Nem szépítjük, az izakaya valójában egy italmérés, ahol az italok mellé kis adag, étvágygerjesztő fogásokat szolgálnak fel. Leginkább egy tapasbárhoz hasonlít a koncepció, mondja Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapító tanára. "Az ételeket együtt fogyasztják az italokkal, ezért a fogások kissé sósak, szénhidrátban nem gazdagok. Az izakaya vendégei italozás közben csipegetnek, és ha még mindig nem laktak jól, rendelhetnek egy shime-ot, ami a befejező fogást jelenti. Ez viszont szénhidrátban gazdag, rendszerint rizs-vagy tésztaétel."
Izakaya Tokióban. Forrás: Flickr.com (japanexperterna.se)
Kávét inni szinte mindannyian szeretünk, ehhez képest alig foglalkozunk a téma hátterével, kultúrájával, történetével. Tudtátok például, hogy Kosztolányi Dezső "kávévárosnak" nevezte Budapestet? Akkoriban ugyanis még minden sarkon volt egy kávéház. Az aranykor az előző századfordulóra tehető, a főváros a "kávéházak városa" titulust 550 regisztrált kávéházával érdemelte ki. Ezek egyszerre voltak a nagyvárosi életforma nélkülözhetetlen elemei, a művészeti és kulturális élet pezsgő központjai, de egyfajta elvágyódást is jelképeztek. (A nevük is erről árulkodik: Japán, Abbázia, Sorrentó.)
A Hosszúlépés ingyenes városi sétáinak segítségével visszamehetünk az időben, közelebbről is megismerhetjük a századfordulós Budapest életét és legendás kávéházait.
Ha japán konyháról van szó, a legtöbb embernek egyből a sushi (és a rizs) jut eszébe. Pedig óriási hagyománya van Japánban a tésztaevésnek is, ezen belül pedig a soba tészta elkészítéséhez és fogyasztásához is külön szokások kapcsolódnak. Most ezekről számol be nektek szerzőnk, aki Maki mellett kuktaként is bepillanthatott a japán házikonyha titkaiba.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig nagyon unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: rántott sajt, rántott gomba, esetleg valami zöldsaláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre mint a húsfélékből, mégsem tanultuk meg őket kreatívan használni. Mit jelent tehát az "új vegetáriánus" konyha? Chef Makival beszélgetünk erről, aki egy Japánban tradicionális, "új vegetáriánus" étel receptjét is elhozta.
A 100fok és a Makifood Főzőiskola csapata hétfőn Bécsbe látogatt Chef Makival, hogy végigjárjuk Maki kedvenc alapanyag-beszerzőhelyeit és a helyeket, ahová ő is szívesen beül, mikor Bécsben jár. Bécsi kávé helyett habos matchát ittunk cseresznyevirágos-zöldteás gőzgombóccal, és az is kiderült, hogy egy 5 négyzetméteres kis sushibárban adják állítólag "Közép-Európa legjobb sushiját". Nem klasszikus bécsi gasztroélmények következnek!