A szezonális téli zöldségkínálatban a káposztafélék biztos pontot jelenthetnek. Jó tárolhatóságuk, eltarthatóságuk miatt - egész télen frissen kaphatók, a savanyú káposzta magas vitamintartalma pedig sok friss gyümölcsével vetekszik. Gondoltátok volna, hogy a karfiol és a brokkoli is a káposztafélék családjába tartozik?
Még akkor sem vagytok elkésve semmivel, ha csak most, egy nappal karácsony előtt kezdtek el az ünnepi menün agyalni! Húsmentes Hétfő van, így a karácsony sem tántorít el minket attól, hogy húsmentes receptekkel lepjünk meg titeket. Méghozzá nem is eggyel, hanem egy teljes ünnepi vega menüsorral! Még 24-én délelőtt is nyitva tartanak a piacok, így mindent időben be tudtok szerezni. Ráadásul a karácsonyi húsételek nagy részével szemben, ezek a fogások egyszerűbben, gyorsabban is elkészíthetők, és kicsivel sem kevésbé ünnepiek!
A karácsonyi menü megtervezése nem könnyű feladat. Mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idő alatt olyan ételsort varázsolni az asztalra, mellyel minden vendégünk elégedett, sőt, az sem baj, ha sokáig emlegetik. A statisztikák szerint Magyarországon az egy főre jutó elfogyasztott évi halmennyiség negyedét a karácsonyi időszakban fogyasztjuk el. Így fontos szót ejteni arról, hogy a ritkán (és leginkább karácsonykor) fogyasztott halételekből hogyan állítsunk össze egy teljes és ünnepi menüsort.
Csábító látványt nyújt, ahogy az őszi piacon megjelennek a sötétlila fényben úszó, padlizsántól roskadozó kosarak. Ilyenkor lehet igazán átadni magunkat az önfeledt kísérletezésnek, mert a padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen készítse el. Mi mindig könnyen beadjuk neki a derekunkat. Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként, most három padlizsános receptet hoztunk nektek.
Húsmentes Hétfői receptnek most egy igazán őszi és melengető levest hoztunk nektek, szerzőnk, Túry Amália (Colors in The Kitchen) konyhájából. Ilyenkor könnyen beszerezhető a karfiol és már friss diót is kaphatunk (vagy szedhetünk). Gondoltátok volna, hogy ez a két alapanyag milyen jól kiegészíti egymást? Könnyű, harmonikus ízvilágú, selymes levest kapunk.