Csokoládé és eper. Az egyik létező legjobb, legintenzívebb ízkombináció. Kevesen is vannak, akik nem rajonganak érte. Selectfood receptjének még egy különleges összetevője van, ez pedig a japán matcha, a zöldteapor. Ezt lehetőség szerint nem érdemes kihagyni, a zöldteánál tízszer nagyobb ugyanis az antioxidánstartalma. Az utóbbi években kifejezetten sokat használják, piskótához, fagylalthoz, süteményhez keverve. Esetünkben ez utóbbiról van szó.
Ördögi matchás csokoládékocka eperrel sütve
Hozzávalók:
- 360 g min. 60%-os étcsokoládé
- 6 db tojás
- 10 g matcha (zöldtea-por)
- 25 g olvasztott teavaj
- 1 dl zsíros tejszín /nem felverve
- eper ízlés szerint (legalább 0,5kcs kg)
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a sütőnket 175 fokra. Készítsük elő a tepsiket, edényeket. Szükségünk lesz egy kisebb (18x24 cm-es magas falú) és egy nagyobb tepsire, egy nagy méretű lábosra a vízforraláshoz, egy nagyobb műanyagtálra a tojásfehérjéhez és egy üvegtálra a csokoládé felovasztásához.
Forraljunk fel vizet a nagy edényben, tegyük a tetejére az üvegtálat, és ebben olvasszuk meg a csokoládét. Hagyjuk langyosra kihűlni.
A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgákat keverjük hozzá a kihűlt csokimasszánkhoz. A fehérjéket egy kis csipet sóval, gépi habverővel verjük fel habosra, de ne túl keményre.
Óvatosan forgassuk bele a csokimasszába a tojásfehérjehabot.
Olvasszuk fel a vajat, nagyon alacsony hőfokon.
Csorgassuk a masszába a vajat és a tejszínt is. Keverjük simára, majd szitáljuk hozzá a matchát is, csomómentesre keverve vele.
A kisebb tepsit béleljük ki sütőlappal. Öntsük bele a masszát egyenletesen elosztva, tetejére fektessünk sok-sok felszeletelt epret.
Egy nagyobb tepsibe tegyük a megtöltött kis tepsit és öntsük fel annyi vízzel, amennyivel majdnem eléri a kisebb tepsi tetejét. 175°-os előmelegített sütőben süssük készre 30 perc alatt.
Egy nagyon jól szeletelhető, tömör, de mégis könnyű állagú süteményt fogunk kapni. Melegen és hidegen is egyaránt kiváló.
(Megjegyzés: Bár az étcsokoládé miatt nem tűnik ki a matcha szép zöld színe, az íze érződik.)
Elkezdődött a medvehagymaszezon! Hamarosan itt lesznek a friss zöldségek, zöldek is, de addig is, következzen egy olyan recept, amiben a medvehagyma lehet az egyik főszereplő.
A Selectfood receptjében szereplő sós lepény nagyon jó alternatíva a maradék főtt burgonya felhasználására, de megéri külön ezért is főzni pár szemet. Bármelyik étkezéskor megállja a helyét, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora.
"A vadon termő zöldek mennyiségét lehet növelni, nekem sebtében ennyit sikerült szednem, ezért ennyi került bele. A csalánnal természetesen kesztyűs kézzel kell bánni, de megéri a fáradozást. A fiatal hajtásokat szedjük. Alapos hideg vizes átmosással már ártalmatlanná lehet tenni a csalán hangyasavtartalmú mirigyszőreit, de egy rövid hőkezelés után garantáltan nem bánt. Még az ártalmatlanítás előtt a konyhában kézenfekvőbb konyhai csipesszel hozzányúlni."
Burgonyás tönkölylepény lazaccal, kecskesajttal és vadon termő növényekkel töltve
A lencse amellett, hogy a néphagyomány szerint bőséget, gazdagságot garantál az elkövetkezendő esztendőre, igen gazdag tápanyagokban. A hüvelyesek közül is kiemelkedik magas, 25-28 %-os fehérjetartalmával, melynek aminosav összetétele is kedvezőbb számunkra és emésztése is kevésbé megterhelő, mint például a babaé vagy borsóé - tahát ne csak szilveszterkor keressük elő a kamrából!
Bár igen magas a szénhidrát tartalma, ennek túlnyomó többsége keményítő, glikémiás indexe alacsony, azaz a szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel csak belőle a fogyasztása után. A fehérjén és szénhidráton kívül a lencse tartalmaz még természetesen rostokat. A vitamint, B1 és B2 vitamint, folsavat, az ásványi anyagok közül pedig káliumban, vasban és cinkben gazdag.
forrás: Flickr.com (taz)
Ez történik, ha egy gasztroblogger körülnéz a hűtőjében, és ezeket az alapanyagokat fedezi fel benne: padlizsán, spenót, túró. Selectfood receptje.
Padlizsános-spenótos-túrós cannelloni
Talán egy kicsit nehéz étel, tekintettel a melegre. A jövő hétre viszont érdemes feltankolni belőle, mert simán lehet, hogy az iskolakezés miatt nem lesz időnk sokat bíbelődni a konyhában.
"Szeretem a lasagnékat. Ez a mostani abban különbözik az elődjeitől, hogy valamivel könnyedebb változat, mert nem tettem bele besamelmártást, helyette natúr joghurtot használtam" - írja a Selectfood blog szerzője. "Erősen gondolkozom, hogy melyiket szeretjük jobban a felsoroltak közül, de nem tudok dönteni. Más-más ízvilág, és mindegyik nagyon finom - túlzás nélkül."
Spenótos-marhahúsos lasagne light