Téli vitaminforrásaink c. cikksorozatunkban legutóbb a gyökérzöldségekről írtunk (sárgarépa, fehérrépa, zeller), melyeket ritkán hagyunk egy-egy étel főszereplőjeként önállóan is érvényesülni. Így Húsmentes Hétfői receptként most egy egyszerű, gyors, különlegesen fűszerezett vitaminbomba répakrémlevest hoztunk nektek.
A sárgarépának magas a vitamintartalma, karotinban, B1, B2, és B6 vitaminban, folsavban, C és K vitaminban is gazdag, de kalciumot, káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, nátriumot, alma- és citromsavat is tartalmaz. Magas a cukor tartalma is, ennek köszönheti édeskés ízét. A sárgarépa jó hatásairól és felhasználási módjairól, fűszerezéséről előző cikkünkből még többet megtudhatsz (receptekkel).
A téli szürkeségben különösen jól esnek a színes ételek. Ez a napsárga krémleves, igazi lélekmelengető, akár gyors ebédnek, akár meleg vacsorának. A keleti fűszerektől kicsit pikáns, kicsit mézeskalácsos hangulatot kap, a kókusztej pedig selymessé teszi, lágyítja az ízeket.
Kókusztejes sárgarépakrémleves
kb. 75 dkg sárgarépa
kb. 7,5 dl zöldség alaplé
2 dl kókusztej (ha sűrű kókuszkrémet kaptunk, akkor higítsuk)
kb. 15 dkg póréhagyma vagy vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
kb. 4 cm gyömbérgyökér
kb. 1tk római kömény
kb 1/2tk édeskömény
fehér bors
1 csipet szerecsendió
kevés kurkuma
1 csipet fahéj
olíva olaj
A száraz fűszereket mozsárban őröljük durvára. A meghámozott répát karikázzuk fel, a hagymát, fokhagymát aprítsuk fel. Az olívaolajon közepes láng felett, gyakran kevergetve pirítsuk meg először a hagymát, majd dobjuk rá a fűszereket és a sárgarépát is. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg a fűszerek. Öntsük fel zöldség alaplével, sózzuk és adjuk hozzá a reszelt (vagy mozsárban zúzott) gyömbért. Főzzük, míg a répa meg nem puhul.
Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, majd pürésítsük botmixerrel.
Tálalhatjuk frissen vágott korianderrel (vagy petrezselyemmel), pirított szeletelt mandulával vagy kókuszchipsszel. Ha nincs otthon kókusztejünk, elkészíthetjük joghurttal is a krémlevest.
Előző cikkünkben rengeteget írtunk a gyökérzöldségek (sárgarépa, fehérrépa és zeller) jó hatásairól, ásványi anyag- és vitamintartalmáról. Sárgarépás, zelleres, fehérrépás téli receptekért klikk ide!
Húsmentes Hétfői receptjeinket itt találjátok (gyorsan, könnyen, hétköznap is elkészíthető receptek)
További vitamindús téli zöldségekről és gyümölcsökről (receptekkel!) itt írtunk.
A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztroblog szerzője írta.