„Ahány ház, annyi szokás... de, nálam nagyjából minden ebéd (amikor rajtam kívül nincs itthon senki), így néz ki – vallja Zöld Múzsa. – Szeretem az egyszerű és egynemű ételeket, ezért is érdekel a természetes vegán életmód és inspirálóan hatnak rám a nyers étel receptek.
De vessük rá magunkat a salátára, mi minden került ma a tányérra? A piacról hazajött velem a kosaramban egy brokkoli, fél kiló spárga, egy csomó retek, pár szem lilahagyma, a kertben pedig megdézsmáltam az olasz saláta mix balkonládát, valamint a rukkola erdőt. A snidling már virágba borult, abból is jutott a tányérra. És a borsó – csak a férjem meg ne lássa –, már megint a virágját és a kacsokat legelem. mint egy biológus, úgy ismételgeti:” „A virágból lesz a termés. Ha lelegeled a virágot, nem lesz termés!"
Hozzávalók (4 személyre):
- 50 dkg zöld spárga
- zsenge karalábé
- 1 tk. kókuszzsír
- 25 dkg durum- vagy tönköly tészta
- 1 csomag retek
- kisebb lila hagyma
- egy marék apró vegyes saláta levél, borsó virág és hajtás opcionálisan
a brokkolis magtejfölhöz:
- 15 dkg brokkoli nyersen
- 1 csésze nyers napraforgómag (előző este beáztatva )
- fél csésze víz
- citrom, pici só, 1 tk. méz
a mustáros repceolajas öntethez:
- 1/2 dl hidegen sajtolt repceolaj
- 1 kk. magos mustár
- fél citrom leve
- csipet só, bors
Elkészítés:
Egy nagy lábosban vizet forralunk, ebben kifőzzük a tésztát. Leszűrjük és lecsöpögtetjük.
Elkészítjük a mustáros öntetet. Ehhez a mustárhoz cseppenként adjuk az olajat, közben folyamatosan keverjük. A végén lassan, szintén kevergetés mellett, hozzáöntjük a citrom levét és a sót, borsot.
2 evőkanálnyit ebből a tésztára csorgatunk
A brokkolit apró rózsákra szedjük és alaposan megmossuk. Egy tölcséres mixerbe tesszük a magtejföl többi hozzávalójával egyetembe és krémesre turmixoljuk. A spárgával a szokott módon elbánunk
(letörjük a végét, mert a fás részt nem annyira szeretjük, de nem dobjuk ki, csak eltesszük a hűtőbe egy következő ételnél való felhasználásig), pár szemet a hámozó segítségével vékony szeletekre vágunk, a többit pedig a serpenyőben felhevített kókuszzsírra dobjuk és pár percig pirítjuk. Nem érem be fűszerezés nélkül, füstölt paprikával és némi chilivel szórtam meg, de a spárgának önmagában is jó íze van. Miután a spárga elkészült, ugyanezen serpenyőben a gyufaszálra felvágott karalábét is lepirítjuk. Ne sajnáljuk a füstölt paprikát. A retket megmossuk, negyedekbe vágjuk, a lilahagymát vékony szeletekre.
Amikor minden alkotóelem elkészült, egy nagy tálban a tésztát a pirított karalábéval, spárgával összekeverjük, valamint a retket és a lilahagymát is rászórjuk. A brokkolis öntetet már csak a tányérokra porciózás után kanalazzuk rá, ez után a nyersen hagyott spárgaszeleteket, salátaleveleket, virágokat szórjuk ízlésesen a tetejére.
Az eper egy olyan gyümölcs, aminek már a látványa is desszertek készítésére ösztönzi az embert. Az epres sütikkel pedig a legtöbbször együtt jár a cukorfogyasztás, amit több okból is érdemes visszavenni. Ez a dzsem cukormentes, mégis annyira finom, hogy nem is fog hiányozni belőle az édes íz.
"Ez az eperdzsem nem is áll el sokáig, mert nincsen benne cukor, ami tartósítaná. Helyette viszont van benne chia mag" - írja a Zizi kalandjai blog szerzője. "Köztudott, hogy zselésítő funkciót is produkál ez az apró magocska. Én többnyire tojás helyettesítésére használom (ugyanúgy, mint a lenmagot) vegán süteményekben, ételekben, de már pudingot is készítettem belőle.
Ez egy kicsi mennyiség, összesen kb. 250-300 ml dzsem lesz belőle, de az eperszezon tart még egy darabig, szóval, ha ízlik, készíthetünk belőle újabb adagot… akár duplázva a mennyiségeket. Próbáljátok ki, mert finom és gyorsan készen van!"
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek a szekrény mélyére a kabátok. A hideg, nedves időjárás miatt táplálóbb ételeket kívánunk, de nem árt, ha legalább az ízek emlékeztetnek arra, hogy május van:)
Egy ilyen hétvégére tökéletes fogás a különböző tavaszi fűszerekkel felturbózott kölesfasírt, ami a Zizi kalandjai blog szerzőjétől érkezett.
Itt említjük meg, hogy a köles olyan gabonaféle, amely teljes értékű fehérjéket tartalmaz, főtt állapotában is lúgos kémhatású, ráadásul gluténmentes, így az erre érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Kovasav tartalma miatt a csontképzésben játszik szerepet, de a fényes haj, az egészséges bőr és az erős körmök felé vezető utat is lerövidítheti - persze rendszeres fogyasztás esetén.
Alacsony a kalóriatartalma, rosttartalma viszont magas, rengeteg ásványi anyagot és B-vitaminokat tartalmaz, mindemellett igazán jó magnéziumforrás. Az emésztésre gyakorolt pozitív tulajdonságain túl prebiotikus hatású gabonaféle, tehát segíti a "barátságos baktériumok" munkáját.
Vegán zöldborsós kölesfasírt
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.
Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!
Spárgakrémleves füstölt lazaccal
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi zöldünk már el is tűnik a piacokról és az erdőkből. Éppen ezért használjuk ki, amíg lehet!
A Homebisztro által elkészített recept nemcsak medvehagymával, hanem spenóttal is nagyon finom - ha valaki eetleg besokallt volna a medvehagymától. A palacsinta lime-os fűszervajjal szerepel - nagyon finom, friss és különleges az íze.
"Viszont a palacsintát mártás nélkül nem ajánlom, így két másik lehetőséget is ajánlok hozzá, ami szintén finom, és közelebb is áll az itthoni ízlésvilághoz" - írja a szerző.
"Köretként egy egyszerű salátát készítettem, kb. 100g rukkolához, vagy salátamixhez vagy madársalátához vagy bébispenóthoz öntetként mindössze kb. 4 evőkanál olívaolajat, egy kiskanál sherry ecetet tettem, majd sóval és borssal ízesítettem. Lehet hozzáadni még 10-12 felezett koktélparadicsomot, vagy nagyon finom hozzá még ez a tavaszi saláta is."
Medvehagymás alacsinta lime-os fűszervajjal