Legutóbb, egy Föld körüli utazás keretében a különböző kultúrák és konyhák lepénykenyereinek nyomába eredtünk. Sikerült feltérképeznünk Európát - megismerkedtünk a legnépszerűbb mediterrán és skandináv lepényekkel, és hoztunk nektek egy pisztáciás pita receptet is. Most távolabbi földrészeket kenyereit fedezzük fel magunknak: rizs- és kukoricalisztből, erjesztett, lencse- és bablisztekből, tápiókalisztből készülő izgalmas lepénykenyereket Ázsiából, Afrikából és Amerikából.
Múlt héten Föld körüli útra indultunk a lepénykenyerek nyomában. Európáig jutottunk, skandináv és mediterrán lepényekkel ismerkedtünk, de hamarosan távoli kontinensek különleges kenyereit vesszük számba. Lepénykenyér sorozatunk szerzője, Herczeg Gabriella, addig is hozott nektek egy keleti hangulatú, pitaszerű, joghurtos-pisztáciás lepény receptet.
A lepénykenyér a legősibb kenyérfajta, az élesztő és kovász használatának elterjedése előtt szinte minden nép lepénykenyeret sütött felhevített kő vagy fém lapokon, földbe ásott vagy rakott kemencékben. Sok nemzetnél ezek az autentikus recept alapján készülő kenyerek a mai napig hozzátartoznak a napi étkezésekhez. Most egy izgalmas Föld körüli utazás keretében földrészenként számba vesszük a legnépszerűbb lepénykenyereket.
Előző cikkünkből mindent megtudhattok az európai és magyar fánkokról, és farsangi hagyományokról. Most pedig egy igazi klasszikus, télűző túrófánk receptet hoztunk nektek, melyet szerzőink fűszeres sziruppal és pikáns chutneyval tettek különlegessé.
Hozunk nektek egy kis ünnepi hangulatot a tél leghosszabbnak tűnő, utolsó hónapjára, februárra. Ha a februárra gondolunk, általában azért egy jó dolog eszünkbe jut: a farsang, és az ehhez kapcsolódó vidám összejövetelek, evés-ivás, télűző bálok. Most olyan sok fánk receptet összegyűjtöttünk nektek, hogy végig ünnepelhetitek majd egész februárt!