Honnan ered és mit jelent az újévi lencseevés hagyománya? Beáztassuk e a lencsét főzés előtt? A sót a főzés elején vagy csak a legvégén adjuk hozzá a főzővízhez? Mindenre igyekszünk választ adni még gyorsan, az év vége előtt, hogy ne az újévi lencsén múljon a 2014-es évünk sikere.
A karácsonyi menü megtervezése nem könnyű feladat. Mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idő alatt olyan ételsort varázsolni az asztalra, mellyel minden vendégünk elégedett, sőt, az sem baj, ha sokáig emlegetik. A statisztikák szerint Magyarországon az egy főre jutó elfogyasztott évi halmennyiség negyedét a karácsonyi időszakban fogyasztjuk el. Így fontos szót ejteni arról, hogy a ritkán (és leginkább karácsonykor) fogyasztott halételekből hogyan állítsunk össze egy teljes és ünnepi menüsort.
Karácsonyi cikk- és receptsorozatunkból kihagyhatatlan, a puszedlik, mézeskalácsok és fahéjas csillagok köréből kiemelkedő, nagy karácsonyi klasszikus: a bejgli. Minden családban akad egy megörökölt recept - örökítsétek tovább ezeket ti is! Most Szabó Noémi, többek között cukrász ABC sorozatunk és a Mandulasarok blog szerzője, hozta el nektek saját verzióját erre a csodálatos ünnepi süteményre. A hétvégén már tesztelhetitek is a receptet, mert - ha addig el nem fogy - karácsonyig eláll, és egyre finomabb lesz...
Miután előző cikkünkben a libasütés minden csínját-bínját kiveséztük, ma, Márton nap alkalmából a liba legkedveltebb részének, a libamájnak az elkészítését mutatjuk be lépésről-lépésre. Ezt a különleges alkalmakra tartogatott csemegét sokféle módon elkészíthetjük: süthetjük egészben, szeletekben, és készülhet belőle pástétom, terrine, májkrém is. Mindegyik verzióhoz hoztunk részletes leírást és recepteket.
Tudjátok, hogy elsősorban a zöldségételeket részesítjük előnyben, ám a flexiteriánus étkezésbe néhanapján belefér a húsfogyasztás is (erről itt írtunk részletesen). És mivel a hagyomány szerint Márton napját követően negyven napos böjti időszak következik, ilyenkor kell belakmározni. A liba az egyik legfinomabb húsfélék egyike lehet ha megfelelően készítjük el. Ehhez kaptok útmutatót szerzőnktől, Herczeg Gabriellától (Flat-cat gasztro blog), aki a Márton napi hagyományokba is bevezet titeket.