Igaz, hogy nem könnyű étel, ám valahogy mégis mindig a nyár, a kánikula és a strandolás jut eszünkbe a lángosról. Ilyen melegben biztos, hogy kimeríti a főétkezés fogalmát, és a húsevők fejében sem hiszem, hogy megfordul, hogy bármi hiányozna a tányérjukról. Chef Maki kecskesajtos céklakrémmel bolondítja meg a strandok klasszikusát.
Kecskesajtos céklakrém (kb. 12 db lángoshoz):
- 100 g lágy kecskesajt
- 1/4 bögre savanyú cékla, lecsöpögtetve és törlőpapírral felitatva
- ha túl lágy a krém: 1-2 evőkanál mascarpone
- friss vagy szárított tárkony a díszítéshez
A kecskesajtot a céklával robotgépben simára dolgozzuk. Amennyiben túl lágy a krém adagoljunk hozzá 1-2 evőkanál mascarponét.
Hozzávalók a lángoshoz (kb. 12 db):
- 200 g finomliszt
- 50 g rétesliszt
- 1/2 csomag szárított élesztő (vagy 2 dkg friss élesztő)
- 1 dl langyos tej
- 1 dl langyos víz
- 1/2 teáskanál nádcukor
- 1/4 teáskanál só
- olaj a sütéshez
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a nádcukrot, majd feloldjuk benne a szárított élesztőt. Megvárjuk, amíg felfut. Eközben egy nagyobb edénybe átszitáljuk a kétféle lisztet és a sót. Hozzáöntjük az élesztős tejet és elkezdjük dagasztani. Fokozatosan, evőkanalanként adagoljuk a masszához a langyos vizet egészen addig, amíg lágy, ragadós tésztát nem kapunk. Cipót formálunk belőle, a tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk és kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
Kb. 10-12 egyforma méretű gömböt formázunk a tésztából és egy lisztezett felületre helyezzük őket. Konyharuhával letakarjuk, majd 15 percig tovább kelesztjük.
Olajos kézzel nyújtsuk meg a cipókat és bő, forró olajban, közepes lángon süssük aranybarnára mindkét oldalát. Az elkészült lángosokat lecsöpögtetjük és törlőpapírra helyezzük (igény szerint enyhén megsózhatjuk). Megkenjük az elkészített kecskesajtos céklakrémmel, friss vagy szárított tárkonnyal meghintjük és tálaljuk.
További húsmentes receptjeinket itt találjátok.
A cikket/receptet Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola tanára írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. Szeptembertől folytatódnak a Makifood Főzőiskola Húsmentes Hétfői Vacsoraklubjai, ahol többfogásos tematikus (pl. etióp konyha) húsmentes vacsorákon vehettek részt havonta egy alkalommal.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.