AJÁNLÓ
 
09:25
2014. 01. 13.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 13.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 13.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 13.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2014. 01. 13.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli vitaminforrásaink c. cikksorozatunkban legutóbb a gyökérzöldségekről írtunk (sárgarépa, fehérrépa, zeller), melyeket ritkán hagyunk egy-egy étel főszereplőjeként önállóan is érvényesülni. Így Húsmentes Hétfői receptként most egy egyszerű, gyors, különlegesen fűszerezett vitaminbomba répakrémlevest hoztunk nektek. 

A sárgarépának magas a vitamintartalma, karotinban, B1, B2, és B6 vitaminban, folsavban, C és K vitaminban is gazdag, de kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, nátriumot, alma- és citromsavat is tartalmaz. Magas a cukor tartalma is, ennek köszönheti édeskés ízét. A sárgarépa jó hatásairól és felhasználási módjairól, fűszerezéséről előző cikkünkből még többet megtudhatsz (receptekkel).

A téli szürkeségben különösen jól esnek a színes ételek. Ez a napsárga krémleves, igazi lélekmelengető, akár gyors ebédnek, akár meleg vacsorának. A keleti fűszerektől kicsit pikáns, kicsit mézeskalácsos hangulatot kap, a kókusztej pedig selymessé teszi, lágyítja az ízeket.

Kókusztejes sárgarépakrémleves

kb. 75 dkg sárgarépa
kb. 7,5 dl zöldség alaplé
2 dl kókusztej (ha sűrű kókuszkrémet kaptunk, akkor higítsuk)
kb. 15 dkg póréhagyma vagy vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb. 4 cm gyömbérgyökér
kb. 1tk római kömény
kb 1/2tk édeskömény
fehér bors
1 csipet szerecsendió
kevés kurkuma
1 csipet fahéj
olíva olaj

A száraz fűszereket mozsárban őröljük durvára. A meghámozott répát karikázzuk fel, a hagymát, fokhagymát aprítsuk fel. Az olívaolajon közepes láng felett, gyakran kevergetve pirítsuk meg először a hagymát, majd dobjuk rá a fűszereket és a sárgarépát is. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a fűszerek. Öntsük fel zöldség alaplével, sózzuk és adjuk hozzá a reszelt (vagy mozsárban zúzott) gyömbért. Főzzük, míg a répa meg nem puhul.
Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, majd pürésítsük botmixerrel.
Tálalhatjuk frissen vágott korianderrel (vagy petrezselyemmel), pirított szeletelt mandulával vagy kókuszchipsszel. Ha nincs otthon kókusztejünk, elkészíthetjük joghurttal is a krémlevest.

Előző cikkünkben rengeteget írtunk a gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa és zeller) jó hatásairól, ásványi anyag- és vitamintartalmáról. Sárgarépás, zelleres, fehérrépás téli receptekért klikk ide!



Húsmentes Hétfői receptjeinket itt találjátok (gyorsan, könnyen, hétköznap is elkészíthető receptek)

További vitamindús téli zöldségekről és gyümölcsökről (receptekkel!) itt írtunk. 

A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztroblog szerzője írta. 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog