Tudjuk jól, a tészták népszerűsége töretlen. Ezen belül is a bolognai spagetti bizonyára mindent visz. De hasonló hírnévnek örvend a carbonara spagetti is, illetve a pesztós öntetekkel feldobott tészták. Miközben új és új izgalmas ízeket kapunk a bloggerektől, séfektől, egyre többen kötelezik el magukat a színes tészták mellett. De mitől színes a penne, a fusilli és a tagliatelle?
Mielőtt megkérdeztünk néhány szakembert, biztosak voltunk benne, hogy valamilyen mesterséges színezék lesz a válasz. De nem.
"A helyzet nagyon egyszerű, a tészták a zöldségektől, gyümölcsöktől, fűszerektől színesek" - mondja Molnár Kata Orsolya, a Makifood Főzőiskola egyik oktatója. "A cékla halvány pirosra vagy bordóra festi a tésztát, a répa sárgás ízt kölcsönöz neki, a paradicsomtól természetes módon piros lesz, a spenóttól pedig zöld. Mi a főzőkurzuson nyersen lereszeljük a zöldségeket, készítünk belőlük egy pürét, amit a levének egy részével hozzáadunk a tojáshoz. Ezt aztán persze beledolgozzuk a házi tésztánkba, a szaggatás után pedig az egész együtt fő meg."
Jó, jó, de a bolti tésztánál biztosan más a helyzet, gondoltuk. Ha mások nem, hát a gyártók biztosan különböző adalékanyagokkal mérgeznek minket. Megkérdeztünk egy másik szakembert. Az ő válasza is megnyugtató volt.
"Ma már a bolti tésztákat is zöldségekkel színezik" - mondta el Vági Zsolt, dietetikus, táplálkozáskutató. "Kevesen tudják például, hogy a fekete színhez tintahalat használnak, illetve az élénk sárga színű tésztákhoz curryt, kurkumát. Az ételfesték már egyáltalán nem divat."
A szakember szerint tehát a színes tészták vásárlásánál nem kell árgus szemekkel az összetevők listáját böngészni. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ha tojásos tésztát veszünk, akkor mélyalmos tojásból készült terméket válasszunk, illetve az egészségünk szempontjából a teljes kiőrlésű durumlisztből a legjobb választás.
(A Makifood Főzőiskola színes olasztészta kurzusa november 6-án este lesz. A tervezett menü: Pasta Italiana – Tészta alaprecept (Giorgio Locatelli), Tagliatelle tricolore con ricotta e noci – Diós-ricottás tagliatelle, Pasta colorata – Színes tészta, Séfcsirke sütőtökös raviolija és Spaghetti alla carbonara.)