A töltött sült sós tészta jó! Akkor is ha indiai samosa, indonéz panada vagy pastel, olasz calzone, brazil pastel, spanyol empanada vagy empanadilla. Ugyanonnan ered az összes felsorolt streetfood. Mi most a hires spanyol empanadillashoz hoztunk nektek egy receptet. Forró nyári estéken egy pohár bor mellé igazi tapas-bár hangulatot varázsol majd.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik legkedvesebb gyerekkori gasztroemlékeink közé a frissen fejtett borsó édes íze. Egyértelműen munkásabb magunkak fejteni, de megéri azt a kevéske időt. Nem szemfényvesztés, tényleg édesebb a friss borsó, itt leírtuk már a titkot. A zsenge cukorborsónak rövid a szezonja, de most még éppen borsóhegyek állnak a piacokon, ne hagyjátok ki! Egy zöldborsós hétköznapi menüt hoztunk nektek, ami együtt és külön-külön is megállja a helyét.
Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most pedig egy tipikus grúz vacsorát tárunk az olvasók elé fogásonként, amit Grúzia középső részén, Imereti régióban kóstoltuk. Múlt héten elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér) - mely grúz vendéglátónk szerint azon a környéken a legfinomabb - most pedig egy krémes, spenótos és pórés pkhali (salátaféle) receptje következik, melyet a kachapurihoz szoktak fogyasztani.
Töltött kenyerek, diókrém, padlizsán, gránátalma és friss zöldfűszerek... Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén, a grúz konyhára egyaránt hatással volt a török, az azeri és az orosz szomszédság, izgalmas keverékét hozva létre a Közel-Keleti, a mediterrán és az orosz ízeknek. Nemzeti konyha sorozatunkban most ezt, a Magyarországon alulreprezentált, mégis nagyon izgalmas alapanyagokkal dolgozó konyhát mutatja be Vida Kata, a Babramegy blog szerzője.
Téli zöldségeket és gyümölcsöket számba vevő sorozatunkban már szó volt egy népszerű gyökérzöldségről, a cékláról. Most szólóban kevésbé elismert rokonaihoz szeretnénk kedvet csinálni, akiket leggyakrabban hús- vagy zöldséglevesben és vadas szószban látunk. Egyenként bemutatjuk őket, és személyiségüket kiemelő recepteket is keresünk hozzájuk.