Magától értetődőnek tűnik, mégis sok olyan részlet van, amit el lehet rontani az egyik legegyszerűbb étel elkészítésében is. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola vezetője elmondja, mi az, amit a legtöbben nem csinálunk jól, amikor főtt tojást készítünk.
Túl régi a tojás
Először is el kell döntenünk, hogy friss-e a tojás. Ebben segíthet a dobozon található dátum, de ha olyan mázlink van, hogy a piacról, vagy egy ismerőstől származik a tojás, és nem emlékszünk, mikor vettük, akkor jöhet az úszóteszt. Egy tálba hideg vizet teszünk, és ha a tojás feljön a hideg víz tetejére, akkor már nem friss. Ami lesüllyed, vagy a víz alatt úszik, az fogyasztható.
Forrás: Flickr.com - Robert McGoldrick
Túl friss a tojás
Akármilyen hihetetlen, de a kemény tojás elkészítéséhez nem azok a tojások a legjobbak, amiket aznap reggel tojtak a tyúkok (ideális esetben kapirgálós életmódot folytatva.) Érdemes legalább 3-4 napos tojást használni, mert a nem friss tojás héja alatt oxigénbuborékok keletkeznek, így főzés után sokkal könnyebb meghámozni.
A hűtőből egyenesen a főzővízbe kerülnek a tojások
Először szobahőmérsékleten kell tartani a tojásokat, így nem fog megrepedni a héjuk, amikor a főzővízbe kerülnek.
Túl magas hőmérsékleten főzzük a tojásokat
Először fel kell forralni a vizet, ez után óvatosan, egy kanállal eresszük a vízbe a tojásokat. Fontos, hogy forró vízbe kerüljenek, mert így nem fog ragadni a héjuk. Utána viszont alacsonyabb hőmérsékleten folytassuk a tojásfőzést, 9 percig.
Túl sokáig főzzük a tojásokat
A 9 perc az 9 perc. A túlfőzött tojás sárgája csúnya zöldes árnyalatot kap.
Forrás: Flickr.com - Tracy Benjamin
Egyből leszedjük a héját
Ezután hideg, ha lehet jéghideg vízbe tesszük őket. Ha lehűltek, óvatosan feltörjük a héjat, de nem kezdjük el a pucolást, hanem visszatesszük a tojásokat a hideg vízbe. Erre azért van szükség, mert így a víz beszivárog a héjba, és könnyebb lesz eltávolítani.
Plusz egy tanács:
Ha vendégeket várunk, vagy nagy, ünnepi családi ebédet/vacsorát főzünk és sok tojásra van szükség, ne a legfrissebb tojásokat használjuk fel, mert nagyon hosszadalmas lesz a héj eltávolítása. A tojásokat nem muszáj hűtőben tartanunk, de fontos, hogy a hőmérséklet 18 Celsius foknál hidegebb legyen.