AJÁNLÓ
 
15:47
2012. 03. 27.
Javában benne vagyunk a befőzőszezonban. A sárgabarack, eper és meggy ideje már leáldozott,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:47
2012. 03. 27.
A gyümölcsök közül sokak számára az egyik legnagyobb kedvenc az eper. Sajnos maximum egy...
A bejegyzés folyatódik
 
15:47
2012. 03. 27.
Bemutatjuk, milyen praktikákkal őrizhetitek meg a nyár friss ízeit és illatát egész télen...
A bejegyzés folyatódik
 
15:47
2012. 03. 27.
Maki Stevenson séf, a Makifood Főzőiskola alapító oktatója adott nekünk tippeket a menü...
A bejegyzés folyatódik
 
15:47
2012. 03. 27.
Március elseje van, és ugyan szürke és hideg még az idő, egyszer-kétszer már megmutatta...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Sokan vélekednek úgy, hogy a magasabb ár biztosan magasabb minőséget is jelent, ám tapasztalataink szerint ez bizony nem ilyen egyszerű. Mint ahogy természetesen az sem, hogy a legolcsóbb mindig ugyanolyan jó. A következőkben a mi tapasztalatainkat olvashatjátok, mi az, amiből olcsón is lehet jó minőséget venni, és mi az, amiért mi, a saját konyhánkban hajlandóak vagyunk kicsit több pénzt adni, mi az amiért érdemes több pénzt adni?


Ebben a kérdésben aztán tényleg nincsen abszolút igazság, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mi az amire szívesen áldoz többet. Természetesen ezt a pénztárcánk vastagsága is meghatározza. Szerző-bloggereink és a Makifood Főzőiskola munkatársai közül többeket is megkérdeztem, az ő véleményeiket és tippjeiket is olvashatjátok.

Beszerzés

Érdemes tüzetesen szétnézni a piacokon, a szuper- és hipermarketek polcain. Piacon a termelőt mindig kérdezzük meg, hol termelte a zöldséget, gyümölcsöt, milyen fajtát árul pontosan; az üzletekben lévő áruk címkéit pedig alaposan olvassuk el. Számomra fontos, hogy tudjam, mit tesznek az ételembe. Címkéket olvasok, mérlegelek, hogy megéri-e az árát a kezemben lévő termék. Az esetek többségében igyekszem magyar árut venni.

Összegyűjtöttem azokat az alapanyagokat, élelmiszereket, amelyek az én konyhámban a leggyakrabban előfordulnak. Mindenki másképp táplálkozik, mindenkinek más a fontos szempont, ami alapján dönt vásárláskor. A lényeg - amiben talán van logika -, hogy nekem majdnem minden termékre  megvan a bejáratott helyem, ahol a legjobb ár-érték arányban be tudom szerezni. Mivel sok termék sok különböző boltban kerül beszerzésre, azért amiből lehet, abból egyszerre többet veszek.

Zöldségek, gyümölcsök

Többnyire szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolok a piacon, őstermelőktől. Először futok egy gyors kört, felmérem az árakat és csak utána vásárolok. Szezonban piacon, nénitől veszem a gyökérzöldségeket, paradicsomot, paprikát, retket, borsót, zöldbabot, és szívesen veszek itt szárazbabot is. A mérleg másik serpenyője: szezonon kívül inkább kevesebbet veszek a sokkal drágább, (nem holland!!) koktélparadicsomból, kaliforniai vagy kápia paprikából, azoknak legalább van íze.

Tejtermékek

Tejet ritkán használok - leginkább sütéshez -, de akkor magasabb zsírtartalmút veszek, ami az esetek többségében drágább. Jó minőségű magyar házi/kistermelői vajért hajlandó vagyok többet fizetni; a Lehel piacon 240-250 Ft körül van 100 gramm. Tejszínből is drágábbat veszek, magyart és házit, amelynek az ára 350-600 Ft körül mozog, a kiszerelése pedig 330 vagy 500 ml-es. Észrevettem ugyanis, hogy az olcsóbb tejszínt hiába verem habverővel 10-15 percen keresztül, egyszerűen nem keményedik meg úgy, mint a házi tejszín. Ritkán használok tejszínt is, ezért hajlandó vagyok többet fizetni érte.

Figyelni szoktam nagyon az összetevőkre, hogy ne legyen agyoncukrozva a termék és ne legyen benne mindenféle olyan anyag, aminek nem lenne ott a helye. Egyébként a gyümölcsjoghurt könnyen kiváltható natúr joghurttal, otthon teszünk bele 1-2 teáskanál mézet, teszünk bele olyan gyümölcsöt, amit szeretnénk, a tetejét pedig megszórhatjuk apróra vágott dióval, mandulával, mogyoróval. Kaptunk egy finom tápláló reggelit vagy akár délután nasit és még azt is tudjuk, hogy mi került bele.

Sajtokból szoktam olcsóbbat és drágábbat is venni. Ha csak egy étel tetejére kell reszelni és nem kell, hogy kiemelkedő íze legyen, akkor az olcsóbb is megfelelő. Kecskesajtot piacon veszek magyar termelőktől. Igen jó minőségűek vannak már közepes árkategóriában. Mascarpone-t (250 g), ha kifogunk akciósan a Lidlben, akkor 280 forint körül kaphatunk és kiváló a minősége. Ugyanígy a mozzarellának (125 g) is, ami kb. 135 forint, ha akciós. A Csarnokban is érdemes figyelni a bejárattól balra található tejes bolt állandó akciós kínálatát - itt kincseket találni néha.

Kenyér, pékáru

Itt fontos számomra a minőség, ugyanis nagyon sok olyan kenyér és pékáru kerül a boltok polcaira, amelyek silány minőségűek, riasztó összetevőkkel. Számomra a jó minőségű kenyér lisztből, vízből, élesztőből vagy kovászból, sóból készül, esetleg valamilyen mag (szezámmag, napraforgómag, stb.), hidegen sajtolt olaj, olajos mag (dió, mogyoró, stb.) vagy olívabogyó, szárított paradicsom és fűszerek hozzáadásával. A tartalmas, jó minőségű kenyerek, péksütemények laktatóbbak is, mint a „felfújt” társaik, így kevesebbet is eszem belőlük.

Amire még érdemes odafigyelni, hogy a "barna" kenyér nem teljes kiőrlésű kenyeret takar! Ha ettünk, készítettünk már teljes kiőrlésű kenyeret, tudjuk, hogy tömör, nehéz. A puha, fehérkenyér textúrájú barnakenyereket sokszor kakaóval, malátával színezik.

Száraztészta

Durumtésztát a Lidlben vagy Aldiban szoktam venni, ahol a fél kilós fusilli, penne, spagetti és farfalle 250 forint körül van. Jó a minőségük és az ízük is, gyorsan megfőnek és két összetevőből állnak: durum búzaőrlemény és víz. Ha az adott ételhez különlegesebb tésztára van szükségem (például óriáskagylóra, amely kiválóan tölthető), akkor drágábbat veszek, vagyis nem drágábbat, hanem drágát, mert olcsót még nem találtam belőle. A tojásos tészták közül a Gyermelyi kiváló minőséget képvisel, fél kiló kb. 250 Ft körül kapható. Készítenek ők is tojás nélküli száraztésztát - spagetti, szarvacska, tarhonya, orsó -, gondolva az allergiásokra és a vegánokra. Jó minőségű házi száraztésztát piacokon is érdemes beszerezni.

Tojás

A tojásokat 0-tól 3-ig számozzák. A tojáskódok jelentésére részletesen kitérütünk ebben a cikkünkben.

Előzetesként röviden:
0 - bio tojás, ökológiai tartásból
1 - szabadtartás, kifutós tartási rendszerből
2 - alternatív vagy mélyalmos tartási mód
3 - ketreces tartásmód

A legjobb lenne 1-es tojáshoz hozzájutni azonban ezeket nagyon ritkán találni szuper-és hipermarketekben. A Lidlben már láttam bio tojást, 6 db-ot 399 forintért, a biopiacon 420 forintba kerül, más szupermarketekben 450 vagy még ennél is több. Jó minőségű 1-es tojáshoz juthatunk, ha vidéken lakunk és vannak saját tyúkjaink, vagy van vidéki forrásunk, ahol adnak el házi tojást. Ez keveseknek adatik meg. Én még emlékszem, amikor a nagymamáimnál én gyűjtöttem be a tojásokat a tyúkólból. Mára megszűnt ez a lehetőség, így mindig keresem a tojásokat áruló néniket a piacokon.

Hal, hús, hentesáru

Mivel vegetáriánus vagyok, nem veszek húst és azt nem tudom, hogy hol lehet jó minőséghez megfelelő áron jutni. Ám az eddigi tapasztalatokból kiindulva, valószínű ezúttal is termelőtől érdemes beszerezni a jó minőséget, figyelni rá, hogy pl. ne "gyári" csirkét vegyünk ami soha nem látott napfényt, és gyógyszerekkel kezelték. A legjobb lenne mindig háztájihoz jutni, igaz? Írjátok meg nekünk tuti beszerzési forrásaitokat!

Konzervek

Hámozott egész paradicsomot, különféle babokat és csicseriborsót szoktam konzervben venni - ha hirtelen szükséges, és nincs időm megfőzni, elrakni, stb. Jó minőségű paradicsomkonzerv kapható a Lidlben, 400 g 200 Ft körül van és csak hámozott paradicsom, paradicsomlé és citromsav van benne. Babot és csicseriborsót többnyire a Lehel piacon veszek, a kedvenc arab árusomnál általában akkor, amikor akciózzák. Így sikerült már bio babkonzervhez hozzájutnom 175 Ft-ért. A minőségük jó, csak bab, csicseriborsó, só és víz található az összetevőik között.

Tipp: Ha hétvégén van egy kis időnk, előre beáztatott csicseriborsóból vgy babból lefőzhetünk egy nagy adagot, dobozokban adagonként lefagyaszthatjuk. Paradicsomot pedig szezon végén (augusztus) érdemes eltenni, mikor a legolcsóbb.

Csokoládé

Nagyon szeretem a csokoládét, abból is a magasabb (70-80%-os) kakaótartalmút. Szeretem a kiváló minőséget, amit meg is kell fizetni, szóval igazi ajándék, ha ilyenhez jutok. Hétköznapi nassoláshoz és süteményekhez is 60-80%-os csokoládét veszek. Több jó beszerzési forrás létezik: az IKEA-ban a 100 g-os 60%-os keserű csokoládé 150 Ft (!!!), a Tibi 100 g-os 60%-os csokoládé üzlettől függően 170 és 250 Ft között mozog. A Lidlben kapható szintén 100 g-os 70%-os csokoládé 200 Ft-ért, ugyanitt van 125 g-os 81%-os kakaótartalmú csokoládé 370 Ft körül.



Arra kérünk benneteket, osszátok meg velünk Facebook oldalunkon, mi az, amiből drágábbat vesztek, mert jobb a minősége, és melyik az az élelmiszer, amelyikből az olcsóbbat választjátok!

A cikket Nagy Zita, a Zizi Kalandjai blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog