Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő évre. Nem kell azonban mindig a megszokott módon elkészítenünk ezeket, a malacsültnek például nagyon jót tesz egy kis szójaszósz, a lencseleves pedig gyógyító korhelylevessé alakulhat, ha káposztát is adunk hozzá. Két recepttel búcsúztatjuk a 2016-ot!

Vörös lencsés savanyú káposzta leves (Zizi kalandjai)

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Hozzávalók 3-4 főre:
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 közepes répa (karikákra)
- 1 fehérrépa (vékony karikákra)
- 200 g vöröslencse
- 200 g savanyú káposzta
- kb. 1,5 liter víz
- 2 babérlevél, borsikafű, esetleg füstölt paprika
- só
- napraforgó olaj
- tejföl/szójajoghurt a tálaláshoz

újév szilveszter sertés sertéssült malac korhelyleves leves tél vöröslencse savanyú káposzta vegetáriánus

Elkészítése:

A savanyú káposztát kicsit aprítsuk fel.

Egy lábasban hevítsünk fel egy kevés (3-4 evőkanál) hidegen sajtolt napraforgó olajat. Néhány perc alatt dinszteljük meg rajta a vöröshagymát, majd a fokhagymát. Ezután adjuk hozzá a répát, fehérrépát, a vörös lencsét és öntsük fel a vízzel.

Adjuk hozzá a babérlevelet, esetleg borsikafüvet és a savanyú káposztát, ízesítsük sóval, tegyünk rá fedőt és főzzük meg kb. 20 perc alatt.
Tálaljuk tejföllel vagy joghurttal, sötét rozskenyérrel. (Vegán opció: zabtejszín, szójajoghurt)

Sertéssült almával

Hozzávalók:

400 g sertés farhát, vékonyra szeletelve 
marináld 30 percig a következő pácban:
1 evőkanál vodka
1 evőkanál shoyu
egy kevés feketebors
egy kevés ötfűszerkeverék
1 evőkanál keményitő
1 nagy savanykás alma, 5 mm vastagságúra szeletelve
só és bors
olaj a sütéshez

Elkészítése:

Forgasd meg a hússzeleteket a keményitőben és süsd meg közepesen forró olajban őket. Süsd meg az almaszeleteket magas hőmérsékleten 2 evőkanál olajban. Keverd össze az almát a hússal, sózd és borsozd.

/

Lencseleves füstölt libakolbásszal

Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami a ényeg: felmelegít és nagyon finom.

A hagyományok követésén túl is érdemes lencsét fogyasztani, és nem csak az újév első napján. Igen gazdag tápanyagokban, még a hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé. Bár igen magas a szénhidrát tartalma, 50-60 %, melynek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat, A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.

Árpagyöngyös lencseleves füstölt libakolbásszal

lencse újév lencselves leves tél libakolbász

Variációk vöröslencsére

Vöröslencse. Táplál és melegít. Mindkét hatásra szükségünk lehet a mostanában jellemző hidegebb napokon. A vörös lencse már csak azért is az egyik legjobb választás, mert igen gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, vasban. Javítja tehát az immunitást, mellesleg az anyagcserénket is.  Ráadásul még csak be sem kell áztatni főzés előtt. Mi kellhet még?

 Variáció 1. Vöröslencse és körteragu csirkével 

Hozzávalók: 

- 2 csésze vöröslencse, megmosva 

- 1 fej vöröshagyma, felkockázva

- 1 szál sárgarépa felkockázva

- 1 zeller, felkockázva

- 1 babérlevél

- 1 kaukkfű ág

- 1-2 kiskanál kömény

- só és bors

- petrezselyem felaprítva

- 3 felső csirkecomb, kicsontozva, felkockázva (tartsd meg a csontokat)
- zöldség-vagy csirkeleves alap

- 1 körte, apróra kockázva

- olívaolaj sütéshez 

vöröslencse csirke körte feta

Elkészítés: 

Forrósíts olajat egy serpenyőben és párold benne kicsit a mirepoix-t (hagyma, zeller, sárgarépa). Add hozzá a csirkecsontot es főzd további 2 percig. Add hozzá a vöröslencsét, a fűszereket, a levesalapot es forrald fel őket, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd, míg a lencse megpuhul es közvetlenül tálalás előtt vedd ki a csontokat és keverd bele a felkockázott körtét. 

A csirkecomb elkészítése: 

Töröld szárazra a csirkecombot. Sózd és borsozd meg mindkét oldalát. Forrósíts fel egy panini serpenyőt és süsd a bőrös résszel lefelé, míg barna és ropogós nem lesz. Hintsd meg őrölt köménnyel, vágd falatnyi csíkokra és tálald a lencseragu tetején. Díszítsd aprított petrezselyemmel.

 Variáció 2. Vöröslencse fetagombócokkal

Hozzávalók a fetagombóchoz: 

- 2 db tojás

- 125 g fetasajt

- 1 evőkanál petrezselyem

- 1 csésze zsemlemorzsa

- 2 evőkanál tej és még egy kevés, ha szükséges

- bors

- sütéshez szabadon választott olaj 

Elkészítés:

Az előző ételből hagyd ki a csirkét. Helyezz minden hozzávalót a robotgépbe es keverd őket, míg egyenletes keverékké állnak össze. Formálj kis labdákat belőlük, kisebb tojás nagyságúakat. Melegíts nagyon kevés olajat egy serpenyőben, és süsd a labdákat közepes lángon, míg enyhén megbarnul a külsejük.

 

 

röslencvö

A lencsefőzelék főzése valószínűleg senkiből nem vált ki kitörő lelkesedést, főleg, akinek a menzán kellett elfogyasztania annak idején. Ez az édesköményes változat viszont, ami Colors In The Kitchen blogjáról való, a megrögzött lencsefőzelék-elleneseknél is működhet. A háromféle hagyma és az itthon még mindig kevésbé ismert édeskömény egészen új ízvilágot ad a lencsének.

Az édesköményről, ami a szegényesebb téli zöldségkínálatban izgalmas alapanyagként kerülhet a tányérunkra, itt írtunk.

Édesköményes lencsefőzelék borjúfasírttal

lencse lencsefőzelék fasírt borjúfasírt édeskömény főzelék colors in the kitchen borjú húsgolyó recept

Téli lencseburger

Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez a hozzávaló az, amelyikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szilveszteri lencsepartik után, pedig érdemes egész évben fogyasztani. Akár egy kis tisztítókúrát tartunk az ünnepek aután, akár a vitamin- és ásványianyag-készleteinket töltjük fel, a lencse nagyon jó választás. És szerencsére nemcsak a nem mindenkinél népszerű lencsefőzelék formájában fogyaszthatjuk, hanem rengeteg izgalmas fogást készíthetünk belőle. Egy korábbi posztunkban már megírtuk, milyen sok tápanyag van benne.

lencse burger vegán vegetáriánus vega dió lenmag répa fasírt lencsefasírt zizi kalandjai

Éppen ezért a hosszú távú és az időszakos húsmentes étrendek alapvető tartozéka. A Zizi kalandjai blog szerzője egy vegán lencse-dió burgert készített."Nagyon jó alternatívája szendvicsben a felvágottnak, májkrémnek, sajtnak. Igazából gyorsan el is készíthető, ha meg van főzve a lencse, akkor gyorsan összeállítható a "tészta", utána már csak sütni kell" - írja a blogger. "A recept innen való, néhány módosítással. Az eredeti változat szerint sütőben kell sütni és én így is kipróbáltam, de a teflonban sütött verzió sokkal jobban ízlett. A sütős változat szárazabb lett, a tűzhelyen készült viszont puhább és "szaftosabb"."

Vegán lencse-dió burger

«
12

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog