Egyre hidegebbek a napok, így biztosan jól esik egy meleg, tányér, sűrű leves vagy inkább egytálétel. Maki vegetáriánus cassoulet-ja (francia babos egytálétel) igazán szívet, lelket és testet melengető, valamint laktató, zöldségekben gazdag fogás.
A cassoulet egy jellegzetes agyagedényben (cassolle) készülő francia babos egytálétel, amely Toulouse és Languedoc környékéről származik. Ami minden cassoulet-ben közös, az a bab, ehhez zöldségeket, különféle húsokat, kolbászt, néha kacsát adnak, attól függően, mi van éppen a hűtőben.
Egy hagyományos cassoulet elkészítése nem nehéz, viszont sok türelmet igénylő feladat. A babot 12 órán át áztatják úgy, hogy közben 2-3 alkalommal cserélik a vizet. Ezután főzőlevet készítenek a sonkacsont, hagyma, sárgarépa, szalonnabőrke, babérlevél és kakukkfű felhasználásával, ami szintén legalább egyórás művelet. A húsokat lepirítják és egy órán át párolják, mielőtt az agyagedénybe kerül. A sütőben a bab elpárolgó főzőlevét többször is fel kell tölteni. A leglelkiismeretesebb szakácsnők állítólag nyolcszor is megismételték ezt a műveletet, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
Pánikra azonban semmi ok, a húsmentes hétfőre egy sokkal egyszerűbb és rövidebb idő alatt elkészíthető cassoulet-receptet ajánlunk, a speciális agyagedény helyett pedig egy sütőálló lábas is tökéletes lesz. Egy teáskanál füstölt paprika még jobban kihozza az ízeket - főleg, ha vegán verziót késíztünk az ételből -, és a pecorino is csodákat tesz.
Vegetáriánus cassoulet
Hozzávalók 4-6 főre:
- 1 db nagy vöröshagyma, felkockázva
- 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva + 2-3 gerezd reszelve a baguette-hez
- 1 db padlizsán, közepes kockákra vágva
- 2 db piros kaliforniai paprika, közepes kockákra vágva
- 2 db cukkini, közepes kockákra vágva
- 1 csésze (2,5 dl) száraz vörösbor
- 1 db paradicsom (aprított) konzerv
- 1 db fehérbab konzerv, leszűrve
- 3 evőkanál friss bazsalikom, felaprítva
- 3 evőkanál petrezselyem, felaprítva
- 1 ág friss kakukkfű
- 1 ág friss rozmaring
- Worcestershire szósz (opcionális) vagy tamari szójaszósz (vegetáriánus verzióhoz)
- só, bors
- extra szűz olívaolaj
- 1 db teljes kiörlésű baguette, felszeletelve
- reszelt parmezán vagy pecorino (opcionális)
Elkészítése:
Közepes lángon hevítsünk egy kevés olívaolajat egy sütőálló lábasban. Pirítsuk üvegesre a vöröshagymát. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a padlizsánt, és pirítsuk még néhány percig, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paprikát, pirítsuk együtt egy percig, majd adjuk hozzá a cukkinit is. Enyhén sózzuk, borsozzuk megint. Vegyük magasra a lángot, öntsük hozzá a vörösbort, jól keverjük meg, hogy az aljára ragadt zöldségeket is felkaparjuk. Vegyük takarékra a lángot és lassú tűzön rotyogtassuk, hogy a folyadék/alkohol elpárologjon. Adjuk hozzá a paradicsomot, a babot és az összes fűszert és főzzük 30 percig, amíg az ízek összeérnek.
Közben keverjük össze a lereszelt fokhagymát 1/4 csésze (60 ml) vagy kicsit több olívaolajjal egy lapos tányérban. Mártsuk bele a baguette-szeleteket egyik oldalukkal az olajba, majd tegyük félre.
Sózzuk, borsozzuk a ragut, ha szükséges, adjuk hozzá a Worcestershire szószt. Melegítsük elő a grillt, a baguette-szeleteket helyezzük a ragu tetejére olívaolajos felükkel felfelé. Tegyük rá a sajtot a szeletekre és süssük meg őket a sütőben grillezve, amíg a sajt megolvad, és a baguette-szeletek aranybarnára pirulnak.
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola. Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk. A recept szerzője: Chef Maki.