AJÁNLÓ
 
13:20
2013. 09. 23.
Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.  Fügetorta  fotó:...
A bejegyzés folyatódik
 
13:20
2013. 09. 23.
Ha meguntad a szokásos salátákat, úgyis mint görögsaláta, vagy mozarella caprese, itt van...
A bejegyzés folyatódik
 
13:20
2013. 09. 23.
Korábbi posztunkban tippeket adtunk, hogyan lehet leszoktatni a cukorról gyerekeket (és felnőtteket)...
A bejegyzés folyatódik
 
13:20
2013. 09. 23.
Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez...
A bejegyzés folyatódik
 
13:20
2013. 09. 23.
Az egyik leginkább megosztó étrend a nyers vegán. Akik így étkeznek, nem vesznek magukhoz...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az ősszel eljött az olajos magvak ideje. Ahogyan megérkezik a hűvös a szervezetünk is vágyik a melengető ételekre. Csodálatosan össze vagyunk hangolva a természettel, hiszen ilyenkor érik be a dió, a mandula és a törökmogyoró is. És hogy miért érdemes diót fogyasztani? Összeállításunkból minden jó hatására fény derül.



A diófa Közép-Ázsiából származik, gyorsan nővő és hosszú életű fa. Termésének külső húsos, zöld héját diókopácsnak nevezik. A kopács sötétbarnára színezi a kéz bőrét, így legjobb ha kesztyűvel távolítjuk el. 

A konyhában leginkább a dióbél felhasználása elterjedt, de ma már gyakran készítenek a zöld dióból likőrt vagy befőttet is. A diófa leveleit és a kopácsot gyógyászati célokra szokták felhasználni. A dióolaj is egyre elterjedtebb, ma már könnyen hozzá lehet jutni. Viszonylag alacsony hőfok a füstpontja, ezért csak rövid ideig hevítsük, nem alkalmas időigényes sütéshez. Mindenképpen a legjobb ha salátaöntetként frissen kerül felhasználásra, a legtöbb értékes anyagot úgy őrzi meg. Akár kúraszerűen is alkalmazható sok betegség megelőzésére (magas vérnyomás, vérszegénység, érelmeszesedés, magas koleszterinszint, ekcéma vagy nagyon száraz bőr).



Vásárlása, tárolása

A dió sokáig eláll megfelelően tárolva például száraz, hűvős és sötét padláson. Fontos, hogy ősszel, a begyűjtést követően kiterítve megszárítsuk és csak utána kerüljön zsákokba, tárolókosarakba. 

Ha diót vásárolunk érdemes több dologra figyelni:
1. elsősorban arra, hogy ne legyen sáros, mert az egyértelműen annak a jele, hogy hagyták a földön megázni, nem szedték föl azonnal
2. a héja ne legyen penészes vagy foltos
3. ha megrázzuk a diót és zörög, akkor annak bizony száraz a belseje

A szép dióbél belül fehér színű, húsos, telt és ropogós. Tárolni légmentes dobozban, hűtőszekrényben vagy fagyasztóban érdemes, akár darálva is. A romlás első jele az avasodás. Az avas dió savanykás, kesernyés ízű és enyhén csípős szagú.

A dió jótékony hatásai

Magas fehérje és ásványi anyag tartalma miatt kiváló fehérjeforrást jelent a vegetáriánusoknak (is). Említésre méltó a B- és E- vitamin és magnéziumtartalma. Az olajos magvak közül a diónak a legmagasabb az Omega3 zsírsav tartalma, melynek nagy szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Várandósság alatt kifejezetten javasolt a fogyasztása folsav tartalma miatt. Akárcsak a többi olajos magnak, a dióbélnek is igen magas a kalóriatartalma (600-650 kcal/100 g). Koleszterincsökkentő étrendben kifejezetten javasolt napi szinten egy kevés dió fogyasztása, ugyanis bizonyított a pozitív hatása. A rendszeres diófogyasztással bizonyítottan megelőzhető a cukorbetegség is.

 

Diófajták a világ minden tájáról

Hazánkban a dió a közismert és viszonylag olcsón/ könnyen hozzáférhető, de ne feledkezzünk meg a különlegesebb diófajtákról sem.
kesudió Braziliából származik és érdekessége, hogy a legkevésbé allergén diófajta.
A paradiót/Brazil diót neve ellenére elsősorban Bolívia exportálja.
A pekándió főleg Észak Amerikában elterjedt.
Az ausztrál makadámia pedig a diók királynője Az ínyencek kedvelt olajos magva. Ennek a héja a legkeményebb. Csak adott eszközzel lehet a makadámdiót feltörni úgy, hogy a dióbél ne sérüljön. Makadámdió úgy vásárolható, hogy a héját eleve berótták és eszközt is adnak a dióhéj feltöréséhez. 

Dió a tányéron

A dió leginkább süteményekbe kerül, alapvetően édes receptekben használjuk . Biztos mindenkinek eszébe jut róla a finom diós kalács, diótorták, diós tészta, diós-almás palacsinták, répatorta vagy az Erdélyben közismert keksz szalámi.
A darált dió süteményekben sokszor a liszt egy részét, vagy gluténmentes receptekben akár a teljes mennyiségét ki tudja váltani.
A dió mellé kifejezetten passzol az alma és a körte, de nem szabad megfeledkezni a sós ételekről sem: jól illik hozzá például a cékla, a kecskesajt, a penészes sajtok vagy éppen a karfiol (lsd. Diós karfiolkrém leves receptünket). Kifejezetten finom ha salátát vagy krémelveseket megszórunk dióval (nyers vagy pirított).

Diós receptjeinket ebben a cikkben találjátok összegyűjtve.
Itt pedig egy diós fügetorta Chef Makitól.




Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
 

A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta. 

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Következő Húsmentes Hétfői Vacsoraklubunkat október 7-én tartjuk.
 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog