"Ez a portugál tőkehalas patanisca a petiscos (snack), vagy más néven salgadinhos (sós snack) táborát erősíti. A tőkehal egy sörös-fűszeres masszában van kikeverve, majd olívaolajban kisütve. Sűrűn fogyasztják rizzsel, vagy szendvicsbe téve, vagy csak úgy, kedvcsinálóként. Én mindig sikert aratok vele!" - írja Selectfood.
Ha esetleg unod a sült hekket és az egyéb, hagyományos panírban kisütött halakat, próbáld ki ezt, több legyet üthetsz egy csapásra! Megtanulsz egy különlegesen finom, portugál receptet, nem mellesleg sütéssel együtt alig több, mint félóra alatt elkészül.
Tőkehal-pataniscas (Pataniscas de Bacalhau)
(mérettől függően nagyjából 50 db-hoz)
- 575 g sóban szárított, kiáztatott tőkehalszelet, vagy fagyasztott tőkehalfilé, vagy mindkettő fele-fele arányban
- 3 db tojás
- 150 g vöröshagyma finomra aprítva
- 1 nagy maréknyi friss petrezselyem finomra aprítva
- kb. 2 g frissen őrölt fekete bors
- 4 dl világos sör
- 180 g búzaliszt
- tengeri só (amennyiben fagyasztott natúr tőkehalfilét használunk)
Elkészítés:
Ha fagyasztott tőkehalat használunk, akkor jéghideg vízben olvasszuk ki. Majd tegyük egy tetővel rendelkező fazékba, öntsünk rá annyi forró (de nem forrásban lévő) vizet, amennyi éppen ellepi, s fedjük be az edényt. Hagyjuk így állni 25 percig.
Szűrőlapáttal emeljük ki a vízből a halszeleteket és hagyjuk kihűlni. Mikor már langyosra hűlt, kézzel, nagyon alaposan szálkázzuk ki őket, és tépkedjük kisebb darabkákra.
Tegyük a kiszálkázott haldarabkákat egy keverőtálba, és adjuk hozzá egyesével a fenti sorrendben a többi alapanyagot, mindegyik után - villával - jól összekeverve.
Öntsünk egy serpenyőbe ujjnyi magasan olívaolajat, hevítsük fel, s 2 evőkanál segítségével helyezzünk bele kis halmokat a tőkehalas-sörös masszából. Mindkét oldalukat süssük aranybarnára, majd papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges zsiradékot.