Mindegy, hogy a palacsinta hagyományos vagy valamelyik reform verzióját készítjük el, valószínűleg sikerünk lesz, hiszen maga a palacsinta örök sláger mindenhol. Ha már esetleg unjuk a jól bevált, hagyományos magyar verziót, próbáljuk ki ezt. Profi ajánlja, tetszeni fog.
„Ez az egyik kedvenc reggelink, amit hangulatom szerint variálgatok" -írja Márk Szonja cukrász a 100 fok egyik állandó szerzője, a Makifood Főzőiskola tanára.
Pancake alaprecept
- 1 csésze liszt (120 g)
- 2 tk sütőpor
- 1 csésze tej (250 ml)
- 2 db tojás
- 2 tk fehércukor
- 1/4 tk só
- 1 ek olaj
Elkészítés:
„Általában az egészet egy botmixerrel egyneműsítem, és forró, olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalát megsütöm. Ha könnyebb tésztát szeretnék, a tojásfehérjét külön kemény habbá verem, és a többi hozzávalóhoz forgatom a végén. Az is előfordul, hogy az egész tojásokat keverem ki világosra. Néha túl hígnak tűnik a tésztám, olyankor hagyom öt percet állni, és ha még mindig túl folyós, evőkanálnyi adagokban lisztet adok még hozzá."
Szonja tippjei a hozzávalókkal kapcsolatban:
- a búzaliszt szinte bármilyen liszttel helyettesíthető, én általában kis arányban meghagyom a búza finomlisztet, és hozzákeverek még például barna rizslisztet, teljes kiőrlésű tönkölylisztet, kókuszlisztet, természetesen gluténmentesen is megoldható
- a tej helyett sokszor írót, joghurtot, görög joghurtot, vagy laktózmentes variációban rizstejet vagy kókusztejet használok
- pelyheket is szoktam belekeverni egy-két evőkanállal, például zabpelyhet, rozspelyhet, árpapelyhet
- ha figyelsz az egészségedre, adhatsz hozzá szezámmagot, lenmagot vagy más apró magvakat is
- egy beleturmixolt banán krémessé, lággyá teszi az állagát
- a cukrot értelemszerűen helyettesítheted cukorpótlókkal vagy mézzel
- az olaj helyett más zsiradékkal is kísérletezhetsz, a vajtól az olívaolajig
- cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék welcome
Mákos-hajdinás pancake
Hozzávalók (kb. 20 db):
- 30 g búza finomliszt
- 90 g hajdinaliszt
- 2 ek mák (nem darált)
- 2 tk méz
- 100 ml natúr joghurt
- 100 ml tej
- 2 ek kókuszzsír
- 2 db tojás
- 1/4 tk só
- 4 ek zabpehely
Elkészítés:
„Az elkészítés ugyanaz, mint az alaprecept esetében. Juharsziruppal és rengeteg áfonyával ettem. Itthon a többiek fahéjas porcukorral szokták enni, ami nem túl autentikus, viszont jól bevált."
Ha érdekel, hogyan készíti el Szonja az Eton mess-t (hagyományos angol desszert lágy tejszínhabból, eperből és durvára tört, ropogós habcsókból), a lisztmentes málnás csokitortát, a hajdinalisztes almás muffint, illetve a lisztmentes máktortát, gyere el a Makifood Főzőiskola következő órájára és megtudod! Ezen kívül számos tippet, ötletet, titkot tanulhatsz meg Szonjától, jövő héten elsősorban gluténmentes témában.