A lecsókészítésre valószínüleg mindenkinek megvan a saját megfellebbezhetetlen receptje, hagyma- és paprikavágási módszere, ízesítési szokásai. A jó lecsó alapja természetesen a jó minőségű hagymán, az ízes paprikán, napon érett paradicsomon múlik legfőképpen, ezekből pedig szerencsére bőven válogathatunk most a piacokon. Talán pont ezen összetevők kézenfekvő elérhetőségén múlik, hogy a lecsóféléknek annyi változata létezik a mediterrán, az észak-afrikai és a közel-keleti konyhákban. Mindegyik tájegység hozzáteszi a maga jellegzetességeit, fűszereit. Vonatkoztassatok el és fűszerezzetek bátran ti is!
Július végén, augusztus elején válik néha olyan elviselhetetlenné a meleg, hogy minden szinten hidratálni szükséges - és szerencsére ebben a szezonális piaci kínálat is segítségünkre van. A dinnye már elérhető áron kapható - sárga- és görögdinnyéből is többféle változatot beszerezhetünk. A lédús paradicsom ilyenkor már édes és érett, a gangokon, teraszokon és kertbekben pedig kovászolódik az uborka. Hatalmas augusztusi receptcsokorral könnyítjük meg a konyhai ötletelést - hűsítő, könnyű, szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készíthető ételek receptjét válogattuk össze nektek.
Legyen szó akár grill köretről, akár levesről, tésztáról, koktélfalatkákról vagy sörkorcsolyáról, könnyedén rendkívül finom ételeket lehet kreálni a paradicsomból. A forró mediterrán nyarat leginkább a különböző zöldfűszerek hozzáadásával lehet megidézni. Öt ilyen mediterrán húsmentes receptet hoztunk, baráti összejövetelekre, grillezésre, lusta vasárnapi délutánokra.
Hó eleji piackörképünkben számba vesszük az adott hónap szezonális zöldjeit. Így ti is jó előre fel tudjátok jegyezni a naptárba, mikor érdemes lecsó befőzésbe fogni vagy éppen padlizsánkrémből betárazni. Hónapról-hónapra a legfrissebb zöld-aktualitásokhoz csinálunk nektek kedvet a sok izgalmas recepttel, melyet bloggereink gyűjtenek csokorba. Szeptember eleji piac körképünk egy gasztronómiai memoár: Bede Anna emlékkönyve a lecsó ízes-piros hozzátartozóiról, a füstös padlizsánról, a nyarat idéző kukoricáról, zsenge zöldbabról, üstben rotyogó szilváról, napfényes szőlőről és fügéről...
Leveses összeállításunkat jó szívvel ajánljuk minden konyhai kezdőnek, ezeket ugyanis tényleg nem lehet elrontani. Ráadásul egy jó leves szükség esetén elmegy főételnek is. A leves mindig hálás téma, és mi magyarok nagyon szeretjük. Ebben a hideg időben pedig még a szokásosnál is jobban esik.