Maki főzött egy fantasztikus ebédet, közben pedig beszélgettünk egy jót. Bár nem hisz a tökéletes étrendben, elmesélte, miért ajánlja a flexitáriánus étkezést, miért imádja a magyar piacokat és azt is, hogy mi kell a jó ételekhez. Interjú, 2. rész.
Mit jelent a flexitáriánus étrend?
Maki Stevenson: Ez főleg vegetáriánus étrend, ami ugyan tartalmaz húst is néha, de nincs szigorú megkötés a hús fajtájára vonatkozóan. Könnyen fenntartható, mert nincsenek szigorú szabályok azzal kapcsolatban, hány százalékban kell húst enni.
Te is így étkezel?
Igen, de én ezt lazán kezelem. Lehet egy étkezésen belül is variálni az alapanyagokat. A mai ebéd például zöldségekből és gabonából állt, az állati fehérjét egy tojás, a rizsben levő apró haldarabok, a halleves és a tekercsben található nagyon kevés sertéshús jelentette. Ez abszolút megfelel a flexitáriánus étrendnek. Máskor reggelire és ebédre vegetáriánus ételeket készítek, vacsorára pedig halat. Az is előfordul, hogy hétfőtől péntekig vegetáriánus ételeket eszünk, a hétvégén pedig jöhet a hús. De ez mindig változik.
Nem kell minden nap órákat tölteni a konyhában ahhoz, hogy egészséges, minőségi ételeket készítsünk, a receptekben szereplő alapfogalmakat viszont mindenképp ismerünk kell. Maki Stevenson, a Makifood Főzőiskola alapítója mesél a főzési filozófiájáról, és azt is elmondja, miért nem létezik tökéletes étrend.
Mi a Makifood-filozófia lényege?
Maki: A születésünktől a halálunkig eszünk - ez remélhetőleg egy hosszú időintervallum. Ezalatt rengeteg érzelmi hatás ér minket, sokan közülünk több helyen is élnek a világban. Az éveink számának növekedésével az ízlésünk is változik, időről időre mások lesznek a kedvenc ételeink. Vannak időszakok, amikor gyógyító ételekre van szükség, és vannak olyan időszakok is, gond nélkül élvezhetünk egy macaront, és ezzel nincs semmi baj. Ha minden egyes nap macaront ennénk, az viszont már okozna problémákat. De nem tesszük, mert ez a speciális alkalmakról szól.
Márk Szonja bölcsész és cukrász, most elsősorban az utóbbi. Nem készült erre a hivatásra, első gyereke születése után döntött úgy hogy, inkább azzal foglalkozik, amit igazán szeret csinálni. Elindította az Édesem blogot és cukrász szakmunkás képzettséget szerzett. A Makifood Főzőiskolában a különleges csokoládés sütik és gluténmentes desszertek világába avatja be legújabb kurzusa, a Csokigyár résztvevőit.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve vacsorasorozatunkat a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: elsősorban a rántott sajt, rántott gomba, saláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre. Tanuljuk meg őket kreatívan használni! Maki most következő receptje egyszerű, könnyű, tavaszias válasz a krumplipürére.
Előző cikkünkben a tavaszi étkezésről írtunk, a májtisztító étkezéshez adtunk néhány jótanácsot. Ehhez a témához illeszkedik mai húsmentes receptünk is, melyet Poór Balázs, a kínai gyógyító konyha szakértője készített el a Makifood Főzőiskola "Tavaszi nagytakarítás" kurzusán.