AJÁNLÓ
 
08:55
2014. 10. 06.
A padlizsán tipikusan olyan alapanyag, ami szinte könyörög az embernek, hogy százféleképpen...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 06.
A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról....
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 06.
Ha nyár, akkor lecsó! Természetesen ahány ház, annyi lecsós recept létezik. Bár van, aki...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 06.
A pizzáról a legtöbb embernek a sajt, paradicsomszósz és sonka jut az eszébe, pedig a feltéteknek...
A bejegyzés folyatódik
 
08:55
2014. 10. 06.
Ez egy olyan étel, amivel vegán bloggerünk, Nagy Zita (Zizi kalandjai) egy kemény Bikram jóga...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egyre hidegebbek a napok, így biztosan jól esik egy meleg, tányér, sűrű leves vagy inkább egytálétel. Maki vegetáriánus cassoulet-ja (francia babos egytálétel) igazán szívet, lelket és testet melengető, valamint laktató, zöldségekben gazdag fogás.

A cassoulet egy jellegzetes agyagedényben (cassolle) készülő francia babos egytálétel, amely Toulouse és Languedoc környékéről származik. Ami minden cassoulet-ben közös, az a bab, ehhez zöldségeket, különféle húsokat, kolbászt, néha kacsát adnak, attól függően, mi van éppen a hűtőben.

Egy hagyományos cassoulet elkészítése nem nehéz, viszont sok türelmet igénylő feladat. A babot 12 órán át áztatják úgy, hogy közben 2-3 alkalommal cserélik a vizet. Ezután főzőlevet készítenek a sonkacsont, hagyma, sárgarépa, szalonnabőrke, babérlevél és kakukkfű felhasználásával, ami szintén legalább egyórás művelet. A húsokat lepirítják és egy órán át párolják, mielőtt az agyagedénybe kerül. A sütőben a bab elpárolgó főzőlevét többször is fel kell tölteni. A leglelkiismeretesebb szakácsnők állítólag nyolcszor is megismételték ezt a műveletet, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

Pánikra azonban semmi ok, a húsmentes hétfőre egy sokkal egyszerűbb és rövidebb idő alatt elkészíthető cassoulet-receptet ajánlunk, a speciális agyagedény helyett pedig egy sütőálló lábas is tökéletes lesz. Egy teáskanál füstölt paprika még jobban kihozza az ízeket - főleg, ha vegán verziót késíztünk az ételből -, és a pecorino is csodákat tesz.

Vegetáriánus cassoulet

Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez
- 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, közepes kockákra vágva
- 2 db cukkini, közepes kockákra vágva
- 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbor
- 1 db paradicsom (aprított) konzerv
- 1 db fehérbab konzerv, leszűrve
- 3 evőkanál friss bazsalikom, felaprítva
- 3 evőkanál petrezselyem, felaprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- Worcestershire szósz (opcionális) vagy tamari szójaszósz (vegetáriánus verzióhoz)
- só, bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 db teljes kiörlésű baguette, felszeletelve
- reszelt parmezán vagy pecorino (opcionális)

Elkészítése:
Közepes lángon hevítsünk egy kevés olívaolajat egy sütőálló lábasban. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a padlizsánt, és pirítsuk még néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk együtt egy percig, majd adjuk hozzá a cukkinit is. Enyhén sózzuk, borsozzuk megint. Vegyük magasra a lángot, öntsük hozzá a vörösbort, jól keverjük meg, hogy az aljára ragadt zöldségeket is felkaparjuk. Vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön rotyogtassuk, hogy a folyadék/alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és az összes fűszert és főzzük 30 percig, amíg az ízek összeérnek.

Közben keverjük össze a lereszelt fokhagymát 1/4 csésze (60 ml) vagy kicsit több olívaolajjal egy lapos tányérban. Mártsuk bele a baguette-szeleteket egyik oldalukkal az olajba, majd tegyük félre.

Sózzuk, borsozzuk a ragut, ha szükséges, adjuk hozzá a Worcestershire szószt. Melegítsük elő a grillt, a baguette-szeleteket helyezzük a ragu tetejére olívaolajos felükkel felfelé. Tegyük rá a sajtot a szeletekre és süssük meg őket a sütőben grillezve, amíg a sajt megolvad, és a baguette-szeletek aranybarnára pirulnak.

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola. Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. A recept szerzője: Chef Maki.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog