Komoly visszatérő kérdés, főleg, ha el akarunk búcsúzni a boltokban kapható sajtkrémektől és margarinoktól. Még bonyolultabbá teszi a kérdést, ha magát a tejtermékfogyasztást is vissza akarjuk fogni.
Persze vannak olyan vegetáriánus krémek, amelyek ma már akkora népszerűségnek örvendenek, hogy ipari változataik ott sorakoznak a bevásárlóközpontok polcain. Ilyen az ajvár (paprikakrém), a hummusz (csicseriborsóból és tahiniből) és a zakuszka (padlizsánkrém) a teljesség igénye nélkül.
Ha viszont valami újra vágyunk, készíthetünk reform házias növényi pástétomokat szezonális alapanyagokból is, például céklából és sütőtökből. (Ez utóbbi akár egy Halloween partin is bevethető.) A recept Zöld Múzsától származik, aki szerint nem kell órákat a konyhában tölteni az elkészítésükkel, nem mellesleg sikerülhet megszerettetni ezt a két zöldséget azokkal is, akik eddig alig készítettek belőlük bármit.
Céklapástétom
A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen az őszi és téli időszakban. Fogyasszuk a tél folyamán minél többször és minél nagyobb mennyiségben, kenhető formában is.
Hozzávalók:
2 db közepes sült cékla
1-2 ek. balzsamecet
1-2 ek. olívaolaj
1 dl tejföl ( vagy magtejföl napraforgómagból )
1 ek. méz
1 ek. citrom frissen facsart leve
ízlés szerint só, citrombors, kömény
snidlinggel vagy rukkola salátával tálaljuk
Elkészítése:
A céklákat mossuk meg, töröljük szárazra, kenjük be extraszűz olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk meg, majd tekerjük alufóliába. A céklákat tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és addig süssük, amíg könnyen beléjük tudunk szúrni egy hústűt. (Ez általában 60-70 perc, de érdemes előbb is ellenőrizni).
Miután kihűltek, húzzuk le a héjukat és egy késes aprítóba tegyük bele a többi összetevővel együtt. Rusztikus állagúra pépesítsük és apróra vágott snidlinggel vagy friss rukkola saláta levelekkel tálaljuk.
Zsályás sütőtökpástétom
A piacokon beindult az égőnarancs színű tökszezon is, a termelői standokat ellepték a különféle izgalmas formák. A sütni való szeleteket locsoljuk meg pár evőkanál olívaolajjal, nyomjunk rájuk egy kis fokhagymát és enyhén sózzuk, borsozzuk őket. Ha még néhány szál zöld rozmaring ágat vagy friss kakukkfüvet is teszünk a sütőbe a tökgerezdek mellé, új dimenziók nyílnak. Az így elkészített sütőtököt tíz perc leforgása alatt zsályás sütőtök pástétommá alakíthatjuk.
Hozzávalók:
4-5 szelet sült sütőtök
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj vagy kókuszolaj
1 tk. dijoni mustár
5 dkg tökmag
4-5 friss zsályalevél
só, bors ízlés szerint
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát víz és olívaolaj elegyén megpároljuk. A tökmagot teflon serpenyőben szárazon megpirítjuk, majd egy késes aprítóban durvára vágjuk. A sütőtököt kettévágjuk, kikanalazzuk a magokat, majd a tökgerezdeket egy tepsibe helyezzük úgy, hogy lefelé nézzenek. Addig sütjük, amíg egy hústűt könnyedén át tudunk szúrni a legvastagabb részén. Lehűtjük és kikanalazzuk a belsejét.
A párolt hagymát, a sült tökök belsejét, a mustárt és a fűszereket is a robotgépbe öntjük és rusztikus állagúra turmixoljuk. Pirított kenyéren tálaljuk. Morzsolhatunk a tetejére feta sajtot és meglocsolhatjuk tökmagolajjal is. Friss salátával még ízletesebb lesz. Tiszta üvegbe töltve néhány napig eláll a hűtőszekrényben.