Az elmúlt több cikkünkben is foglalkoztunk a gyors, és kevés hozzávalóból készülő lepénykenyerekkel. Sorra vettük Európa, Ázsia, Afrika és Amerika különleges és egyszerű, gyorsan elkészíthető lepénykenyereit, és recepteket is hoztunk nektek. Most Chef Maki (a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) hozott nektek egy friss, tavaszias ízekkel megbolondított koreai palacsinta receptet.
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek nyomába eredtünk. Sikerült feltérképeznünk Európát - megismerkedtünk a legnépszerűbb mediterrán és skandináv lepényekkel, és hoztunk nektek egy pisztáciás pita receptet is. Most távolabbi földrészeket kenyereit fedezzük fel magunknak: rizs- és kukoricalisztből, erjesztett, lencse- és bablisztekből, tápiókalisztből készülő izgalmas lepénykenyereket Ázsiából, Afrikából és Amerikából.
Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv és mediterrán lepényekkel ismerkedtünk, de hamarosan távoli kontinensek különleges kenyereit vesszük számba. Lepénykenyér sorozatunk szerzője, Herczeg Gabriella, addig is hozott nektek egy keleti hangulatú, pitaszerű, joghurtos-pisztáciás lepény receptet.
A lepénykenyér a legősibb kenyérfajta, az élesztő és kovász használatának elterjedése előtt szinte minden nép lepénykenyeret sütött felhevített kő vagy fém lapokon, földbe ásott vagy rakott kemencékben. Sok nemzetnél ezek az autentikus recept alapján készülő kenyerek a mai napig hozzátartoznak a napi étkezésekhez. Most egy izgalmas Föld körüli utazás keretében földrészenként számba vesszük a legnépszerűbb lepénykenyereket.
Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre ilyenkor a piacokon. A télen is beszerezhető zöldségekről (káposztáról, savanyú káposztáról, sütőtökről, cékláról, stb.) és gyümölcsökről (citrusfélékről és piros bogyókról) "Téli vitainforrások" c. sorozatunkban már sokat írtunk. Most egy olyan színes és szezonális téli salátát állítottunk össze nektek, melyben egy téli-tavaszi zöldség - a retek -, és egy téli (déli-) gümölcs - a narancs - játssza a főszerepet. Vitaminbomba!