Még nincs december, de már itt az igazi tél, leesett az első hó, és advent első hétvégéje is elérkezett. Karácsonyi cikksorozatunk első részében szerzőnk, Szabó Noémi (Mandula Sarok blog) két forró, fűszeres ital - egy klasszikus forralt bor és egy különleges, fűszeres puncs - receptjét hozta el nektek. Szó lesz grogról, negusról, krampampuliról és fűszeres borokról is. A fűszerek, melyeket a forraltborkészítéshez használunk (gyömbér, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs, stb.), az indiai ayurveda orvoslás szerint "melengető hatásúak". Melegítsétek fel magatokat fűszeres italokkal!
Ősz végére lassan elfogynak a frissen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök. A nagy téli szürkeségben testnek-léleknek jól esik, színes alapanyagokat használni, ilyenkor jön el a narancssárga sütőtök és a mélylila-ciklámen cékla ideje. A cékla a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozik. Nemcsak csodás színeivel kápráztat el bennünket, de szinte kimeríthetetlen felhasználási lehetőségeket rejt magában: a vegetáriánusok egyik fontos "húspótló" alapanyaga, felhasználhatjuk a leveleit (mint a spenótot), készülhet belőle chips, desszert, kerülhet süteménybe, turmixba...
Késő ősztől a konyhámat belengi a karamellizált sütőtök összetéveszthetetlen illata. A piacokon - így halloween előtt különösen - is egyre többféle lelhető fel. Úgyhogy ugorjunk is fejest a sütőtökök világába, hiszen több, mint 500 különböző fajtája létezik. Ismerkedjünk meg néhányukkal.
Nincs jobb frissítő, szomjoltó eledel a nagy melegben mint valami savanykás, lédús, friss zöldség vagy gyümölcs - vagy ezekből készített finomság. És szerencsénkre a természet is tudja, mire van éppen szükségünk: ilyenkor roskadoznak a piacok pultjai a lédús uborkától, paradicsomtól, dinnyétől, őszibaracktól. Júliusi piacmustránkban kedvenc szezonális alapanyagainkat mutattunk be, most pedig egy üde receptcsokrot kaptok szerzőink konyhájából a piacon fellelhető szezonális alapanyagokhoz. Érdemes böngésznetek az izgalmas receptek között, mert például muffint készítünk cukkiniből, jégkását uborkából, meg kenyeret sütünk őszibarackkal és rozmaringgal...
Minden hónapban tárlatvezetést tartunk nektek a piacon, majd a szezonális zöldségekhez és gyümölcsökhöz egy-egy ötletadó receptcsokrot is összeállítunk. Júliusban beköszöntött az igazi nyári meleg, és ezzel együtt eljött a lédús, szomjoltó zöldségek és gyümölcsök ideje is: az uborka, a cukkini, a paradicsom, a barackfélék és a dinnyék mind segítenek pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget. Nem hiába kívánjuk őket ilyenkor annyira. Magas a víztartalmuk, sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, így megéri belőlük nyáron minél többet fogyasztani.