AJÁNLÓ
 
19:54
2014. 01. 24.
Előző cikkünkből mindent megtudhattok az európai és magyar fánkokról, és farsangi hagyományokról....
A bejegyzés folyatódik
 
19:54
2014. 01. 24.
A tárkony a francia és az erdélyi konyha egyik sokat használt fűszere, savanykás, tejfölös...
A bejegyzés folyatódik
 
19:54
2014. 01. 24.
Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok...
A bejegyzés folyatódik
 
19:54
2014. 01. 24.
Nem kell, hogy a húsvétról a kőkeményre főtt, fullasztó főtt tojások jussanak eszünkbe....
A bejegyzés folyatódik
 
19:54
2014. 01. 24.
Mi is készülünk már a húsvétra. Előző cikkünkben házilag készíthető gasztro ajándékok,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Hozunk nektek egy kis ünnepi hangulatot a tél leghosszabbnak tűnő, utolsó hónapjára, februárra. Ha a februárra gondolunk, általában azért egy jó dolog eszünkbe jut: a farsang, és az ehhez kapcsolódó vidám összejövetelek, evés-ivás, télűző bálok. Most olyan sok fánk receptet összegyűjtöttünk nektek, hogy végig ünnepelhetitek majd egész februárt!


Egy kis farsangifánk-történet

A farsang a karneválok, a szórakozás, evés, ivás, lakodalmak és disznótorok, bálok időszaka, mely vízkereszttől hamvazószerdáig tart, a karácsonyi és húsvéti vallási ünnepkörök között. A farsang nem egyházi ünnep, inkább néphagyományokra épül szerte Európában, és számos népszokás társul hozzá. A farsang szerves része a bolondozás és felhőtlen szórakozás mellett az asztalra kerülő étel, hagyományosan ilyen ételnek számít a disznótoros, a kocsonya és természetesen a farsangi fánk.

A farsangi fánk eredetére két történet is ismert, az egyik szerint az utcákon sétáló Marie Antoinette francia királyné kóstolta meg egy mézeskalácsosnál a karneváli forgatagban, majd hozatta a Tuilleriákban rendezett farsangi bálra és tette népszerűvé a beignett nevű francia fánkot, a másik szerint egy bécsi pék özvegye vágott dühében egy darab kenyértésztát a kályhához, ami véletlenül egy forró zsírral teli lábosba esett, és így született meg ez az édes, kelt, olajban sült finomság, mely náluk krapfen néven ismert. Valójában azonban a fánk évszázadok óta ismert, és már az egyiptomi fáraók piramisainak falát is díszítették a fánk sütését bemutató ábrázolások.

Európai fánkkörkép

A francia és bécsi fánk mellett szinte minden országnak van saját variációja a fánkra, melyek közül sokat szintén a farsang tiszteletére fogyasztanak. Karneváli finomság a smoutebollenje, a hollandok oliebollenje, a szerbek, horvátok krofneja. A fánk Portugáliában malasada néven ismert, Spanyolországban rosquillaként, Görögországban loukoumasként, Németországban a kerek, lekvárral töltött változata berlinerként, míg a cseheké tarkedliként. Az olaszoknál a fánkra több variáció is létezik, itt is ismert a krapfen, aztán a calabriai fánkok, a ciambelle és a zippuli, a Rómában, Nápolyban és Szicíliában honos zeppole, Toszkánában pedig a bombolini és maritozzi.
Míg az eddig említett fánkok könnyű kelt tésztából készülnek, formájuk egyszerű, kerek vagy hosszúkás, porcukorral a tetején, és többnyire a közepe üres vagy valamilyen édes lekvárral, vaníliás sodóval van megtöltve, addig a leginkább amerikai filmekből ismert kerek, közepén lyukas doughnout formájú kelt tésztából készülő fánk Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban és a cseheknél elterjedt.
A kelt tésztából készülő fánkokon kívül számos más híres fánk is létezik, bár ezek többnyire nem a farsanghoz kapcsolódnak. A leghíresebbek talán az égetett tésztából készülő fánkok: a hosszúkás rúd alakú, bő olajban sütött spanyol churro, a szintén égetett tésztából készülő, apró gömbökből épített, karamellel összefogott kúpos torony, a francia croquembouche és az olasz, égetett tésztából készülő profiterol.

Magyar fánkok

A farsanghoz leginkább köthető fánkunk természetesen a tojással gazdagított, könnyű kelt tésztából készülő, bő zsírban sütött szalagos farsangi fánk, mely nevét az oldalán körbe futó világosabbra sült csíkról kapta. 
Ezen kívül számos variáció létezik a fánkra idehaza is, az égetett tésztából készülő tolófánktól kezdve az egyszerű tojásos tésztából, de élesztő nélkül készülő, rózsa formájúra formázott rózsafánkon vagy haraszton át a számos változatban ismert, könnyű kelt vagy élesztő nélküli tojásos illetve a csak tojássárgájával készülő tésztájú csörögefánkig, mely Észak-Magyarországon forgács fánk vagy herőke néven is ismert, és hajtogatott leveles tésztából készül. 
Bár a többi fánkunk nem annyira szervesen kapcsolódik a farsangi ünnepkörhöz, de a magyar polgári konyha hagyományos vagy külhonból átvett, változatos fánkjai is mindenképpen említést érdemelnek, ha fánkokról van szó, mint például a jól ismert túrófánk (klikk receptünkért!), az égetett tésztából készülő ekler fánk és képviselő fánk, illetve a kevésbé ismert kelt tésztából készülő, kakaós porcukorba hempergetett ördögpirula.

Fánk receptek

Túrófánkunk receptjét - rozmaringos narancssziruppal vagy pikáns eperchutneyval - itt találjátok.
A fotókon látható fánkok receptjét (túrófánk, csörögefánk, fahéjas fánk, töltött fánk) megtaláljátok a cikk szerzőjének, Herczeg Gabriellának a blogján (Flatcat - avagy a kutya vacsorája).

A többi különleges fánkot pedig megtanulhatjátok elkélszíteni a Makifood Főzőiskola Farsangi édességek kurzusán, Márk Szonjával, az Édesem cukrászblog szerzőjével, február 5-én.

A kurzus fánkos menüje igazán izgalmas: Bécsi fánk, Juharszirupos fánkgolyó, Churros (spanyol édes, sült tésztarudacskák), Zeppole (dél-olasz, ünnepi sült, édes tészta), Ricotta fánk
Oldalunk - a 100fok - jobb hasábjában találjátok az iskola következő óráinak leírását, ott tudtok jelentkezni.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog