AJÁNLÓ
 
09:05
2014. 05. 09.
Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 05. 09.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 05. 09.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 05. 09.
Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre...
A bejegyzés folyatódik
 
09:05
2014. 05. 09.
Március elseje van, és ugyan szürke és hideg még az idő, egyszer-kétszer már megmutatta...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Itthon elég nagy kultúrája van a savanyúságnak, bármikor, bármihez szívesen fogyasztjuk, mi magyarok. Ez a savanyúság igazából szinte saláta, és olyan gyorsan össze is dobható - akár csak egy kisebb adagban is. Az első tavaszi zöldségből, zsenge vajretekből készítettük.


az esetek többségében uborkából, káposztából, paprikából, céklából készülnek itthon a savanyúságok. Az ázsiai konyha egyik kedvenc savanyúságalapanyaga viszont a retek (használják például a koreai kimchiben is). Érdemes kísérletezni vele salátákban és savanyúságokban is, nagyon hálás alapanyag.

Ez a retek savanyúság olyan gyorsan elkészül mint egy saláta, és kb. 3 hétig eláll hűtőben (bár addig biztosan nem fog kitartani). Néhány alapanyag kell csak hozzá, majd csatos üvegben állni hagyjuk 24 óráig és már fogyaszthatjuk is (hűtőben tárolva három hétig áll el). Adhatjuk salátákhoz, tálalhatjuk köretként is, de magában is - mint egy saláta - nagyon finom.

Hozzávalók egy 1 literes csatos üveghez:

- 450-500 g retek (ez kb. 2 csokor, ha nagyobbak a retkek), vékony szeletekre vágva
- 1 bögre almaecet
- 1 bögre víz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál juharszirup (vagy méz)
- 2 teáskanál tengeri só
- 2 teáskanál egész fekete bors

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

A reteknek vágjuk le a végeit, mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra.
Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, juharsziruppal és sóval (keverjük addig, amíg a só felolvad).

Tegyünk az üveg aljába retek szeleteket (2-3 rétegben), majd tegyünk hozzá néhány szem fekete borsot, egy gerezd fokhagymát és folytassuk a rétegezést addig, amíg az üveg tetejéhez érünk. Ekkor öntsük rá az ecetes keveréket úgy, hogy teljesen ellepje. Zárjuk le és tegyük hűtőbe 24 órára.

A savanyúság elkészítésének menetét - lépésről-lépésre fotókkal illusztrálva - szerzőnk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) oldalán találhatjátok.

Vásárláskor kérjétek el a retek zöldjét is, mert abból ilyen finom pestót (öntetet) lehet például készíteni, ami aztán kerülhet grillezett szendvicsbe vagy pestóval töltött csavart kalácsba is.

Kapcsolódó receptjeink:
Rengeteg retek recept összegyűjtve márciusi piacozós cikkünkben
Reteklevél pesto (és grillszendvics)
Reteklevél pestós csavart kalács (a lenti fotón)
Narancsos reteksaláta



A cikket Nagy Zita, a Zizi kalandjai blog szerzője írta.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra minden hónap első hétfőjén szeretettel várunk titeket! Regisztráció itt.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog