Az ősszel eljött az olajos magvak ideje. Ahogyan megérkezik a hűvös a szervezetünk is vágyik a melengető ételekre. Csodálatosan össze vagyunk hangolva a természettel, hiszen ilyenkor érik be a dió, a mandula és a törökmogyoró is. És hogy miért érdemes diót fogyasztani? Összeállításunkból minden jó hatására fény derül.
A diófa Közép-Ázsiából származik, gyorsan nővő és hosszú életű fa. Termésének külső húsos, zöld héját diókopácsnak nevezik. A kopács sötétbarnára színezi a kéz bőrét, így legjobb ha kesztyűvel távolítjuk el.
A konyhában leginkább a dióbél felhasználása elterjedt, de ma már gyakran készítenek a zöld dióból likőrt vagy befőttet is. A diófa leveleit és a kopácsot gyógyászati célokra szokták felhasználni. A dióolaj is egyre elterjedtebb, ma már könnyen hozzá lehet jutni. Viszonylag alacsony hőfok a füstpontja, ezért csak rövid ideig hevítsük, nem alkalmas időigényes sütéshez. Mindenképpen a legjobb ha salátaöntetként frissen kerül felhasználásra, a legtöbb értékes anyagot úgy őrzi meg. Akár kúraszerűen is alkalmazható sok betegség megelőzésére (magas vérnyomás, vérszegénység, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, ekcéma vagy nagyon száraz bőr).
Vásárlása, tárolása
A dió sokáig eláll megfelelően tárolva például száraz, hűvős és sötét padláson. Fontos, hogy ősszel, a begyűjtést követően kiterítve megszárítsuk és csak utána kerüljön zsákokba, tárolókosarakba.
Ha diót vásárolunk érdemes több dologra figyelni:
1. elsősorban arra, hogy ne legyen sáros, mert az egyértelműen annak a jele, hogy hagyták a földön megázni, nem szedték föl azonnal
2. a héja ne legyen penészes vagy foltos
3. ha megrázzuk a diót és zörög, akkor annak bizony száraz a belseje
A szép dióbél belül fehér színű, húsos, telt és ropogós. Tárolni légmentes dobozban, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban érdemes, akár darálva is. A romlás első jele az avasodás. Az avas dió savanykás, kesernyés ízű és enyhén csípős szagú.
A dió jótékony hatásai
Magas fehérje és ásványi anyag tartalma miatt kiváló fehérjeforrást jelent a vegetáriánusoknak (is). Említésre méltó a B- és E- vitamin és magnéziumtartalma. Az olajos magvak közül a diónak a legmagasabb az Omega3 zsírsav tartalma, melynek nagy szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Várandósság alatt kifejezetten javasolt a fogyasztása folsav tartalma miatt. Akárcsak a többi olajos magnak, a dióbélnek is igen magas a kalóriatartalma (600-650 kcal/100 g). Koleszterincsökkentő étrendben kifejezetten javasolt napi szinten egy kevés dió fogyasztása, ugyanis bizonyított a pozitív hatása. A rendszeres diófogyasztással bizonyítottan megelőzhető a cukorbetegség is.
Diófajták a világ minden tájáról
Hazánkban a dió a közismert és viszonylag olcsón/ könnyen hozzáférhető, de ne feledkezzünk meg a különlegesebb diófajtákról sem.
A kesudió Braziliából származik és érdekessége, hogy a legkevésbé allergén diófajta.
A paradiót/Brazil diót neve ellenére elsősorban Bolívia exportálja.
A pekándió főleg Észak Amerikában elterjedt.
Az ausztrál makadámia pedig a diók királynője Az ínyencek kedvelt olajos magva. Ennek a héja a legkeményebb. Csak adott eszközzel lehet a makadámdiót feltörni úgy, hogy a dióbél ne sérüljön. Makadámdió úgy vásárolható, hogy a héját eleve berótták és eszközt is adnak a dióhéj feltöréséhez.
Dió a tányéron
A dió leginkább süteményekbe kerül, alapvetően édes receptekben használjuk . Biztos mindenkinek eszébe jut róla a finom diós kalács, diótorták, diós tészta, diós-almás palacsinták, répatorta vagy az Erdélyben közismert keksz szalámi.
A darált dió süteményekben sokszor a liszt egy részét, vagy gluténmentes receptekben akár a teljes mennyiségét ki tudja váltani.
A dió mellé kifejezetten passzol az alma és a körte, de nem szabad megfeledkezni a sós ételekről sem: jól illik hozzá például a cékla, a kecskesajt, a penészes sajtok vagy éppen a karfiol (lsd. Diós karfiolkrém leves receptünket). Kifejezetten finom ha salátát vagy krémelveseket megszórunk dióval (nyers vagy pirított).
Diós receptjeinket ebben a cikkben találjátok összegyűjtve.
Itt pedig egy diós fügetorta Chef Makitól.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Következő Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunkat október 7-én tartjuk.