Húsmentes Hétfői receptnek most egy igazán őszi és melengető levest hoztunk nektek, szerzőnk, Túry Amália (Colors in The Kitchen) konyhájából. Ilyenkor könnyen beszerezhető a karfiol és már friss diót is kaphatunk (vagy szedhetünk). Gondoltátok volna, hogy ez a két alapanyag milyen jól kiegészíti egymást? Könnyű, harmonikus ízvilágú, selymes levest kapunk.
A mexikói konyha alapanyagai (pl. bab, kukorica, paprika) és fűszerei olyan telt ízeket és tápláló ételeket képesek a tányérunkra varázsolni, hogy könnyen megfeledkezhetünk róla, hogy az étel amit éppen fogyasztunk, húsmentes. Erre nagyon jó példa a recept, amit ma hoztunk nektek. Őszies ízvilágú, tele értékes, szezonális alapanyagokkal, izgalmas fűszerekkel.
A lecsókészítésre valószínüleg mindenkinek megvan a saját megfellebbezhetetlen receptje, hagyma- és paprikavágási módszere, ízesítési szokásai. A jó lecsó alapja természetesen a jó minőségű hagymán, az ízes paprikán, napon érett paradicsomon múlik legfőképpen, ezekből pedig szerencsére bőven válogathatunk most a piacokon. Talán pont ezen összetevők kézenfekvő elérhetőségén múlik, hogy a lecsóféléknek annyi változata létezik a mediterrán, az észak-afrikai és a közel-keleti konyhákban. Mindegyik tájegység hozzáteszi a maga jellegzetességeit, fűszereit. Vonatkoztassatok el és fűszerezzetek bátran ti is!
Nincs jobb frissítő, szomjoltó eledel a nagy melegben mint valami savanykás, lédús, friss zöldség vagy gyümölcs - vagy ezekből készített finomság. És szerencsénkre a természet is tudja, mire van éppen szükségünk: ilyenkor roskadoznak a piacok pultjai a lédús uborkától, paradicsomtól, dinnyétől, őszibaracktól. Júliusi piacmustránkban kedvenc szezonális alapanyagainkat mutattunk be, most pedig egy üde receptcsokrot kaptok szerzőink konyhájából a piacon fellelhető szezonális alapanyagokhoz. Érdemes böngésznetek az izgalmas receptek között, mert például muffint készítünk cukkiniből, jégkását uborkából, meg kenyeret sütünk őszibarackkal és rozmaringgal...
Minden hónapban tárlatvezetést tartunk nektek a piacon, majd a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz egy-egy ötletadó receptcsokrot is összeállítunk. Júliusban beköszöntött az igazi nyári meleg, és ezzel együtt eljött a lédús, szomjoltó zöldségek és gyümölcsök ideje is: az uborka, a cukkini, a paradicsom, a barackfélék és a dinnyék mind segítenek pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Nem hiába kívánjuk őket ilyenkor annyira. Magas a víztartalmuk, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, így megéri belőlük nyáron minél többet fogyasztani.