Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Őszi fogyókúrarecept cukkiniből

Igazi őszi ízvilágot varázsoltunk a tányérra friss fűszerekből, ezzel a dióból, cukkiniből és szőlőből készült gyors egytálétellel, ami gyakorlatilag főzést sem igényel. A nyár végi, nagyobbra nőtt cukkiniket tálalhatjuk szélesmetélt-szerűen, vékony karikákra szeletelve, gyorsan átgrillezve.

A friss zöldfűszerek tartósításának pedig nagyszerű módja a pesztókészítés. A pesztó mára szinte gyűjtőfogalommá vált a gasztronómiában - régen túlnőtt már az eredeti genovai alaprecepten. Készülhet szinte bármilyen zöldfűszerből, zöld levélből (medvehagyma, zsálya, reteklevél, petrezselyem, koriander, stb.) és az olajos magvakat is szabadon variálhatjuk benne. Most zsályából, friss petrezselyemből és kedvenc őszi olajos magvunkból, a dióból csináltunk friss pesztóöntetet a grillezett cukkinikarikákra. Zöld Múzsa receptje. 

cukkini fogyókúra ősz zöld múzsaŐszbe hajló cukkini "pappardelle" (széles metélt)

- egy kisebb cukkini (vagy egy közepes fele hosszában elvágva)
- egy kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió
- nagy csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só 
- 3-4 dkg frissen reszelt parmezán (vegánoknak elhagyható)
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a széles metéltünk szétszakadna. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit, és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. 

Tipp: Érdemes ízesített fűszerolajokat készenlétben tartanunk, érlelnünk a hűtőszekrényben. Az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni. 

Amennyiben nincs kőmozsarunk, a pesztót egy nagy vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóban elődarált diót és parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, míg krémes állagú pesztót nem kapunk. (Ugyanezt megpróbálhatjuk késes aprítóban is: először az olajos magokat aprítsuk, ehhez adjuk hozzá a fűszereket, végül az olajat.) 

A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, díszítsük dióval és szőlő szemekkel. 

Fügetorta, méltó búcsú a nyártól

Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van. 

Fügetorta 

füge desszert ősz dió torta

fotó: flickr.com - Akiko Russell

Hozzávalók a tésztához:

2 csésze bio finomliszt 
1/2 csésze cukor vagy sucanat 
1/2 kiskanál só 
3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
2 tojás, a sárgájuk különvéve
1 evőkanál hideg víz

Elkészítése: 

Keverd össze a lisztet, sót, cukrot és vajat robotgépben (pulzálva, míg durva tésztát kapsz, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Add hozzá a tojássárgát és vizet és óvatosan keverd tovább, míg nagyobb halmokba áll össze a tészta.

Tedd a tésztát enyhén lisztezett felületre, és oszd két részre. Gyúrd át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Laptísd ki és csomagold fóliába legalább egy órára.
 
Hozzávalók a töltelékhez:

350 g puha szárított füge, durvára vágva 
1  és 1/4 csésze víz 
1 csésze narancslé  
1 fahéjrúd
1/2 csésze sötét barnacukor 
1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve 
3 tojás felverve
1 narancs héja
1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva

Elkészítése:
 
Főzd a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halászd ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverd össze, míg finoman darabos, de nem telejsen sima keverék lesz. Tedd tálba és hűtsd ki. Keverd hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót. 

Összeállítás:

Vajazz ki egy tortaformát. Nyújtsd ki a tésztát 2 sütőpapír között, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodd le a kezeddel és vágd le a felesleget. Nyújtsd ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágd 2 cm-es csíkokra.

Halmozd a tölteléket a formába és simítsd el, majd rácsszerűen borítsd be a tésztacsíkokkal. Egyengesd el a széleket késsel. Süsd 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsd ki, majd vedd ki a formából. Tálald török süzme joghurttal, ízlés szerint.

Dübörög a grillszezon. A legtöbben a húsokat sütnek, na jó, esetleg némi zöldséget. Pedig a gyümölcsökkel is érdemes kísérletezni! Maki Chef szerint Az őszibarackból például különleges desszert lehet a grillen, ráadásul néhány perc alatt elkészíthető.

Grillezett őszibarack mascarponeval és dióval

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb, nem túl puha őszibarack, meghámozva, félbevágva (a héja maradhat is)
  • 4 ek. mascarpone
  • 4 kk. méz
  • egy kis marék pirított dió, apróra vágva

grillezés őszibarack mascarpone nyári desszert

(Forrás: Flickr)

Elkészítés:

Először a diót pirítjuk meg a konyhai tűzhelyen. Ehhez apróra vágjuk a diót, beletesszük egy serpenyőbe, és közepes lángon, gyakori kevergetés mellett pár perc alatt illatosra pirítjuk.

A barackokat mindkét oldalukon megsütjük a grillrácson. Vigyázzunk, mert hamar elkészül ez is!

A sült barackok belsejébe egy-egy kanál mascarponet teszünk. A tetejükre csurgatunk egy kis mézet, a legvégén pedig rászórjuk a pirított diónkat. Vanília fagyi mellé tálalva, de akár önmagában is nagyon különleges nyári desszert lesz belőle.

Mángold: A csodazöldség

"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert úgy hasznosulna legjobban, de megfőzve is kiváló" - írja Vivienne Agrillo, gasztrobloggerünk. "K,A,C,E,B1,B2,B3,B5,B6 vitamint, magnéziumot,mangánt,káliumot,vasat tartalmaz. Kiváló forrása a réznek és a kálciumnak, a foszfornak  és a cinknek. Egyszóval egy szuper zöldség, amit nem kellene elhanyagolnunk. A gyerekeimmel együtt nagyon szeretjük a csicseriborsót is, ami szintén kiváló tulajdonságokkal bír. Van benne B1,B6 és E vitamin, valamint vas, magnézium, cink, és magas a folsavtartalma is. E két zöldség kombinációjából született ez a krémleves, ami jól eshet a tél közeledtével. Átmelegít, ráadásul igen hamar elkészül."

Mángoldos sütőtök-krémleves csicseriborsóval

Hozzávalók:

- 1 kisebb sütőtök

- egy csokor színes mángold

- fél póréhagyma

- 1/4 kg csicseriborsó

- kókuszolaj

- 2 ek. szezámmag

- 1 csokor petrezselyem

- szezámmagolaj

- só

Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatom. Másnap leszűröm, átmosom és vízben megfőzöm körülbelül 1 óra alatt. (Érdemes főzéskor hozzáadni kombu alga darabokat, hogy növeljük az asványi anyag tartalmat.)

Közben a megmosott mángoldot forrásban lévő vízbe dobom, pár perc után leszűröm, de a vízet félreteszem.

Egy evőkanál kókuszolajon megpirítom a felaprított pórét, majd hozzáteszem a felkockázott sütötököt és a felvágott főtt mángoldot.

Pirítok rajta egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. (Én ehhez a mángold fözővizét használom.)

Körülbelül 30 percig fözöm, majd botmixerrel ledarálom.

Egy darálógépbe teszem a szezámmagot, a sót, a petrezselymet, és ledarálom. (Én erre a célra elektromos kávédarálót használok.) Ebből egy zöld gomasio (szezámsó) lesz, amivel később bármilyen ételt lehet ízesiteni. 

Egy serpenyőben, kókuszolajon megpirítom a főtt csicseriborsót, majd megforgatom a szezámsóban.

Egy mély tányérba szedem a krémlevest, a közepére kanalazom a csicseriborsót, bőven meglocsolom szezámolajjal. Nagyon laktató.

Ez egy tökéletes, szezonális őszi köret, amelyben két olyan hozzávaló találkozik a tányéron, amelyekről elsőre azt gondolnánk, soha nem fognak közelebbi kapcsolatba kerülni egymással. A savanyú káposzta és a birsalma duója elképesztően jól illik vadhúsokhoz, házi kolbászokhoz és sültekhez is. Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapító-séfjének receptjét könnyű elkészíteni, és 100 százalékosan az őszről szól.

Savanyú káposzta birsalmával

Hozzávalók: (köretként 6-8 főre)

Fotó: Edward Kimbler /Flickr.com

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog