Ha nem utazunk el, a hosszú hétvége a pihenésről és a baráti összejövetelekről szól. Bármi is legyen a program, biztos, hogy a megszokott napirend némileg lazább lesz, így jól jöhet egy könnyen elkészíthető, ugyanakkor laktató étel, ami hidegen, melegen is jó.
A húspogácsákra általában nem egy változatos és izgalmas fogásként tekintünk, pedig rengeteg verziója létezik. Az alapanyag lehet csirke, pulyka, marha, borjú vagy sertés, a vegetáriánus verziók pedig készülhetnek lencséből, csicseriborsóból, répából és más zöldségekből is.
Ezekre mind igaz lehet, hogy ahány ház, annyiféle ízesítési mód. Colors in the kitchen csirkés-borjús receptjében egy izgalmas fűszer, az édeskömény játssza a főszerepet. Az édesköményes húspogácsát tálalhatjuk olívaolajos pirítóssal, fokhagymás tejfölös szósszal és pirított napraforgómaggal.
Hozzávalók (2,5 tepsihez, nagyjából 50 darabhoz):
400 g csirke darálthús
600 g borjú darálthús
1 púpozott tk. só
egy kevés frissen őrölt fehérbors
1 nagy édesköménygumó
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kis csokor petrezselyem
1/2 tk. római kömény
A fokhagymás szószhoz: tejföl és görög joghurt nagyjából fele-fele arányban, hozzá jó sok aprított fokhagyma, ízlés szerint só és egy kevés olívaolaj.
A pirítóshoz: kenyér és olívaolaj
Tálaláshoz: ízlés szerint napraforgómag és friss petrezselyem
Elkészítése:
Az édesköményt, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. (Az édeskömény szárára és leveleire is szükségünk lesz.) A petrezselymet megmossuk, megszárítjuk, a leveleit letépkedjük. A római köményt mozsárban összetörjük. A zöldségeket és a petrezselymet aprítógépbe tesszük és finomra daráljuk. Hozzáadjuk a húshoz, beleszórjuk a római köményt, sózzuk és fehérborsot őrlünk rá. Letakarva hűtőben pihentetjük egy órát, hogy összeérjenek az ízek.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Lapos húspogácsákat formázunk, majd egy ecset segítségével megkenjük őket némi olívaolajjal. Az előmelegített sütőben nagyjából 25-30 perc alatt készülnek el.
A pirítóshoz egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olívaolajat forrósítunk, és abban sütjük meg a szeleteket.
A napraforgómagokat is megpirítjuk egy száraz serpenyőben.
A fokhagymás szószhoz nagyjából 4 gerezd fokhagymát préselünk, majd hozzáadunk 200 g tejfölt és ugyanannyi joghurtot. Locsolunk bele egy kevés olívaolajat és ízlés szerint sózzuk.