Hét elején életmentő konyhai tippeket kaphattatok Chef Makitól kánikulára. Kiderült, mit érdemes enni-inni, mely ételek és italok hűtik le a szervezetünket. Ilyen melegben nagyon jól tud esni egy adag hűsítő, gyorsan, egyszerűen elkészíthető édesség is. Viszont nincs az az elszánt konyhatündér akinek nagy kedve volna bekapcsolni a sütőt. Jó hírünk, hogy vannak olyan sütemények (igen: torták is!), melyek nem igényelnek sütést, csak egy kis türelmet, hogy kivárjuk míg kellőképpen lehűlnek.
Konyhánkat és sütőnket sorozatunk előző részeiben már felszereltük, a mértékegységekkel és hőfokokkal sem lehet már gondunk, így bele is vágunk a sütésbe. Nagy kedvencünkkel, a gyümölcsökkel (is) telepakolható, omlós, vajas pitékkel kezdjük a sort.
Már roskadoznak a piacon a ládák a zamatos epertől és hamarosan a nyár kedvenc gyümölcsei is szép sorjában felbukkannak. Megunhatatlan a friss gyümölcs, de omlós pitetésztába burkolva is mennyei élményt nyújt. Szelesebb napokon forrón, az esti tea mellé; kánikulában pedig hidegen, fagylalttal.
Nem emelkedik fel a piskóta és még bele is ragad a formába? Nem verődik fel a tojásfehérje, a tejszínből meg egyenesen vajat köpültünk? Szétcsúszott a torta, mert túl lágy volt a krém vagy pusztán nem volt türelmünk megvárni, hogy kihűljön? Netán csomós a vaníliasodó és az aranygaluska kemény, mint kő? Erre és még sok más sütéssel kapcsolatos kérdésre ad majd választ Szabó Noémi - a Mandulasarok blog szerzője - új cukrászati sorozatunkban.
A Makifood Főzőiskola egyik új tanára, Márk Szonja, az Édesem blog szerzője. Február végén gluténmentes desszertek órát fog tartani a Főzőiskolában, ezzel kapcsolatban is kérdeztük. Szonja bemutatja majd, hogy nem kell feltétlenül a gluténmentes lisztkeveréket lekapni a közért polcáról, hanem tudatosan válogatva a lisztek között, sokféleképpen és változatosan lehet gluténmentes desszertet készíteni. Az órára nem csak azoknak érdemes eljönniük, akik rákényszerülnek a gluténmentes diétára, hanem azoknak is, akik a megszokottakon kívül más liszt- és gabonafajtákkal is szívesen megismerkednének az egészséges táplálkozás jegyében.