Cikkünk előző részében blogger szerzőnk, Bede Anna, 92 éves nagymamája segítségével lépésről-lépésre bemutatja az autentikus nokedli, csipetke, tarhonya és sztrapacska készítését. Most édesebb vizekre evezünk, és gyermekkori nagy kedvenceink következnek, a gombóc és a nudli.
Korábbi ígéretünkhöz hűen megérkeztünk a "haladó" tésztákhoz. Konyhában tapasztalt olvasóink most biztos felszisszennek, hogy mi ebben a bonyolult? A tésztás összefoglalónkban említett ételekhez képest annyi mindenképpen, hogy ott a receptek alapját a száraz tészták képezték, itt viszont nekünk kell a tésztát összeállítani. Ráadásul annak, aki nem készít nap mint nap szilvás gombócot (legtöbbünknek), okozhat némi bosszúságot az "amennyit felvesz" szóösszetétel.
Bár alapvetően a szezonális és helyi zöldségek, gyümölcsök felhasználásának híve vagyok, rajongok az egzotikus receptekért, alapanyagokért is. Imádom a thai konyhát például és ott elég nagy felületet kapok a gyakorlásra. Az ismeretlen, fura alapanyagokhoz ugyanúgy fel kell nőni, mint a spenót szeretéthez. Nyitottság nélkül sok izgalmas gasztro-ajtó zárva marad.
Az idei nyár időjárása igen változatos: volt már forró, perzselő napsütés, majd hirtelen jött nyári zápor vagy kellemes hűvös szeles nap. A nyár hátralevő része is biztosan hoz még meleg napokat. Bármi is legyen, fagylalt nélkül nem múlhat el nyár! Egyre több kiváló kézműves fagylaltozó nyílik országszerte, azonban megkockáztatjuk, hogy egy házilag elkészített jégkrém is lehet ugyanolyan különleges. Csokorba gyűjtöttük nektek a jeges édességek minden fajtáját, sok-sok ínycsiklandó, különleges vagy éppen klasszikus recepttel tűzdelve.
Bemutatjuk, milyen praktikákkal őrizhetitek meg a nyár friss ízeit és illatát egész télen át. És az is kiderül, hogy a nagyinak igaza volt, tényleg nem szükséges tartósítószert vagy sok cukrot tennünk a lekvárokhoz. Lépésről-lépésre bevezetünk titeket a lekvárkészítés rituáléjába: a bevásárlástól kezdve, a fertőtlenítésen és tartósításon keresztül, egészen a különleges, édes és sós, fűszeres, pikáns lekvár- és dzsem-költeményekig.