Tudjátok, hogy elsősorban a zöldségételeket részesítjük előnyben, ám a flexiteriánus étkezésbe néhanapján belefér a húsfogyasztás is (erről itt írtunk részletesen). És mivel a hagyomány szerint Márton napját követően negyven napos böjti időszak következik, ilyenkor kell belakmározni. A liba az egyik legfinomabb húsfélék egyike lehet ha megfelelően készítjük el. Ehhez kaptok útmutatót szerzőnktől, Herczeg Gabriellától (Flat-cat gasztro blog), aki a Márton napi hagyományokba is bevezet titeket.
Az egyik utolsó őszi gyümölcs a birsalma. Mintha a nyár összes napsugarát és zamatát begyűjtené, parfümös ízével igazi különlegesség. De tudni kell vele bánni, ezeket a napfényes ízeket előcsalogatni a nyersen egyébként fanyar gyümölcsből. Leggyakrabban lekvár, kompót, birsalmasajt készül belőle, de érdemes sós ételekkel is kísérleteznünk, mert a birs aromás-parfümös, különleges íze nagyon jól érvényesül más zöldségek, például a lilakáposzta vagy fehérrépa társaságában. Szerzőnk, Kósa Gabriella (a Rakottkert blog szerzője) most ebből a különleges őszi alapanyagból készített Húsmentes Hétfői menüt. Ebből a birsalma hummuszból pitával, zöldségekkel, pirított magvakkal tálalva, könnyű őszi ebéd vagy vacsora válhat.
Késő ősztől a konyhámat belengi a karamellizált sütőtök összetéveszthetetlen illata. A piacokon - így halloween előtt különösen - is egyre többféle lelhető fel. Úgyhogy ugorjunk is fejest a sütőtökök világába, hiszen több, mint 500 különböző fajtája létezik. Ismerkedjünk meg néhányukkal.
Szeptember végén, október elején beköszönt a szelídgesztenye szezonja. Hazánkban kevésbé bár, de Olaszországban elárasztják a sült-gesztenye árusok az utcákat, s a kisebb városokban bármerre is járunk, mindenhol lehet érezni a semmihez sem hasonlító illatot. Alig szoktunk még hozzá kellemes jelenlétéhez, mely visszafordíthatatlanul a tél közeledtét jelzi, az olasz városokban egymás hegyén-hátán rendezik a gesztenyefesztiválokat, ahol minden formában megtalálható ez a finomság.
Az ősszel eljött az olajos magvak ideje. Ahogyan megérkezik a hűvös a szervezetünk is vágyik a melengető ételekre. Csodálatosan össze vagyunk hangolva a természettel, hiszen ilyenkor érik be a dió, a mandula és a törökmogyoró is. És hogy miért érdemes diót fogyasztani? Összeállításunkból minden jó hatására fény derül.