Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, majd egy tipikus grúz vacsorát tártunk az olvasók elé fogásonként. Elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér), majd egy krémes, spenótos és pórés pkhalit (meleg salátát), most pedig megkoronázzuk menüsorunkat egy különleges - gránátalmás, diós, korianderes, padlizsános - grúz főétellel.
Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most pedig egy tipikus grúz vacsorát tárunk az olvasók elé fogásonként, amit Grúzia középső részén, Imereti régióban kóstoltuk. Múlt héten elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér) - mely grúz vendéglátónk szerint azon a környéken a legfinomabb - most pedig egy krémes, spenótos és pórés pkhali (salátaféle) receptje következik, melyet a kachapurihoz szoktak fogyasztani.
Előző cikkünkben bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most egy tipikus grúz vacsorát tárunk az olvasók elé fogásonként, amit Grúzia középső részén, Imereti régióban kóstoltuk: tápláló, vegetáriánus és isteni finom! Grúz vendéglátónk szerint nem fért hozzá kétség, hogy ott készítik az ország legjobb khacahpuriját.
Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek nyomába eredtünk. Sikerült feltérképeznünk Európát - megismerkedtünk a legnépszerűbb mediterrán és skandináv lepényekkel, és hoztunk nektek egy pisztáciás pita receptet is. Most távolabbi földrészeket kenyereit fedezzük fel magunknak: rizs- és kukoricalisztből, erjesztett, lencse- és bablisztekből, tápiókalisztből készülő izgalmas lepénykenyereket Ázsiából, Afrikából és Amerikából.
Töltött kenyerek, diókrém, padlizsán, gránátalma és friss zöldfűszerek... Évszázadok óta fontos kereskedelmi csomópont lévén, a grúz konyhára egyaránt hatással volt a török, az azeri és az orosz szomszédság, izgalmas keverékét hozva létre a Közel-Keleti, a mediterrán és az orosz ízeknek. Nemzeti konyha sorozatunkban most ezt, a Magyarországon alulreprezentált, mégis nagyon izgalmas alapanyagokkal dolgozó konyhát mutatja be Vida Kata, a Babramegy blog szerzője.