Előző cikkünkben hasznos tanácsokat kaphattatok a téli táplálkozáshoz, illetve olyan ételeket, fűszereket, tippeket gyűjtöttünk össze nektek, melyek javítják hőérzetünket, belülről melegítenek fel. A hideg téli napokkal táplálóbb reggelire van szüksége a szervezetünknek, mely melegít és energiával tölt fel. Most egy ilyen receptet hoztunk a melengető alapanyagok és fűszerek jegyében.
A zabkása igen laktató és egészséges reggeli, tele rostokkal. A növényi tejek helyett használhatunk tehén- vagy kecsketejet is ha az szimpatikusabb. A recept szempontjából édeskés ízük miatt is választottuk a növényi tejeket, így nem szükséges különösebben édesíteni a kását. Adtunk hozzá egy kis datolyaszirupot (vagy juharszirupot ) is, melynek karamellás íze nagyon jól illik a sütőtökhöz, dióhoz és téli fűszerekhez.
Tippjeinekt a téli étkezéshez (fűszerek, alapanyagok, ételek) itt olvashatjátok
Hozzávalók (kb. 3 személyre):
4 dl rizstej, zabtej vagy mandulatej
kb. 4 dl víz
1 bögre lágy zabpehely
kb. 3 szelet sült sütőtök
½ tk mézeskalácsfűszer (őrölt gyömbér, fahéj és szegfűszeg)
csipet só
1 tk citromlé (elhagyható)
½ tk gabonakávé (elhagyható)
kb. 3 tk darált dió
A tetejére:
dió - szárazon megpirítva
datolyaszirup (vagy juharszirup, méz)
A rizstejet és a vizet egy fazékban felforraljuk. Mikor felforrt, hozzáadjuk a zabpelyhet és a villával szétnyomkodott sült tököt. Megszórjuk ½ tk mézeskalácsfűszerrel, picit megsózzuk, ha szeretnénk, kevés citromlével, gabonakávéval ízesíthetjük. Kis lángon, időnként megkeverve főzzük, közben hozzáadjuk a darált diót is. Mikor már a zabpehely megpuhult, és felvette a nedvességet, kész a kásánk (ez csak pár perc).
Szárazon pirított, vagdalt dióval és datolyasziruppal (mézzel) a tetején tálaljuk.
Tipp:
Süssük nagyobb adag tököt előző este, és a megsütött szeleteket hűtőben (zárható dobozban) tárolva, még 3-4 napig felhasználhatjuk például rizottóhoz, tésztaszósznak (tejszínesen-parmezánosan), krémlevesnek vagy sütőtökös palacsintának (hasonlóan finom és tápláló reggeli).
A sütőtök fajtáiról, felhasználásáról és jó hatásairól itt már írtunk.
Sütőtökös receptjeinket itt találjátok.
Ez a melengető zabkása egymástól függetlenül két szerzőnknek - Nagy Zita (Zizi kalandjai) és Farkas Viktória (KicsiVú) - is az egyik kedvenc téli reggelije. Az ő receptjeiket ötvözve és fotóikat felhasználva készült ez a bejegyzés.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk