Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel, amiből érdemes jó sokat készíteni, mert biztosan el fog fogyni az utolsó morzsáig. A sütőtök és a sajt illata pedig, ami belengi az egész konyhát, talán az egyik legjobb dolog az őszben.
A lasagna "lelke" a sütőtök mellett a besamel mártás, amelyről ebben a posztban írtunk korábban.
Lasagna sütőtökkel
forrás: flick.com - Maggie Hoffmann
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami mást húsvétra? Inspirációnak összegyűjtöttünk néhány izgalmas, néha kicsit bizarr húsvéti fogást, és egy kisokost korábbi húsvéti posztjainkból.
Franciaország: végre tojás!
Régen a tojás is tiltólistán volt a böjt ideje alatt, ezért a nem csoda,hogy a húsvéti ételek egyik főszereplője a franciáknál a tojás, mindenféle formában. Még az ünnepi pástétomokba is kerül. A Pâté de Berrichon, az egyik hagyományos, Berry-ből származó húsvéti pástétom például rengeteg tojás, sonka, kolbász és spenót felhasználásával készül, és igazi kalóriabomba a böjt után.
Forrás: Ketzirah Lesser & Art Draugli's
Ha még töröd a fejed, hogy mi lenne az a menü, ami különleges is, egyben könnyen elkészíthető, akkor az én kicsi paleokonyhám szerzője ajánlásával ez az ünnepi csirkeétel lehet a megoldás.
Karácsonyi menü Cacciatore- csirke vadász módra
„Cacciatore, úgy lehetne lefordítani, hogy csirke, vadász módra. Ez egy népies olasz paradicsomos étel, amit csirkéből vagy nyúlból szoktak készíteni és hagymával,fűszernövényekkel, borral ízesítenek. Számtalan variációja létezik, ízléstől függően. Könnyen elkészíthető és a sokáig tartó, ám alacsony lángon történő főzésnek köszönhetően nagyon ízletes, igazi ünnepi asztalra való étel.
Hozzávalók:
-6 db egész csirkecomb
-1 fej vöröshagyma kockára vágva
-3-4 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 6-8 szelet bacon felkockázva
-2 ek kacsazsír
-1 nagy sárgarépa
-1 paradicsomkonzerv (400g)
-1 ág rozmaring
-1 tk oregánó, só, néhány csipet bors
-1 dl száraz fehérbor
-1 marék fekete olívabogyó
-1 kis babérlevél
-1 marék petrezselyem
Elkészítés:
Első lépésként keressünk egy akkora lefedhető edényt, amiben kényelmesen el fognak férni egymás mellett a csirkecombok. A csirkecombokat vágjuk alsó- és felsőcombra. Sózzuk, borsozzuk majd a kacsazsíron mindkét oldalukat süssük pirosra, először bőrével lefelé.
Szedjük ki őket egy tányérra és a maradék zsiradékon pároljuk meg a felkockázott hagymát, szalonnát, fokhagymát, és nagylyukú reszelőn lereszelt sárgarépát.
Öntsük fel a borral, paradicsomkonzervvel, adjuk hozzá a fűszereket és pár percig forraljuk.
Rakjuk vissza bele a csirkecombokat, adjuk hozzá az olívabogyókat majd lefedve lassú tűzön még hagyjuk főni 1-1,5 órán keresztül.
Köretként zellerpüré készült hozzá.
Hozzávalók:
-2 nagy zellergumó
-1 ek kacsazsír
-0,5 dl zsírosabb tej (opcionálisan kókusztej)
-só, fehérbors
-szerecsendió
Elkészítés:
A zellert hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.
Rakjuk egy lábosba és öntsük fel a kókusztejjel, illetve annyi vízzel hogy éppen csak ellepje.
Sózzuk, borsozzuk és főzzük puhára, majd szűrjük le.
Botmixerrel turmixoljuk el és folyamatosan adjuk hozzá a levét, amíg el nem érjük a kívánt állagot.
Még melegen keverjük hozzá a kacsazsírt, ettől még krémesebb lesz, végül reszeljünk bele egy kevés szerecsendiót is.
Megjegyzés:
Azok, akiknek a zellerpüré íze túl intenzív, jó ötlet ha 1:1 arányban krumplipürével kombinálják. Ez esetben egy kis kanál vajat adjunk a kész pürénkhez.
Gigantikus vacsorák, tengeri herkentyűk és persze pasták: az olaszoknál az étkezés áll az ünnep középpontjában.
Olaszország már hetekkel az ünnep előtt karácsonyi lázban ég: már december 8-án elkezdődik a karácsonyi díszítés, de adventi koszorúk helyett mindenki betlehemi jászolt készít. Ez a lelkesedés nem csökken, sőt, december 24-től éri el a maximumot.
A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány karácsonyi fogást, hátha egy kis inspirációt jelentenek az otthoni menü elkészítéséhez! Fontos megemlíteni, hogy nem is beszélhetünk "olasz" konyháról, mert régiónként változó, hogy mi kerül az ünnepi asztalokra.
A zampone - forrás: iloveitalianfood.org
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.
Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni