Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Bombabiztos bor-étel párosítások

Legtöbben annyit tudunk a megfelelő borválasztásról, hogy fehér húsok mellé fehér, vörös húsok mellé vörösbor illik. A tökéletes döntéshez azonban ez egy kicsit kevés. Úgyhogy megkérdeztünk egy sommelier-t.


„A borválasztás egyáltalán nem egy egyszerű kérdés” - mondja Póta Richárd, sommelier. - „Rengeteget számít a szőlőfajta, a borvidék, a szüretelés ideje, az érlelés módja, a savtartalom, alkoholtartalom, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ráadásul az sem mindegy, hogy a húsételt hogyan készítjük el, hogyan fűszerezzük, illetve hogy milyen köret és szósz készül mellé. Van azonban néhány alapszabály, amit le lehet szögezni.”

1. Tengeri halak és vegetáriánus ételek

Akár párolva, akár grillezve készítjük el a halat, friss, citrusos, gyümölcsös ízvilágú, lendületes, száraz fehérbor passzol hozzá, alacsony alkoholtartalommal (csakúgy, mint a vegetáriánus fogásokhoz). Ilyenek lehetnek például a balaton felvidéki rajnai rizlingből, a mátrai zöldvelteliniből, a csopaki olasz rizlingből, vagy az etyeki sauvignon blancból készült reduktív vagy rövid ideig ászkolt borok. 

2. Édesvízi halak
A ponty az egyik legelterjedtebb édesvízi halfajta, itthon legtöbbször rántva vagy vajon sütve fogyasztják. A húsa sokkal zsírosabb és sötétebb, mint a tengeri halfajták általában. Ezért ehhez mindenképp közepes testű fehér bor illik. Kiváló ötlet például egy tartalmas badacsonyi szürkebarát, vagy egy soproni fehér burgundi, melyek régi nagy ászokhordós érlelésűek.

Forrás: Tagyon Birtok Facebook oldala

3. Szárnyasok
A sült csirkéhez vagy a pulykából készült ételekhez közepes és nagyobb testű fehérbort érdemes választani, ami lehet 1- 2 éves új és használt ászokhordós érlelésű chardonnay, fűszeres tramini, hárslevelű. Körettől és szósztól függően a hazai borfajták közül választhatunk egy nagyobb beltartalmú rosét, vagy egy sillert. Ha szívesen megkóstolnánk valamilyen külföldi bort, vegyünk egy üveg chinon-i, vagy tavel-i rosét!

4. Disznóhús

A disznóhús mellé is passzol a fehérbor, viszont ide már kifejezetten egy koncentrált, nagy testű bort válasszunk, akár magasabb alkoholtartalommal (13-14,5%). Remek ötlet lehet például a tokaji, vagy a somlói vidékről származó dűlőszelektált 2-3 éves, hordós érlelésű furmint. Ha valaki vörösbor párti, vásároljon nyugodtan egy közepes testű, száraz vörösbort, például egy szekszárdi, soproni kékfrankost, vagy egy egri bikavért.

5. Marhahús
Egyértelműen a legtestesebb legmarkánsabb, fűszeres száraz vörösborokkal jó fogyasztani. Ha magyar bort szeretnénk, akkor választhatunk egy szekszárdi bikavért, a bordói szőlőfajtákból készült bort a dél-balatoni, szekszárdi és villányi borvidékről. A külföldi borok között népszerű az  argentin Malbec, a chilei Carménére, az ausztrál Shiraz, a bordeaux-i vörösek, rhone-völgyi Syrah.

6. Desszertek
A desszertek mellé sokan automatikusan Tokaji aszút választanak, ami a szakértő szerint nagyon jó döntés. Ezek az almás, körtés, birsalmás, citrusos íz miatt nagyon jól passzolnak például a mézeskalácshoz, vagy a gyümölcskenyerekhez. De nem csak tokaji desszertborok vannak! „Zserbó, vagy magas csokoládé tartalmú desszertek mellé szívesen fogyasztanék egy kadaka szalmabort Egerből, egy olasz amarone-t, vagy erősített portóit, amelyek önmagukban is kiváló digestivek, illetve melegítő hatásúak, ami szintén nem elhanyagolandó szempont egy téli estén - mondja Póta Richárd.”

Körülbelül 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte, így első körben a rizsfélék két nagyobb csoportjával ismerkedünk meg. És hogy ne mindig az unalmas köret szerepét játsza, egy kedvcsináló, izgalmas, és ezerféle töltelékvariációval készíthető, jávai rizstekercs receptjét is elhoztuk nektek. (Bónusz: nem elég, hogy gyönyörű és könnyen szállítható, pikk-pakk el is készül!)

A karácsonyi menü megtervezése nem könnyű feladat. Mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idő alatt olyan ételsort varázsolni az asztalra, mellyel minden vendégünk elégedett, sőt, az sem baj, ha sokáig emlegetik. A statisztikák szerint Magyarországon az egy főre jutó elfogyasztott évi halmennyiség negyedét a karácsonyi időszakban fogyasztjuk el. Így fontos szót ejteni arról, hogy a ritkán (és leginkább karácsonykor) fogyasztott halételekből hogyan állítsunk össze egy teljes és ünnepi menüsort.


Raj Ráchellel készített interjúnkban bepillantást nyerhettetek egy kelet-európai kóser konyha kulisszái mögé. Most pedig egy hagyományos, szombati étel, a gefillte fis (töltött hal) receptjét hozta el nektek Ráchel saját verziójában - lazaccal, naranccsal, mandulával.


12
»

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog