AJÁNLÓ
 
08:51
2015. 03. 18.
Mindig ugyanaz a menü? Unalmasnak tűnik a sonka-tojás-torma kombináció, és szeretnél valami...
A bejegyzés folyatódik
 
08:51
2015. 03. 18.
Biztos, hogy a tonhalsaláta csak zöldségekkel és olívaolajjal elképzelhető? Selectfood szerint...
A bejegyzés folyatódik
 
08:51
2015. 03. 18.
Ismerős helyzet: a hűtőben még ott vannak a húsvéti lakoma maradékai, de már senkinek sincs...
A bejegyzés folyatódik
 
08:51
2015. 03. 18.
Finomabb, egészségesebb, mert nincs benne adalékanyag, és sokkal olcsóbb is. Miért is ne készítenénk...
A bejegyzés folyatódik
 
08:51
2015. 03. 18.
Hallottatok már olyan öntetről amibe sós kekszet és gomolyát darálnak? (Természetesen chilivel...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Így NE főzz kemény tojást!

Magától értetődőnek tűnik, mégis sok olyan részlet van, amit el lehet rontani az egyik legegyszerűbb étel elkészítésében is. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola vezetője elmondja, mi az, amit a legtöbben nem csinálunk jól, amikor főtt tojást készítünk.

Túl régi a tojás

Először is el kell döntenünk, hogy friss-e a tojás. Ebben segíthet a dobozon található dátum, de ha olyan mázlink van, hogy a piacról, vagy egy ismerőstől származik a tojás, és nem emlékszünk, mikor vettük, akkor jöhet az úszóteszt. Egy tálba hideg vizet teszünk, és ha a tojás feljön a hideg víz tetejére, akkor már nem friss. Ami lesüllyed, vagy a víz alatt úszik, az fogyasztható.

Forrás: Flickr.com - Robert McGoldrick


Túl friss a tojás

Akármilyen hihetetlen, de a kemény tojás elkészítéséhez nem azok a tojások a legjobbak, amiket aznap reggel tojtak a tyúkok (ideális esetben kapirgálós életmódot folytatva.) Érdemes legalább 3-4 napos tojást használni, mert a nem friss tojás héja alatt oxigénbuborékok keletkeznek, így főzés után sokkal könnyebb meghámozni.

A hűtőből egyenesen a főzővízbe kerülnek a tojások

Először szobahőmérsékleten kell tartani a tojásokat, így nem fog megrepedni a héjuk, amikor a főzővízbe kerülnek.

Túl magas hőmérsékleten főzzük a tojásokat

Először fel kell forralni a vizet, ez után óvatosan, egy kanállal eresszük a vízbe a tojásokat. Fontos, hogy forró vízbe kerüljenek, mert így nem fog ragadni a héjuk. Utána viszont alacsonyabb hőmérsékleten folytassuk a tojásfőzést, 9 percig.

Túl sokáig főzzük a tojásokat

A 9 perc az 9 perc. A túlfőzött tojás sárgája csúnya zöldes árnyalatot kap.

Forrás: Flickr.com - Tracy Benjamin

Egyből leszedjük a héját

Ezután hideg, ha lehet jéghideg vízbe tesszük őket. Ha lehűltek, óvatosan feltörjük a héjat, de nem kezdjük el a pucolást, hanem visszatesszük a tojásokat a hideg vízbe. Erre azért van szükség, mert így a víz beszivárog a héjba, és könnyebb lesz eltávolítani.

Plusz egy tanács:

Ha vendégeket várunk, vagy nagy, ünnepi családi ebédet/vacsorát főzünk és sok tojásra van szükség, ne a legfrissebb tojásokat használjuk fel, mert nagyon hosszadalmas lesz a héj eltávolítása. A tojásokat nem muszáj hűtőben tartanunk, de fontos, hogy a hőmérséklet 18 Celsius foknál hidegebb legyen.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog