Ha szereted a mandulát és a pisztáciát, akkor ezt a receptet neked találta ki Homebisztro, a 100 fok gasztrobloggere. Elég egy jó aprítógép hozzá, és akkor tényleg kész van negyedóra alatt.
Hozzávalók:
- 80g puha teavaj
- 60g nádcukor
- 100g fehér búzaliszt
- 30g pisztácia (finomra darálva)
- 30g mandula (finomra darálva)
- 1 kiskanál vanília aroma
- 1 lime héja (vagy 1 kisebb citrom héja)
- fél kiskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a cukorral, körülbelül 3-5 perc alatt. Adjuk hozzá lassan a lisztet, majd a darált pisztáciát és mandulát is. A végén pedig öntsük bele a vanília kivonatot, és adjuk hozzá a citromhéjat. Keverjük az egészet atehomogénre.
Formázzunk 12 db ping-pong labda nagyságú golyót (szükség esetén enyhén lisztes kézzel), és tegyük őket szilikon lapra, vagy sütőpapírra egymástól körülbelül 2-3 centire. 13-15 percig süssük. Fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszáradhat!
Nem biztos, hogy egy rohanós, hétköznapi reggelire fogjuk elkészíteni, de ha van rá időnk, érdemes sokat sütni belőle.
"Mivel a süti alapját quinoa és darált mandula adja, nemcsak vegán, hanem gluténmentes is. Datolyával és egy kis almapürével van édesítve, és noha egy bögre datolya van benne, egyáltalán nem mondható édesnek" - írja a Zizikalandjai blog szerzője.
És mitől lesz ez a süti igazi energiabomba?
A quinoában nincs glutén, és más gabonafélékkel összehasonlítva kevesebb szénhidrátot és több élelmi rostot, valamint több fehérjét tartalmaz, ezenkívül lúgosító hatású. Egy fontos lépésre érdemes odafigyelni, ha quinoával főzünk: a kis, kerek magok felszínén növényi szaponinok vannak, ami kesernyés ízt adhat az ételnek, ha nem távolítjuk el megfelelően. Többször váltott, bő vizes mosás, vagy kb. 30 perces áztatás viszont eltávolítja ezt a réteget.
Ilyen melegben nem nagyon tudunk másra gondolni a konyhában, mint a hideg smoothie, a gyömölcsleves vagy a házi kovászos uborka. És persze a hideg édesség, minden mennyiségben. A sütés helyett fagyasztással készülő tortát már bemutattuk, most következzen egy házi jégkrém!
És hogy miért házi? Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy mennyi minden van a bolti jégkrémekben és a fagyikban. Nem fogsz tudni ugyanúgy lelkesedni értük, mint eddig, ha elolvasod az összetevőket. Ez pedig egy könnyű és egészséges házi jégkrém Zitától, a Zizi kalandjai blog szerzőjétől.
Mandulavajas ribizli jégkrém
Hozzávalók 4 db jégkrémhez:
– 200 ml kókusztej
– 50 g mandulavaj
– 55 g kókuszcukor vagy nádcukor
– 100 g ribizli
Elkészítése:
Öntsük a robotgépbe a kókusztejet, adjuk hozzá a mandulavajat, a kókuszcukrot és 50 g ribizlit. Pürésítsük simára. Keverjük hozzá a maradék 50 g ribizlit, majd öntsük a krémet formákba, helyezzünk mindegyikbe pálcikát és tegyük a mélyhűtőbe legalább 2 órára, amíg megszilárdulnak.
Van, akinek egészségügyi okokból kell mellőznie az étrendjéből a glutént, és vannak, akik egyszerűen jobban érzik magukat, ha ideiglenesen, vagy hosszabb távon elhagyják a gluténtartalmú fogásokat az étrendjükből. Mindez nem jelenti azt, hogy a desszertektől is búcsút kell venni, hiszen számtalan megoldás létezik arra, hogy gluténmentes, mégis elképesztően finom édességeket készítsünk.
A glutént nem tartalmazó desszertek világában azért is érdemes elmerülni egy kicsit, mert ma már alig akad olyan születésnap, házibuli vagy más összejövetel, ahol ne lenne igény ilyen édességekre. Márk Szonja, az Édesem blog szerzője - akinek nemrég megnyílt cukrászdáját már leteszteltük - segítségével összeszedtük a gluténmentes desszertek főbb típusait. "Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert" - mondja a blogger.
Karácsonykor a legtöbb családban nekiállnak sütni. De vajon melyik sütemény-liszt kombináció a legjobb? Márk Szonja az Édesem blog szerzője, Sugart Dorka a SugartCake cukrásza és Miklós Miháy, a Marmorstein Pékség péke segítenek tapasztalataikkal, tippjeikkel.
Torták avagy piskóta tészta
1. Hagyományosan
"Hagyományosan búza finomlisztből készül, de csinálhatjuk teljes kiőrlésű lisztből is, csak figyeljünk az arányokra! Ebben az esetben 25%-kal kevesebb mennyiség elegendő" - mondja Sugart Dorka. "Készüljünk fel arra is, hogy nem lesz olyan könnyű, mint finomított lisztből."
2. Gluténmentesen
Az eredeti receptben szereplő búzaliszt mennyiségét osszuk el egyenlő arányban darált mákra+rizslisztre vagy darált dió és rizsliszt kombinációra. Dorka szerint, ha úgy kezdünk neki, hogy ketté választjuk a tojásokat, garantáltan nem veszi majd senki észre, hogy rizslisztet tettünk bele búza finomliszt helyett!
3. Vajasan
A legfinomabb gluténmentes vajas piskóta mandulalisztből készül. Utóbbi vajjal áll össze a legjobban! (Könnyebb mandulaliszttel dolgozni, ha aszkorbinsavat adunk hozzá, mert önmagában morzsálódó állagot ad. Tojásonként egy csipet elegendő!)
Forrás: Marmorstein Pékség Facebook oldala
Miből készüljön a beigli és a kalács?
"A legfinomabb kalács BL 55-ös finomított fehérlisztből készül" - állítja határozottan Miklós Mihály pék. "Ez a megfelelő választás a beiglihez és az legtöbb kelt tésztához is. A BL 80-as jelzésű lisztet mi mindig kenyérsütéshez használjuk. Tény, hogy a különböző márkák között jelentős eltérés lehet minőségben, egyszerűen - hiába van szó ugyanarról a liszt fajtáról -, más a sütőértékük. Nincs mese, kísérletezni kell."
És mi a helyzet a többi süteménnyel?
"A hagyományos, lágy állagot a búza finomliszttel érhetjük el" - mondja Márk Szonja, az Édesem blog szerzője. - "Ha nem gluténmentes édességet készítek, a különféle liszteket 1:2 arányban használom, a finomliszt javára. De ez nincs kőbe vésve, kísérletezzünk bátran! Az én célom mindig az, hogy izgalmasabb, rusztikusabb állagot érjek el, és közben ízben is kapjak valami pluszt."
Linzerek:
Szonja szerint a kukoricaliszt és búza finomliszt kombinációból a legfinomabbak. Ha gluténmentes verzióra vágyunk, helyettesítsük a búzalisztet darált magvakkal!
Muffinok:
Sütésükhöz a kókuszliszt és búza finomliszt keveréke a legjobb
Kekszek:
A zabliszt, tönkölyliszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt és búza finomliszt összetevőket érdemes használnunk.
"A fatörzshöz a gesztenyeliszt vagy mandulaliszt + búzafinomliszt keveréke illik a legjobban, csokitortánál pedig egyszerűen hagyjuk el a lisztet!" - javasolja a szakértő
Liszt kisokos Búzalisztek: A gabonafélék magja három részből áll: a keményítőből és fehérjéből álló magbelsőből, a rostban gazdag héjból és a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó csírából. Ha az egészség a fő szempont, érdemes olyan lisztet használni, amelynél a teljes gabonaszemet használják az őrlemény elkészítéséhez - az ilyen lisz több tápanyagot tartalmaz. Finomliszt: A maghéjat és a csírát leválasztják a hántolás közben, nem tartozik az "értékes" lisztekhez, a legkevésbé egészséges liszt. Szemcsemérete apró, korpatartalma alacsony. Péksüteményekhez, süteményekhez, panírozásra, kelt tésztákhoz, palacsintákhoz használják. Kenyérliszt: Héjrészt is tartalmaz, ahogy a nevéből is kiderül, kenyérsütéshez ideális. Rétesliszt: Csak a magbelsőt tartalmazza, viszont a nagyobbak a szemcsék. Mint a finomliszt esetében. A tészta rugalmasságát meghatározó sikértartalma magas, ezért tésztákhoz, palacsintákhoz, nokedlihez ideális. Teljes kiőrlésű búzaliszt:Tartalmazza a búzaszem összes alkotórészét, a hasznos élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is. Grahamliszt: Teljes kiőrlésű liszt, durvábbra őrlik, szemcséinek mérete nagyobb. Tönkölybúza liszt: Többször annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a búza, és fehérjetartalma is magas. Rozsliszt: Magas a kalcium, a magnézium, B-vitamin- és nitrogéntartalma. Nem tartalmaz viszont sikért, ezért kenyérsütésnél 50 százalékban használják. Zabpehelyliszt: A vércukorszintet kevésbé emeli, viszont nem tartalmaz sikért, így sütéskor más, sikértartalmú lisztekkel kell keverni. |
Gluténmentes lisztek Hajdinaliszt: elsőre talán szokatlan, kicsit földes ízt csempész a kenyerekbe, fontos azonban megemlíteni, hogy rost- és telítetlen zsírsavtartalma nagyon magas. Inkább vékonyabb, palacsintaszerű kenyerek készítésére alkalmas, ha hagyományos kenyeret vagy tésztát sütünk, keverjünk hozzá másféle lisztet is. Kukoricaliszt: a krémlevesek, töltelékek, édes sütemények lisztje. Mártások sűrítéséhez is használhatjuk. Sikért nem tartalmaz. Rizsliszt: nemcsak a gluténérzékenyek használják, hanem azok is, akik valamilyen okból nem fogyasztanak tojást. Ha rizsliszttel készült süteményt vagy tésztát sütünk nincs szükség ugyanis tojásra. A rizsliszt az alapanyaga a rizstésztának is. Főzelékeket is sűríthetünk vele: a hagyományos rántás és habarás helyett egészségesebb, ha összeturmixolunk 1-2 merőkanál főzeléket egy kevés rizsliszttel, majd ezt hozzákeverve az egész főzelékhez egyszer összeforraljuk. Amarántliszt: az amarántmag vastartalma kiemelkedően magas, ezuenkívül kitűnő kalcium-, magnézium- és fehérjeforrás. Ha kelt tésztát vagy kenyeret készítünk, sajnos csak 15-20 százalékban használható, a kekszek, linzerek esetében és panírozáshoz viszont akár teljesen kiválthatjuk vele a többi lisztféleséget. Burgonyaliszt: a burgonya pelyhesített változatából készül. Többek között burgonyás kenyér sütéséhez, levesek és szószok sűrítéséhez használjuk. Kölesliszt: kenyéradalékként maximum 30 százalékos arányban alkalmazunk, ha palaicsintát, lepényt, vagy más pékárut készítünk. Kókuszliszt: bár lisztnek nevezzük, a kókusz kiszárított, zsírtalanított és megőrölt húsából készül. Szénhidráttartalma alacsony, több mint 38 százalék rostot tartalmaz. Csicseriborsóliszt: a humuszkrémek, pástétomok, krémlevesek lisztje. Úgy készül, hogy a csicseriborsót megőrlik és átszitálják. A többi gluténmentes lisztről itt olvashattok. |