Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve vacsorasorozatunkat a Makifood Főzősikolában. A vegetáriánus konyháról a legtöbb embernek még mindig unalmas és ízetlen ételek jutnak eszébe: elsősorban a rántott sajt, rántott gomba, saláta. Pedig ha körülnézünk a piacon, a zöldségekből és gyümölcsökből sokkal szélesebb - a szívárvány minden színében pompázó - választék áll rendelkezésükre. Tanuljuk meg őket kreatívan használni! Maki most következő receptje egyszerű, könnyű, tavaszias válasz a krumplipürére.
Itthon elég nagy kultúrája van a savanyúságnak, bármikor, bármihez szívesen fogyasztjuk, mi magyarok. Ez a savanyúság igazából szinte saláta, és olyan gyorsan össze is dobható - akár csak egy kisebb adagban is. Az első tavaszi zöldségből, zsenge vajretekből készítettük.
Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat - akár allergia, ételintolerancia, akár egyéb okok miatt (pl. vegetáriánus, vegán, paleo táplálkozás). Múlt héten írtunk a tojás és gluténmentes táplálkozásról, és receptekkel bizonyítottuk (mint pl. ez a csodaszép tej, tojás és gluténmentes répatorta), hogy csak egy kis kreativitás kérdése, hogy kedvezzünk speciális diétán levő ismerőseinknek - illetve az egészségünknek is néha. Most Húsmentes Hétfőre egy "mindenmentes" indiai palacsinta receptet hoztunk nektek. Mikor először ettük Keralában (Dél-India) eszünbe nem jutott volna, hogy ebben a csodálatos palacsintában nincsen se glutén (rizslisztből készül), se tej (kókuszkrém van a tésztájában), se tojás. Elképesztően finom...
Gluténmentesen is lehet könnyen, nagyon jót! Erre bizonyíték a most következő pikk-pakk, tavaszi virágos répatorta recept is, melyet Márk Szonja (Édesem blog), a Makifood Főzőiskola Gluténmentes sütés kurzusának tanára hozott nektek.
Egyre többen jönnek rá, hogy rossz kedvük és közérzetük hátterében a helytelen táplálkozás (és/vagy ételintolerancia) is állhat. Mások elvi vagy ízlésbeli okokból kifolyólag nem fogyasztanak állati eredetű táplálékokat. Minden esetre sem az egészségügyi, sem az elvi okokból "mentes étrendet" folytatóknak nincs könnyű dolga Magyarországon, ahol a legtöbb kávézóban nem elérhető a növényi tej és ha gyorsan ennénk valamit a városban, akkor sem igazán adott allergenmentes opció (a lehetőségek: pogácsa, péksütemény, pizza, kínai, stb). Ezért meg kell tanulnunk magunknak elkészíteni ezeket az ételeket. Háromrészes kalauzunk következik rengeteg tippel és recepttel egy allergénmentes étrendhez.