AJÁNLÓ
 
08:55
2014. 10. 13.
"Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, ekkor jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 13.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 13.
A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról....
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 13.
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 13.
Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mit kenjünk a kenyérre?

Komoly visszatérő kérdés, főleg, ha el akarunk búcsúzni a boltokban kapható sajtkrémektől és margarinoktól. Még bonyolultabbá teszi a kérdést, ha magát a tejtermékfogyasztást is vissza akarjuk fogni.

Persze vannak olyan vegetáriánus krémek, amelyek ma már akkora népszerűségnek örvendenek, hogy ipari változataik ott sorakoznak a bevásárlóközpontok polcain. Ilyen az ajvár (paprikakrém), a hummusz (csicseriborsóból és tahiniből) és a zakuszka (padlizsánkrém) a teljesség igénye nélkül.

Ha viszont valami újra vágyunk, készíthetünk reform házias növényi pástétomokat szezonális alapanyagokból is, például céklából és sütőtökből. (Ez utóbbi akár egy Halloween partin is bevethető.) A recept Zöld Múzsától származik, aki szerint nem kell órákat a konyhában tölteni az elkészítésükkel, nem mellesleg sikerülhet megszerettetni ezt a két zöldséget azokkal is, akik eddig alig készítettek belőlük bármit. 

Céklapástétom

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen az őszi és téli időszakban. Fogyasszuk a tél folyamán minél többször és minél nagyobb mennyiségben, kenhető formában is.

Hozzávalók:
2 db közepes sült cékla
1-2 ek. balzsamecet
1-2 ek. olívaolaj
1 dl tejföl ( vagy magtejföl napraforgómagból )
1 ek. méz
1 ek. citrom frissen facsart leve
ízlés szerint só, citrombors, kömény
snidlinggel vagy rukkola salátával tálaljuk

Elkészítése:
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, kenjük be extraszűz olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk meg, majd tekerjük alufóliába. A céklákat tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig süssük, amíg könnyen beléjük tudunk szúrni egy hústűt. (Ez általában 60-70 perc, de érdemes előbb is ellenőrizni). 

Miután kihűltek, húzzuk le a héjukat és egy késes aprítóba tegyük bele a többi összetevővel együtt. Rusztikus állagúra pépesítsük és apróra vágott snidlinggel vagy friss rukkola saláta levelekkel tálaljuk.

Zsályás sütőtökpástétom

A piacokon beindult az égőnarancs színű tökszezon is, a termelői standokat ellepték a különféle izgalmas formák. A sütni való szeleteket locsoljuk meg pár evőkanál olívaolajjal, nyomjunk rájuk egy kis fokhagymát és enyhén sózzuk, borsozzuk őket. Ha még néhány szál zöld rozmaring ágat vagy friss kakukkfüvet is teszünk a sütőbe a tökgerezdek mellé, új dimenziók nyílnak. Az így elkészített sütőtököt tíz perc leforgása alatt  zsályás sütőtök pástétommá alakíthatjuk.

Hozzávalók: 

4-5 szelet sült sütőtök
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj vagy kókuszolaj
1 tk. dijoni mustár
5 dkg tökmag
4-5 friss zsályalevél
só, bors ízlés szerint

Elkészítése:

A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olívaolaj elegyén megpároljuk. A tökmagot teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd egy késes aprítóban durvára vágjuk. A sütőtököt kettévágjuk, kikanalazzuk a magokat, majd a tökgerezdeket egy tepsibe helyezzük úgy, hogy lefelé nézzenek. Addig sütjük, amíg egy hústűt könnyedén át tudunk szúrni a legvastagabb részén. Lehűtjük és kikanalazzuk a belsejét.

A párolt hagymát, a sült tökök belsejét, a mustárt  és a fűszereket is a robotgépbe öntjük és rusztikus állagúra turmixoljuk. Pirított kenyéren tálaljuk. Morzsolhatunk a tetejére feta sajtot és meglocsolhatjuk tökmagolajjal is. Friss salátával még ízletesebb lesz. Tiszta üvegbe töltve néhány napig eláll a hűtőszekrényben.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog