Besamel, hollandi mártás, csirkealaplé... ha egy kicsit is beleássuk magunkat egy szakácskönyvbe, vagy legalább egy kis időt eltöltünk a konyhában, előbb-utóbb találkozunk valamelyik alapmártással, vagy annak valamelyik változatával.
A mártásoknak komoly rendszerük van, amit érdemes megismerni. A francia mesterszakácsok azt vallják, hogy az egész főzés lényegét érti az, aki ismeri a mártásokat.
Forrás: Flickr.com - Michael Newman
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.
Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.
Sokszor olvassuk egy-egy receptben, hogy "és öntsük fel zöldségalaplével" vagy "vegyünk elő egy liter zöldségalaplevet". A Nóri Mindenmentes konyhája blog szerzője kitalálta, hogy az ő hűtőjében márpedig mindig lesz ilyen. "Ilyenkor mindig elgondolkodtam, hogy vajon csak az én hűtőmben nem lapul tartalékban néhány liter zöldség alaplé? Különben is, hogyan készül az?
Igaz, ami igaz, egy fárasztó nap végén sokszor jólesne egy tálka forró leves. Semmi extra, csak tápláló, ízletes lé. Biztosan nem vagyok ezzel egyedül, hiszen úgy hallottam, New Yorkban nyílt egy étterem, ahol elviteles papírpoharakban kínálnak alapleveket, és a városlakók imádják.
Forrás: http://tva.canoe.ca
A tücskök a jövő egyik legfontosabb fehérjeforrásai - és alapanyagai- lehetnek, egyre népszerűbb a tücsökből készült liszt. De miért érdemes megbarátkozni a hatlábúakból készült fogásokkal?
A rovarok fogyasztása bevett dolog
A rovarevés természetesen egyáltalán nem újdonság. Körülbelül 2000 olyan rovart ismerünk, ami táplálkozástudományi szempontból hasznos. A világ 80 százaléka fogyaszt rovarokat több ezer éve, és míg például Thaiföldön természetes, hogy a köret ízeltlábú is lehet, Európa és az Egyesült Államok ódzkodik attól, hogy ezek a fehérjeforrások is bekerüljenek az étrendbe.
A tücsök gazdag fehérje- és vitaminforrás
Forrás: foodnavigator-usa.com
Az igazi Tex Mex egyáltalán nem az, aminek gondoljuk. Nem sok köze van a "mexikói" gyorséttermek kínálatához, a mexikói konyha, az indiánok ételei és a spanyol hódítók kulináris hagyományai egyaránt formálták. Alec Dean, a Tex Mex főzőkurzus texasi oktatója mesélt erről a kevésbé ismert gasztronómiai kultúráról.
Alexander Dean, vagyis Alec Texasban nőtt fel, egy jobbnál jobb szakácsokkal büszkélkedő családban, ahol a családi események középpontjában mindig a kitűnő ételek álltak. A "hagyományos" texasi fogások készítése később hivatás lett. 10 év konyhai tapasztalattal felvértezve Alec végül azoknak az eredeti, közkedvelt texasi ételeknek az elkészítésére kezdett fókuszálni, melyeket nagyon nehéz (vagy talán nem is lehetséges) Magyarországon megtalálni. A kedvencei a Tex Mex, a tengeri halételek, a Barbecue, a csili és a különböző reggeli finomságok.
Akkor mi az a Tex Mex?
Forrás: Flickr.com - jeffreyw