Komoly visszatérő kérdés, főleg, ha el akarunk búcsúzni a boltokban kapható sajtkrémektől és margarinoktól. Még bonyolultabbá teszi a kérdést, ha magát a tejtermékfogyasztást is vissza akarjuk fogni.
Persze vannak olyan vegetáriánus krémek, amelyek ma már akkora népszerűségnek örvendenek, hogy ipari változataik ott sorakoznak a bevásárlóközpontok polcain. Ilyen az ajvár (paprikakrém), a hummusz (csicseriborsóból és tahiniből) és a zakuszka (padlizsánkrém) a teljesség igénye nélkül.
Ha viszont valami újra vágyunk, készíthetünk reform házias növényi pástétomokat szezonális alapanyagokból is, például céklából és sütőtökből. (Ez utóbbi akár egy Halloween partin is bevethető.) A recept Zöld Múzsától származik, aki szerint nem kell órákat a konyhában tölteni az elkészítésükkel, nem mellesleg sikerülhet megszerettetni ezt a két zöldséget azokkal is, akik eddig alig készítettek belőlük bármit.
Múlt héten szerzőnkkel tarthattatok egy pannonhalmi gyógynövénysétára. Most pedig az ott megismert gyógyító fűszernövények felhasználásával készít egy nem szokványos parpadelle (széles metélt) "tésztát" különleges fűszerpesztóval.
Nyár végén, ősz elején készül - különféle fűszer- és gyógynövényekből - a pesztó. Ez a legtökéletesebb módja annak, hogy a fűszerek aromáját és frissességét elraktározzuk a hidegebb hónapokra. Augusztus végén Vadnövénykonyha sorozatunk szerzője a Pannonhalmi Gyógynövénykertben járt, ahol a bencés szerzetesektől tanult a gyógy- és fűszernövények hatásairól és felhasználásáról. Kövessétek őt egy nagy gyógynövénysétára.
Potyóka, mert potyog, lotyóka, hisz leesve szétloccsan és népi nevén fosóka szilva is - aki evett egyszerre belőle tetemes mennyiséget, annak nem kell magyarázni, hogy miért. Általában hagyják a fa alatt megrohadni, figyelmesebbek cefrének megmentik. Mi viszont szeretjük nagyon - és ahogyan a grúzok is - fantasztikus, fűszeres ketchupot készítettünk belőle.
Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát néhány vadon termő ehető növényről, gyümölcsről és visszatesszük őket, oda ahová valók, asztalra, tányérra, kamra polcára. Izgalmas kísérleti receptek következnek faeperre és a most érő mákra!