Ma egy marokkói tazsin (tagine) konyhai tűzhelyre és lábasra optimalizált változatát mutatjuk meg nektek, ami az Ezt ettem blog szerzőjének receptje - és hogy meglegyen a szezonális vonal is -, sütőtököt is teszünk bele.
A tazsin egy speciális, tetjén lyukas, kúp alakú fedővel ellátott agyagedény és a benne készülő zöldséges-húsos ételek neve, melyek jellemzően lassú tűzön, a szabadban készülnek. A kúp alakú kialakítás bent tartja a gőzt, ami újra meg újra lecsapódik a fedő alatt puhuló ételre, így minimális folyadékkal is puha, szaftos lesz az eredmény. A marokkói konyha nem létezhet római kömény nélkül (ez nem azonos a köménymaggal), ahogy a gyömbér, a kurkuma és a fahéj is alaptartozék, sőt gyakran kerül a hús és a zöldség mellé valamilyen aszalt gyümölcs is. Utóbbi szinte kötelező jelleggel.
Az igazi tazsint kenyérrel tálalják, soha nem kuszkusszal - ez utóbbi már önmagában is kész műalkotás, nem igényli a tazsint maga mellé. Mi viszont most engedékenyek voltunk és mégis kuszkuszt készítettünk hozzá, cserébe nem hívjuk tazsinnak a sütőtökös csirkénket.
Hozzávalók:
45 dkg csirkemell kockázva
1 szem paradicsom
10 dkg gyömbér
3 gerezd fokhagyma
1 ek kurkuma
2 ek barnacukor
2 ek vörösbor-ecet
1 tk római kömény - koriander - fahéj megőrölve
1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg)
10 dkg aszalt meggy
6 dl zöldség alaplé
A tálaláshoz:
10 dkg feta
1 citrom reszelt héja
egy csokor menta
zöldhagyma
kuszkusz
Elkészítés:
Először összevágunk mindent. Innentől számítva 30 perc alatt elkészül az étel.
A sózott-borsozott csirkekockákat kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
Ugyanebben az edényben a hagymaszeleteket megdinszteljük, rászórjuk az őrölt fűszereket és az aszalt gyümölcsöt, majd hagyjuk tovább sülni, amíg illatos lesz (egy perc). A másik hagymát a paradicsommal, a fokhagymával és a lereszelt gyömbérrel botmixerrel nagyjából átkeverjük (azért maradjon darabos). Ezt a ragut hozzáöntjük a fűszeres hagymaszeletekhez és néhány további percig dinszteljük, majd visszatesszük bele a csirkét, és aláöntjük a zöldség alaplevet. Hozzáadjuk a tököt, a cukrot, az ecetet és a kurkumát is és felforraljuk. 20 percig hagyjuk főni a fedő alatt.
Az utolsó 10 perces etapra levesszük a fedőt, hogy a szósz - ami ekkor még csak lé - szósszá tudjon lényegülni. A citromhéjat összekeverjük a fetával és a hagymaszeletekkel, és ezzel, illetve az 3 perc alatt kész kuszkusszal tálaljuk. Ha van otthon menta, illik a tetejére.