Nem elég baj nekünk, hogy uncia meg cup, ráadásul ezek mást jelentenek az angoloknál, az amerikaiaknál,a kanadaiaknál és az ausztráloknál. Sütéshez viszont elengedhetetlenek a pontos mértékegységek és arányok. Ezért utána járunk, hogy hol mennyi az annyi.
Az európai receptek többsége metrikus mértékegységeket használ: gramm, deka, kilogramm, mililiter, deciliter, liter, ezzel szemben számos amerikai vagy angol szakácskönyvben és receptben más egységekben mérnek. Ha nem ismerjük az átváltási arányokat, komoly gondba kerülhetünk a recept elkészítése során. Ehhez próbálunk segítséget nyújtani a következő ugyan száraz, de mindenképp hasznos átváltási képletekkel, felsorolásokkal, rövidítésekkel.
A (nekünk) oly egyértelmű metrikus rendszer helyett az amerikaiak, angolszászok szeretnek a térfogatot jelölő mértékegységeket használni, és Fahrenheit-ben adják meg a hőfokot. Ráadásul, a helyzetünket tovább bonyolítják azzal, hogy az angoloknál és az amerikaiaknál (valamint a kanadaiaknál és az ausztráloknál) ugyanaz az elnevezés nem szükségszerűen jelöli ugyanazt.
Egy angol gallon több, mint az amerikai, egy folyékony uncia sem ugyanannyi az óceán két partján, és még számos példát hozhatnánk. Az alábbi, a Wikipediáról származó táblázat fogalmai: teaspoon=teáskanál, tablespoon=evőkanál, Fluid ounce=folyékony/folyadék uncia, Cup=csésze. Bizonytalan vagyok abban, van-e a dessertspoon-nak és a quart-nak magyar neve, míg a pint és a gallon magyarul is így hangzik.
Mértékegységek a világ angolul beszélő tájain a Wikipedia szerint:
Tovább nehezíti a dolgunkat, hogy a térfogat nem váltható át tisztán súlyra, egy csésze (cup) liszt nyilván nem annyit nyom, mint egy csésze búzadara. Ráadásul nekem az egy csésze liszt, az sosem egyértelmű, hogy mennyi: a liszt teteje sosem egyenes vonalban áll a mérőcsészében, nem tudom, lenyomkodjam-e vagy sem, és így tovább. Vicces, hogy a cup-rendszerben szocializálódottak számára ugyanilyen idegesítő a metrikus rendszer: miért kell mindenhez mérleg?
A következő táblázat a - nem folyékony - uncia (oz) és a font (lb) kérdését járja körül (a "My sweet Mexico" könyvből):
Az amerikai receptek jellemzően kanállal és csészével (teaspoon, tablespoon, cup) és ezek tört részeivel dolgoznak, míg az angol (vagy imperiál) rendszerben főzőcskézők olyanokat szoktak írni, mint a font (pound/lb), az uncia (ounce/Oz) vagy a pint. Szintén az amerikai receptekben fordul elő az 1stick (rúd) vaj, ami éppen fél cup-nak felel meg, ezzel még a többi angol anyanyelvűt is meg lehet zavarni.
A Larousse Gastronomique a témában két dolgot tart fontosnak kiemelni. Az egyik, hogy igyekezzünk elkerülni azt, hogy egy recepten belül több rendszerrel dolgozzunk. A másik pedig, hogy az amerikai kiskanál, evőkanál olyan sztenderd méret, amely nem feltétlenül esik egybe a háztartásunkban található kanalak méretével – az én kanalaim például nagyobbak.
Az amerikai rendszer használatát megkönnyíti, hogy lehet kapni olyan készleteket, amelyek néhány, kulcskarikaszerűségre felfűzött kis mérőkanálból állnak, a kanalak szárán feltüntetve a nagyságot, és ugyanez létezik több, egymásba rakható csészével is (általában 1-2-4 cup, vagyis kb negyed-fél-egyliteres), ez utóbbiak oldalán általában fel van tüntetve a metrikus és az angolszász skála is, és természetesen a töredék cup-ok is, mint negyed-harmad-fél-kétharmad, stb.
A sütési hőmersékletnél is háromféle szokott előfordulni, a Celsius fok, a Fahrenheit és gázsütőknél pedig a fokozat száma. Ez utóbbi egy 9-ig tartó skála, nem tudom mennyire használható, nekem villanysütőm van. Az átváltásra természetesen van pontos képlet, ez pedig így szól:
C = (adott F fok – 32)*5 / 9
F = (adott C fok*9)/5 + 32
Segítségül itt van egy táblázat, amelyből a legtöbb esetben tökéletesen jól el lehet igazodni.
Átváltási segítség néhány élelmiszer súlyához:
liszt: 1 cup = 5 oz = 150 g
cukor: 1 cup = 7 oz = 200 g
porcukor: 1 cup = 4 oz = 110 g
kukoricaliszt: 1 cup = 4 ½ oz = 125 g
vaj: 1 cup = 8 oz = 225 gr = 2 stick
darált mandula : 1 cup = 4 ½ oz = 125 g
aszalt gyümölcs: 1 cup = 6 oz = 175 g
lencse: 1 cup = 8 oz = 225 g
rizs, tápióka: 1 cup = 8 oz = 225 g
paradicsom: 1 cup = 7 oz=200 g
reszelt parmezán: 1 cup = 8 oz = 225 g
A cikket Terei-Vígh Krisztina, az A'la carte kulinária blog szerzője łrta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.