AJÁNLÓ
 
15:57
2014. 01. 20.
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre....
A bejegyzés folyatódik
 
15:57
2014. 01. 20.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
15:57
2014. 01. 20.
Zokniban alszol? Hideg kezed, lábad? Gyakran vagy náthás és nem tudod az okát? Hőérzetünkön...
A bejegyzés folyatódik
 
15:57
2014. 01. 20.
Kezdődik az iskola, törhetjük a fejünket, mit egyen a gyerek az uzsonnaszünetben - feltéve,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:57
2014. 01. 20.
Igen, lehet, hogy nehezen hihető, de létezik finom és könnyen elkészíthető sütemény liszt,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Előző cikkünkben hasznos tanácsokat kaphattatok a téli táplálkozáshoz, illetve olyan ételeket, fűszereket, tippeket gyűjtöttünk össze nektek, melyek javítják hőérzetünket, belülről melegítenek fel. A hideg téli napokkal táplálóbb reggelire van szüksége a szervezetünknek, mely melegít és energiával tölt fel. Most egy ilyen receptet hoztunk a melengető alapanyagok és fűszerek jegyében.

A zabkása igen laktató és egészséges reggeli, tele rostokkal. A növényi tejek helyett használhatunk tehén- vagy kecsketejet is ha az szimpatikusabb. A recept szempontjából édeskés ízük miatt is választottuk a növényi tejeket, így nem szükséges különösebben édesíteni a kását. Adtunk hozzá egy kis datolyaszirupot (vagy juharszirupot ) is, melynek karamellás íze nagyon jól illik a sütőtökhöz, dióhoz és téli fűszerekhez.

Tippjeinekt a téli étkezéshez (fűszerek, alapanyagok, ételek) itt olvashatjátok

Hozzávalók (kb. 3 személyre):

4 dl rizstej, zabtej vagy mandulatej
kb. 4 dl víz
1 bögre lágy zabpehely
kb. 3 szelet sült sütőtök
½ tk mézeskalácsfűszer (őrölt gyömbér, fahéj és szegfűszeg)
csipet só
1 tk citromlé (elhagyható)
½ tk gabonakávé (elhagyható)
kb. 3 tk darált dió

A tetejére:
dió - szárazon megpirítva
datolyaszirup (vagy juharszirup, méz)

A rizstejet és a vizet egy fazékban felforraljuk. Mikor felforrt, hozzáadjuk a zabpelyhet és a villával szétnyomkodott sült tököt. Megszórjuk ½ tk mézeskalácsfűszerrel, picit megsózzuk, ha szeretnénk, kevés citromlével, gabonakávéval ízesíthetjük. Kis lángon, időnként megkeverve főzzük, közben hozzáadjuk a darált diót is. Mikor már a zabpehely megpuhult, és felvette a nedvességet, kész a kásánk (ez csak pár perc).
Szárazon pirított, vagdalt dióval és datolyasziruppal (mézzel) a tetején tálaljuk.

Tipp: 
Süssük nagyobb adag tököt előző este, és a megsütött szeleteket hűtőben (zárható dobozban) tárolva, még 3-4 napig felhasználhatjuk például rizottóhoz, tésztaszósznak (tejszínesen-parmezánosan), krémlevesnek vagy sütőtökös palacsintának (hasonlóan finom és tápláló reggeli).



A sütőtök fajtáiról, felhasználásáról és jó hatásairól itt már írtunk.
Sütőtökös receptjeinket itt találjátok.

Ez a melengető zabkása egymástól függetlenül két szerzőnknek - Nagy Zita (Zizi kalandjai) és Farkas Viktória (KicsiVú) - is az egyik kedvenc téli reggelije. Az ő receptjeiket ötvözve és fotóikat felhasználva készült ez a bejegyzés.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog