Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Finom, szaftos, sült zöldségek, amelyek magukban fogyasztva is kiválóak, de akár feta sajtot morzsolva a tetejére is ehetjük vagy tofu steak mellé köretnek tálalva. És, hogy mik kerülnek bele? A Zizi kalandjai blog szerzője szerint "sárgarépa, burgonya, lila burgonya, édesburgonya, brokkoli, lila hagyma és fokhagyma. De kamránk, hűtőszekrényünk és ízlésünk szerint variálhatjuk a zöldségeket… kiváló bele a sütőtök, paszternák, tarló répa, de akár a csicsóka vagy karfiol is."

És most jön a trükk: "Hozzádobok héjastul fokhagymát és egy-két darab citromot gerezdekre vágva. Ha a fokhagymát a héjában sütjük, akkor nem ég feketére, hanem finom puha, édes lesz, a héjából kinyomva azonnal fogyaszthatjuk, de akár plusz öntetet készítve a zöldségekhez felhasználhatjuk az öntet ízesítésére (pl. valamilyen joghurtos tahinis szószba beletehetnénk miután villával pépesre törtük).

zöldség sütés tepsis zöldség vegetáriánus vega vegán zizi kalandjai recept sárgarépa fokhagyma lilahagyma brokkoli édesburgonya

Téli lencseburger

Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez a hozzávaló az, amelyikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szilveszteri lencsepartik után, pedig érdemes egész évben fogyasztani. Akár egy kis tisztítókúrát tartunk az ünnepek aután, akár a vitamin- és ásványianyag-készleteinket töltjük fel, a lencse nagyon jó választás. És szerencsére nemcsak a nem mindenkinél népszerű lencsefőzelék formájában fogyaszthatjuk, hanem rengeteg izgalmas fogást készíthetünk belőle. Egy korábbi posztunkban már megírtuk, milyen sok tápanyag van benne.

lencse burger vegán vegetáriánus vega dió lenmag répa fasírt lencsefasírt zizi kalandjai

Éppen ezért a hosszú távú és az időszakos húsmentes étrendek alapvető tartozéka. A Zizi kalandjai blog szerzője egy vegán lencse-dió burgert készített."Nagyon jó alternatívája szendvicsben a felvágottnak, májkrémnek, sajtnak. Igazából gyorsan el is készíthető, ha meg van főzve a lencse, akkor gyorsan összeállítható a "tészta", utána már csak sütni kell" - írja a blogger. "A recept innen való, néhány módosítással. Az eredeti változat szerint sütőben kell sütni és én így is kipróbáltam, de a teflonban sütött verzió sokkal jobban ízlett. A sütős változat szárazabb lett, a tűzhelyen készült viszont puhább és "szaftosabb"."

Vegán lencse-dió burger

Januárban különösen nehéz a "mi legyen ma este a vacsora?" kérdésre válaszolni. Jó lenne tartani magunkat az egészségesebb étrendhez, amit megfogadtunk a szilveszteri vacsora romjai felett, ugyanakkor túl hideg van ahhoz, hogy ne vegyünk magunkhoz elég ételt. Iyenkor jönnek a képbe a tápláló, melegítő levesek!

"A leveskúrának létezik egy emberbarátibb módszere is, mikor olyan leveseket eszünk, melyek tartalmasak. Amikben van valami, ami laktat, és ami biztosít némi tápanyagot, vitamint a szervezetünknek" - írja a Homebisztro blog szerzője, aki egy "szuperlevest" készített, ami a hideget és az esetleges fogyókúrát is segít átvészelni.

leves tél brokkoli quinoa recept melegítő étel hagyma homebisztro édeskömény vega vegetáriánus vegán diéta

Szuperleves quinoával és brokkolival


Hozzávalók:

    - 1-2 evőkanál olívaolaj
    - 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma (apróra vágva, vagy fokhagymaprésen átnyomva)
    - 2 közepes sárgarépa közel fél centis karikákra vágva
    - 1 szűk kiskanál édeskömény (morzsolva)
    - 1 szűk kiskanál koriandermag (morzsolva)
    - egy liter zöldség vagy egyéb alaplé (vagy fél liter víz/fél liter     alaplé)*
    - 500g brokkoli rózsáira szedve
    - 100g quinoa (ha van sötét és világos, akkor vegyesen)
    - 100g póréhagyma vagy újhagyma felkarikázva
    - 1 evőkanál citrom vagy lime leve
    - só, bors
    - díszítésnek petrezselyem vagy korianderzöld

Elkészítés:

Egy lábosban kevés olajon dinszteljük az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a répát, majd az őrölt édesköményt és koriandert. Kb. 10 perc alatt puhára pároljuk.

Hozzáadjuk a levest, a quinoát, pár perc múlva a brokkolit és a pórét, majd kb. 15 percig főzzük.  Sózzuk, borsózzuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a citromlevet.

Last minute ehető ajándék almából

Egy héttel az ünnepek előtt még bizonyára többségünknek fejtörést okoz néhány ajándék beszerzése. Miért ne adnánk valami személyes, könnyen elkészíthető meglepetést a szeretteinknek? Ez az almalekvár nem tartalmaz cukrot, íze pedig tökéletesen passzol van az ünnepek hangulatához. Kiválóan használható sültekhez, vagy édes palacsintákra kenve.  

Almalekvár

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Forrás: Flickr.com - O Nosso Casamento

Hozzávalók:

- 1.2-1.5 kg bármilyen ropogós húsú alma

- 1 teáskanál fahéj

- néhány csipet őrölt szegfűszeg

- fél teáskanál őrölt gyömbér 

- néhány csipet kardamom

- negyed csésze víz

karácsony ajándék ehető ajándék almalekvár alma tél lekvár vegetáriánus vegán

Elkészítése:


Tedd az összetevőket egy edénybe, forrald fel, majd vedd takarékra a hőmérsékletet. Helyezz rá egy fedőt, de ne fedd le a lábost teljesen, hadd távozzon a gőz. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. Amikor az almák puhák, öntsd le a levét, és turmixold össze a lábosban. Használj botmixert. Tedd vissza a fedőt, és főzd bő 1,5 óráig tovább, alacsony hőmérsékleten, egészen addig, amíg a püré egészen sűrű nem lesz. Időnként keverd meg! Körülbelül 1,5 óra alatt készül el. 

Bűntudatmentes brownie

Lehet-e mennyei brownie-t készíteni, liszt, cukor és tejtermékek nélkül? Igen, brownie-t, ami tehát elég édes úgy, hogy nincsenek benne feldolgozott (átalakított) cukrok, egyéb mesterséges édesítőszerek, csak természetes összetevők, az eredmény mégis finom, puha, ragadós. A Zizi kalandjai blog szerzője szerint igen! Ráadásul mindössze 15 percre van szükségünk.

zizi kalandjai brownie édesség vegán

Hozzávalók:

  • 2 és 1/2 bögre datolya, kimagozva
  • 1 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 2 bögre dió
  • 1/2 bögre mandula, durvára aprítva
  • 1/4 teáskanál só

Elkészítés:

Tegyük a diót az aprítógépbe és daráljuk meg. Adjuk hozzá a kakaót, a sót, majd kapcsoljuk be újra a gépet néhány percre.

Kezdjük el adagolni a kimagozott datolyát szemenként, miközben az aprítógép dolgozik. Dolgoztassuk, amíg a "tészta" összeáll (kicsit szemcsésnek és száraznak tűnhet, de ha egy kis darabot kiveszünk belőle, akkor érezzük, hogy ragadós az állaga).

Nyomkodjuk ezt a keveréket a formába (22*22 cm-es) és szórjuk meg a tetejét a mandulával (az ujjunkkal nyomkodjuk a mandulát a brownie tetejébe).

Tegyük a fagyasztóba körülbelül 20-30 percre, vagy a hűtőbe 2-3 órára.

Hűtés után vágjuk kockákra, és élvezzük bűntudat nélkül!

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog