AJÁNLÓ
 
16:38
2012. 11. 27.
Igazán nem panaszkodhatunk az időjárásra, a gyenge kezdés után elég erőteljesen kitavaszodott....
A bejegyzés folyatódik
 
16:38
2012. 11. 27.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
16:38
2012. 11. 27.
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre....
A bejegyzés folyatódik
 
16:38
2012. 11. 27.
A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői...
A bejegyzés folyatódik
 
16:38
2012. 11. 27.
Téli vitaminforrásaink c. cikksorozatunkban legutóbb a gyökérzöldségekről írtunk (sárgarépa,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bár alapvetően a szezonális és helyi zöldségek, gyümölcsök felhasználásának híve vagyok, rajongok az egzotikus receptekért, alapanyagokért is. Imádom a thai konyhát például és ott elég nagy felületet kapok a gyakorlásra. Az ismeretlen, fura alapanyagokhoz ugyanúgy fel kell nőni, mint a spenót szeretéthez. Nyitottság nélkül sok izgalmas gasztro-ajtó zárva marad.




Amíg nem ismertem például a koriandert, addig egy szokatlan szagú petrezselyem volt számomra. Az első kóstolás sem győzött meg igazán. Aztán elkezdtem felfedezni az ízét más összetevőkkel kombinálva, és mostanra konyhám egyik fontos fűszerévé vált. (A koriander felhasználásához találhattok ötleteket, recepteket az indiai konyháról szóló összeállításunkban is.)

Valahogy így vagyok a következő három alapanyaggal is. A pak choi-hoz talán a legkönnyebb hozzájutni. Én is ezt használom leggyakrabban. Az articsókát látásból sokan ismerik, de annál kevesebben próbálták. Felejtsük el a konzerv változatát, érdemes kipróbálni a friss verziót, még akkor is, ha egy olyan növényről van szó, aminek csak kb. a tizedét-huszadát tudjuk felhasználni. Az okrával pedig most barátkozom.

A Pak choi - Avagy kínai bordáskel

A káposztafélék családjába tartozó pak choi, vagy bordáskel (vagy bok-csoj) Közép-Kelet-Ázsiából származik. A kínai kellel ellentétben csak lassan tette be a lábát más kontinensekre, de mára már eléggé elterjedt.

Legtöbbször csak megpirítom és fokhagymával, gyömbérrel és szójaszósszal ízesítem, de sok érdekes recept is használja.

Receptek
Gyömbéres Pak choi
Tejes bárány töltött pak choi-jal
Citromos sült csirke pak choi-jal
Ramen tésztaleves pak choi-jal (angolul)
Szezámos pak choi (angolul)

Articsóka

Ez a fészkes virágzatú növény főleg a francia és az olasz konyhában népszerű, de a magyar konyha számára sem ismeretlen. Virágának külső leveleinek húsos alsó részét és az articsóka szívnek nevezett belső, zsenge részt fogyasztjuk. Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme. Leveleit gyógyászati célokra is használják, serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó, csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.

Az articsóka tisztítása

Vásárláskor fontos, hogy friss, jó minőségű articsókát vegyünk. Bár nem látjuk a belsejét, ha a külseje száraz, biztos, hogy nem találunk benne ehető részt.
Itt találtok egy videót, amely bemutatja az articsóka tisztítását (angolul).

1) Szedjük le a külső leveleket, majd a virág tövénél vágjuk le róla a szárat.
2) Közvetlenül a fej fölött vágjuk le a középen lévő puha, hegyes levélcsúcsot (így láthatóvá válnak a hajas rostszálak).
3) Kiskanállal vájjuk ki a „hajas fejet”. Figyeljünk, hogy ne maradjanak benne rostszálak.

Receptek
Rozmaringos bárány articsókapürével
Articsókás báránysült édesköménnyel

Bárányfilé pirított bébiarticsókával
Garnéla articsókával és paprika rizottóval
Articsókás panzanella
Articsókapüré

Okra

Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában őshonos, a mályvafélék családjába tartozó zöldség. Elsőre a zöld csilihez és zöldbabhoz hasonlít. Alapvetően a termését használják főzéshez, de magját pörkölve kávépótlóként is ismerik, íze jobb a cikóriánál. Főzés közben sűrű, nyákos anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak. Afrikában terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo, a bolgároknál givecs néven levesként fogyasztják. Egy idő után a terméshéjban egyre több rost képződik, és ragadós lesz. Vásárláskor 8-10 cm-es daraboknál nem vegyünk nagyobbat, mert az arra utal, hogy későn szedték le, már nem zsenge.

Receptek

Vegyes wokos szabdzsi
Okra curry
Fűszeres okra
Indiai okra (angolul)



Beszerzési helyek

Nagycsarnok (articsóka, pak choi)
Szép kis India (okra)
Oyadelikat (okra)
Ázsia Bt. (a receptekhez írt különleges fűszerek beszerzéséhez)

A cikket Bede Anna, a Vegasztrománia blog szerkesztője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog