A mexikói konyha alapanyagai (pl. bab, kukorica, paprika) és fűszerei olyan telt ízeket és tápláló ételeket képesek a tányérunkra varázsolni, hogy könnyen megfeledkezhetünk róla, hogy az étel amit éppen fogyasztunk, húsmentes. Erre nagyon jó példa a recept, amit ma hoztunk nektek. Őszies ízvilágú, tele értékes, szezonális alapanyagokkal, izgalmas fűszerekkel.
Ezt a húsmentes enchiladát a Makifood Főzőiskola egyik felxiteriánus óráján készítette el a résztvevőkkel Chef Maki. Az órán (ami egyébként idén novemberben is indul) olyan fogások készültek, melyek mind húsos, mind vega változatban, külön főzőcskézés nélkül elkészíthetők. Így ha mi magunk vegetáriánusok lennénk, de húsevő barátainkat látjuk vendégül (vagy fordítva), nem kell, hogy fájjon a fejünk a menü kitalálása miatt, mindenki eheti ugyanazt a fogást, kisebb módosításokkal. Erre nagyon jó példa ez a vegetáriánus enchilada, melyet könnyedén elkészíthetünk (akár egyszerre két kisebb tepsiben sütve) húsmentes és húsos verzióban is.
Vegetáriánus enchilada spenóttal, fekete babbal és kölessel
Hozzávalók a a sült paprikaszószhoz:
- 3-4 piros kaliforniai vagy kápia paprika
- 1/2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 kiskanál rómaikömény
- 1/2 kiskanál koriander
- 1/4 kiskanál chilipor
- só és bors
Hozzávalók az enchiladához:
- 8 búza- vagy kukoricatortilla
- 2 csésze főtt fekete bab
- 2 csésze főtt köles
- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)
- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)
- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)
- só és bors
- olaj a tepsi kikenéséhez
Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva és süssük őket, amíg a héjuk megfeketedik. (Ha nincs gáztűzhelyünk, sütőben is grillezhetjük a paprikát). Tegyük őket egy tálba és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját.
Tegyük a szósz összes hozzávalóját robotgépbe és pürésítsük simává (paradicsommártás állagúvá). Fűszerezzük ha szükséges.
Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sült paprikaszószt az aljára és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortilla lapokat és még forrón töltsük meg mindet a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket és helyezzük egymás mellé a tepsibe. Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapeno szeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal.
Tegyük a 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.
További húsmentes receptjeinket itt találjátok.
A vegetáriánus irányzatokról és flexiteriánus konyháról itt írtunk.
Ha szeretnétek még többet tudni a mexikói konyháról, látogassatok el a Makifood Főzőiskola Mexikói Streetfood órájára (Patricio Paganoni mexikói séffel) szeptember 18-án.
A cikket/receptet Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola tanára írta.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. Szeptembertől folytatódnak a Makifood Főzőiskola Húsmentes Hétfői Vacsoraklubjai és kurzusai - többek között Mexikói streetfood és Flexiteriánus óráink is lesznek.