AJÁNLÓ
 
06:17
2016. 10. 04.
A timbale forma egy dobfajtáról (Timballo) kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú...
A bejegyzés folyatódik
 
06:17
2016. 10. 04.
Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga...
A bejegyzés folyatódik
 
06:17
2016. 10. 04.
A hideg, savanykás levesek néha életet mentenek. Zöld múzsa avokádós-uborkás-cukkinis levesét...
A bejegyzés folyatódik
 
06:17
2016. 10. 04.
Ez a hétvége valószínűleg nem lesz a nagy főzések ideje, mindenki utazik, családot látogat,...
A bejegyzés folyatódik
 
06:17
2016. 10. 04.
Múlt héten szerzőnkkel tarthattatok egy pannonhalmi gyógynövénysétára. Most pedig az ott...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Őszi fogyókúrarecept cukkiniből

Igazi őszi ízvilágot varázsoltunk a tányérra friss fűszerekből, ezzel a dióból, cukkiniből és szőlőből készült gyors egytálétellel, ami gyakorlatilag főzést sem igényel. A nyár végi, nagyobbra nőtt cukkiniket tálalhatjuk szélesmetélt-szerűen, vékony karikákra szeletelve, gyorsan átgrillezve.

A friss zöldfűszerek tartósításának pedig nagyszerű módja a pesztókészítés. A pesztó mára szinte gyűjtőfogalommá vált a gasztronómiában - régen túlnőtt már az eredeti genovai alaprecepten. Készülhet szinte bármilyen zöldfűszerből, zöld levélből (medvehagyma, zsálya, reteklevél, petrezselyem, koriander, stb.) és az olajos magvakat is szabadon variálhatjuk benne. Most zsályából, friss petrezselyemből és kedvenc őszi olajos magvunkból, a dióból csináltunk friss pesztóöntetet a grillezett cukkinikarikákra. Zöld Múzsa receptje. 

cukkini fogyókúra ősz zöld múzsaŐszbe hajló cukkini "pappardelle" (széles metélt)

- egy kisebb cukkini (vagy egy közepes fele hosszában elvágva)
- egy kisebb ágacska friss rozmaring
- 1 marék dió
- nagy csokor petrezselyem
- 5-6 levél zsálya
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl extra szűz olívaolaj + 1-2 ek. a kenéshez
- só 
- 3-4 dkg frissen reszelt parmezán (vegánoknak elhagyható)
- 1 kisebb fürt csemege szőlő

A cukkinit hosszában félbe vágjuk és a belsejét kikaparjuk. A héja maradjon, mert a hirtelen sütésnél szükséges, hogy rajta legyen, enélkül a széles metéltünk szétszakadna. Éles késsel hosszában vágjuk csíkokra a cukkinit, és egy ecset segítségével kenjük be őket rozmaringos-fokhagymás olívaolajjal. 

Tipp: Érdemes ízesített fűszerolajokat készenlétben tartanunk, érlelnünk a hűtőszekrényben. Az ételek ízvilágát ezekkel nagyban emelhetjük, az ételkészítés idejét pedig egyben lerövidíthetjük, ha csak a hűtőbe kell egy fűszerolajért benyúlni. 

Amennyiben nincs kőmozsarunk, a pesztót egy nagy vágódeszkán készítsük el éles kés segítségével. A deszkán először vágjuk apróra a megmosott petrezselymet és a zsálya leveleket, majd nyomjunk rá ízlés szerint pár gerezd fokhagymát, a késes aprítóban elődarált diót és parmezán sajtot. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd késsel mindaddig aprítsuk az összetevőket, míg krémes állagú pesztót nem kapunk. (Ugyanezt megpróbálhatjuk késes aprítóban is: először az olajos magokat aprítsuk, ehhez adjuk hozzá a fűszereket, végül az olajat.) 

A serpenyőnket szárazon forrósítsuk fel és a cukkini csíkok egyik és másik oldalát hirtelen pirítsuk meg, majd szedjük ki őket egy tányérra és rendezzük el, mintha tészta csíkok lennének. Morzsoljuk rá a pesztót, díszítsük dióval és szőlő szemekkel. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog