterem szakácsa segített.
(Forrás: Édesem blog)
1. Ne spóroljuk ki a tojást! Ne felejtsük el: ez a kötőanyag a tésztában.
1 liter tejhez 4 tojást használjunk (részletes receptet lásd a cikk végén.)
2. Ne használjunk viszont túl sok olajat! A legjobb, ha előtte egy kis tálkába kiöntjük, és egy ecsettel vékonyan bekenjük a palacsintasütőnk alját. Így biztosan nem fog leégni a palacsinta, és nem is fog tocsogni az olajban.
3. Ha megfelelő receptet használunk, nem nehéz eltalálni a helyes vastagságot, bár ízlés kérdése, hogy valaki a vékonyabb, vagy vasgatagabb tésztát kedveli. Utóbbival az a baj, hogy gyakran nem sül át a közepe, pedig nincs rosszabb a nyers tésztánál...
4. Közepes hőmérsékleten süssük, ne a legmagasabban! Hiába készül el látszólag hamarabb, könnyen előfordulhat, hogy alaposan megpirul, miközben a közepe még nem sült át teljesen.
5. Csomók, jaj. Ha a legnagyobb elővigyázatosság ellenére csomós lesz a tészta, ne dobjuk ki, és ne is álljunk neki kisütni. Elég, ha átszűrjük, vagy egy magasabb tálban botmixerrel kikeverjük belőle a csomókat.
6. Ha tölteléket szánunk bele, értelemszerűen ne tegyünk a tésztába cukrot. Egy csipet só viszont tölteléktől függetlenül, mindig kell bele!
7. Nem mindegy az sem, mennyi összetevővel kezdünk el dolgozni. Először a tojásokat tesszük a tálba. Ehhez adunk körülbelül 3 dl tejet, és az összes lisztet. Ha kikevertük és csomómentes, belekerülhet a többi tej, illetve a szódavíz is. A csipet só tehát kötelező!
8. Ha igazán finom tésztára vágyunk, tegyünk hozzá 2-3 dkg olvasztott vajat!
Hozzávalók:
1 l tej+szódavíz (akár a fele is lehet szódavíz, de elég 1-2 dl-t tenni bele)
4 tojás
15-16 közepesen púpos ek. BL55-ös (finom) búzaliszt
csipet só
(ha édes tésztát szeretnék: egy csapott ek. nyírfacukor, de ez esetben először a cukrot adjuk a tojásokhoz!)
2-3 dkg olvasztott vaj
kikenéshez jó minőségű napraforgó olaj
Alternatív palacsinta receptek:
Koreai palacsinta újhagymával Makitól
Bodzavirágos palacsinta eperrel és joghurttal
Amerikai palacsinta: alaprecept
Zöldborsós amerikai palacsinta reggelire