Raj Ráchellel készített interjúnkban bepillantást nyerhettetek egy kelet-európai kóser konyha kulisszái mögé. Most pedig egy hagyományos, szombati étel, a gefillte fis (töltött hal) receptjét hozta el nektek Ráchel saját verziójában - lazaccal, naranccsal, mandulával.
A mexikói konyha alapanyagai (pl. bab, kukorica, paprika) és fűszerei olyan telt ízeket és tápláló ételeket képesek a tányérunkra varázsolni, hogy könnyen megfeledkezhetünk róla, hogy az étel amit éppen fogyasztunk, húsmentes. Erre nagyon jó példa a recept, amit ma hoztunk nektek. Őszies ízvilágú, tele értékes, szezonális alapanyagokkal, izgalmas fűszerekkel.
Melyek azok az ételek és italok melyek valóban képesek szervezetünket hűteni, hidratálni, hőségérzetünket csökkenteni? Az egyik legfontosabb kérdés 35 fok felett. Chef Maki, a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára, a 100fok blog szakmai mentora osztotta meg velünk tanácsait, hogy sikeresen vegyük fel a harcot a kánikulával.
1. Együnk minél több zöld színű zöldséget!
Például salátákat, leveles zöldségeket. Ezek segítenek a szervezetünk tisztításában és hűtésében.
2. Együnk tengeri algát!
Ez az egyik legjobb hűtő és nedvesítő energiájú étel. Például adjunk
wakame-t (kapható ázsiai üzletekben, piacokon) a salátánkhoz vagy pirított zöldségeinkhez. Készítsünk arame és hijiki (tengeri algák) salátákat.
3. Hűtsük szervezetünket minél több citrommal és mentával!
Ezekkel ízesítsük a saláta önteteket, halételeket, különböző salátákat, a vizet.
4. Hidratáljunk kókuszvízzel!
Természetes frissítő ital, könnyen emészthető cukrot és szénhidrátot tartalmaz elektrolit formájában. Kiválóan oltja a szomjat és pótolja az elveszett tápanyagokat a megerőltető testmozgás után.
5. Együnk halat és hüvelyeseket!
Fehér húsú halakat és könnyebb hüvelyeseket, például lencsét, szóját- és limababot. Remek hűtő fehérjeforrások.
6. Kerüljük az alkohol és kávé fogyasztását!
Legalábbis napi szinten. Nem árt tudni, hogy mindkettő dehidratálja és felmelegíti a szervezetünket. Igyunk helyettük zöld- vagy gyógynövény teákat, citromos vizet.
A spanyol gasztronómia és életmód talán legismertebb hagyománya a "tapasolás". Eredetileg borospoharat lefedő falat volt a tapas, és az egyik bárból a másikba való kószálást jelentette a "tapasolás". Sok bárban ugyanis nincs ülőhely, hiszen egy látogatás nem tart sokáig - pár falat, egy pohár bor, vagy sör után jöhet a következő hely újabb találkozásokkal, újabb falatokkal. Egy-egy bárban óriási a választék, a tapas világa falatnyi méretével ellentétben rendkívül összetett.
Konyhánkat és sütőnket sorozatunk előző részeiben már felszereltük, a mértékegységekkel és hőfokokkal sem lehet már gondunk, így bele is vágunk a sütésbe. Nagy kedvencünkkel, a gyümölcsökkel (is) telepakolható, omlós, vajas pitékkel kezdjük a sort.