AJÁNLÓ
 
10:50
2014. 10. 17.
Klasszikus, indonéz étel, amely garantáltan feldobja a hűvös estéket. A satay mogyorószósz...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2014. 10. 17.
A quinoa nem véletlenül az egyik legnépszerűbb gabonaféle. Nincs benne glutén, és más gabonafélékkel...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2014. 10. 17.
Vöröslencse. Táplál és melegít. Mindkét hatásra szükségünk lehet a mostanában jellemző...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2014. 10. 17.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
10:50
2014. 10. 17.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Könnyű és menő - Marokkói csirke

Ma egy marokkói tazsin (tagine) konyhai tűzhelyre és lábasra optimalizált változatát mutatjuk meg nektek, ami az Ezt ettem blog szerzőjének receptje - és hogy meglegyen a szezonális vonal is -, sütőtököt is teszünk bele.

A tazsin egy speciális, tetjén lyukas, kúp alakú fedővel ellátott agyagedény és a benne készülő zöldséges-húsos ételek neve, melyek jellemzően lassú tűzön, a szabadban készülnek. A kúp alakú kialakítás bent tartja a gőzt, ami újra meg újra lecsapódik a fedő alatt puhuló ételre, így minimális folyadékkal is puha, szaftos lesz az eredmény. A marokkói konyha nem létezhet római kömény nélkül (ez nem azonos a köménymaggal), ahogy a gyömbér, a kurkuma és a fahéj is alaptartozék, sőt gyakran kerül a hús és a zöldség mellé valamilyen aszalt gyümölcs is. Utóbbi szinte kötelező jelleggel.

Az igazi tazsint kenyérrel tálalják, soha nem kuszkusszal - ez utóbbi már önmagában is kész műalkotás, nem igényli a tazsint maga mellé. Mi viszont most engedékenyek voltunk és mégis kuszkuszt készítettünk hozzá, cserébe nem hívjuk tazsinnak a sütőtökös csirkénket.

Hozzávalók:

45 dkg csirkemell kockázva
1 szem paradicsom
10 dkg gyömbér
3 gerezd fokhagyma
1 ek kurkuma
2 ek barnacukor
2 ek vörösbor-ecet
1 tk római kömény - koriander - fahéj megőrölve
1 helyre kis sütőtök felkockázva (1 kg)
10 dkg aszalt meggy
6 dl zöldség alaplé

A tálaláshoz:
10 dkg feta
1 citrom reszelt héja
egy csokor menta
zöldhagyma
kuszkusz


Elkészítés:

Először összevágunk mindent. Innentől számítva 30 perc alatt elkészül az étel.

A sózott-borsozott csirkekockákat kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.

Ugyanebben az edényben a hagymaszeleteket megdinszteljük, rászórjuk az őrölt fűszereket és az aszalt gyümölcsöt, majd hagyjuk tovább sülni, amíg illatos lesz (egy perc). A másik hagymát a paradicsommal, a fokhagymával és a lereszelt gyömbérrel botmixerrel nagyjából átkeverjük (azért maradjon darabos). Ezt a ragut hozzáöntjük a fűszeres hagymaszeletekhez és néhány további percig dinszteljük, majd visszatesszük bele a csirkét, és aláöntjük a zöldség alaplevet. Hozzáadjuk a tököt, a cukrot, az ecetet és a kurkumát is és felforraljuk. 20 percig hagyjuk főni a fedő alatt.

Az utolsó 10 perces etapra levesszük a fedőt, hogy a szósz - ami ekkor még csak lé - szósszá tudjon lényegülni. A citromhéjat összekeverjük a fetával és a hagymaszeletekkel, és ezzel, illetve az 3 perc alatt kész kuszkusszal tálaljuk. Ha van otthon menta, illik a tetejére.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog