Más néven az enchilada, ami egy hagyományos mexikói étel elnevezése. Ez a gyakorlatban töltött tortilla tekercset jelent, amit általában chili szósszal öntenek le. A tölteléket hol marhahúsból, hol csirkéből, hol pedig különböző zöldségekből variálják. Maki Chef ajánlata most az enchilada egyik vegetáriánus verziója. Ettől még az ízvilág persze javában Mexikót idézi!
Enchilada spenóttal, feketebabbal és kölessel
Hozzávalók a sült paprika szószhoz:
- 3-4 db piros kaliforniai paprika
- 1/2 fej vöröshagyma kockákra vágva
- 1/2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1/2 kiskanál koriander
- 1 kiskanál fokhagymapor, vagy egy nagyobb gerezd fokhagyma
- 1/4 kiskanál chilipor
- só és bors
Hozzávalók az enchiladához:
- 8 búza- vagy kukoricatortilla
- 2 csésze főtt fekete bab
- 2 csésze főtt köles
- 1 csésze reszelt kemény sajt (parmezán vagy romano)
- egy kevés felszeletelt jalapeno paprika (ízlés szerint)
- 2 csésze aprított spenót (vagy bébispenót egészben)
- só és bors
- olaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Helyezzük a paprikákat a tűzhely gázrózsája köré egymásnak támasztva, és süssük őket addig, amíg a héjuk megfeketedik. Tegyük őket egy tálba, és fedjük be szorosan fóliával, hogy a gőzben a paprika héja jól megpuhuljon. Ezután óvatosan húzzuk le a paprika héját (használjunk hozzá kesztyűt). Helyezzük a szósz összes hozzávalóját a robotgépbe, és dolgozzuk simává (paradicsommártás állagúvá). Javítsunk az ízén, ha szükséges.
Kevés olajjal kenjünk ki egy magas falú tepsit. Merjünk egy kevés sültpaprika szószt az aljára, és oszlassuk el egyenletesen. Serpenyőben egyesével melegítsük át a tortillalapokat, és még forrón töltsük meg mindegyiket a fekete babbal, a kölessel, a spenóttal és egy kevés reszelt sajttal. Tekerjük fel őket, és helyezzük egymás mellé a tepsibe.
Öntsük a maradék szószt a tetejükre, hogy egyenletesen befedje őket. Tegyünk rájuk jalapenoszeleteket, majd szórjuk meg az egészet reszelt sajttal. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra. Süssük, amíg a sajt megolvad és enyhén megpirul.
Ha csak egy doboz paradicsomkonzerv és egy csomag tészta van otthon, akkor is kiváló ebédet lehet készíteni, megfelelő fűszerezéssel persze. Alig van olyan család ugyanis, ahol a paradicsomos tészta nem óriási sláger. Különösen a gyerekeknél. Bár majd' mindenkinek van saját receptje hozzá, azért mutatunk egy verziót a tökéletes ízharmóniára.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 1 db vöröshagyma, apróra kockázva
- 2-3 fej fokhagyma, felaprítva
- 2 szál sárgarépa, lereszelve
- 2 doboz konzerv paradicsom, kézzel összetörve
- 1-2 kakukkfű ágacska
- 1 babérlevél
- olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
Forrósítsd fel az olajat és dinszteld meg benne a hagymát. Ezután add hozzá a répát, nem sokkal később a fokhagymát is. Kerüljön bele a paradicsom, egyszerre a zöldfűszerekkel. Főzd kis lángon, egész addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Fűszerezd tovább, ha szükséges. A végén mehet rá reszelt sajt, például parmezán forgácsok, de ha nincs, akkor is tökéletes egytál étel lesz belőle!
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt nagyon jól fog esni egy kis csilis-paradicsomos, pikáns étel. Akkor irány Mexikó, ha már itt egyelőre le kell mondanunk a melegről!
A mexikói, texasi, rövidített nevén tex-mex konyha egyik kedvelt fogása ez a tartalmas leves, dúsan megpakolva fűszerekkel, hússal - ami lehet bármilyen maradék sült is -, sajttal, avokádóval és a sűrítőként és levesbetétként is használt tortillával. Nagyon finom, gazdag ízű leves, származási helyét nem meghazudtoló módon természetesen csípős is.
Egy csirkés és egy vega leve receptjét is megtaláljátok a posztban.
Tortilla leves 1. - fetával
Forrás: flickr.com - Meal Makeover Mums
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még mindig tökéletesek a grillpartikhoz. Folytatjuk grillezős sorozatunkat, és ezúttal a japán grillkonyhákba teszünk egy kis virtuális kiruccanást. Aki szeretne egy kicsit változtatni a megszokott ízeken, mindenképp próbálja ki a csirkenyárs japán verzióját, a jakitorit!
kép: flickr.com - calltheambulance
Jakitorinak nevezik a nyárson grillezett ételeket, azokat is, amelyek nem baromfiból készültek. Hagyományosan a közösségi helynek is beillő jakitori éttermekben (jakitori-ja) szolgálják fel őket.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon unjátok a megszokott ízeket, akkor következzen három egészséges és nagyon finom recept!
Feketeszezám kókusz fagylalt kandírozott gyömbérrel (vegán)
Hozzávalók a fagylalthoz:
100 ml kókusztej
kb. 1/2 csésze kókuszkrém
1/2 csésze világos barnacukor
1/4 csésze pirított fekete szezámmag
csipet só