Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk, tároljunk, pucoljunk és főzzünk spárgát. Olyan érdekességről is esik szó, mint a "hamis" zöld spárga,és kiderül, hogyan tartsuk nedvesen otthon a spárgát, és mit jelent a spárgánál az "al dente" főzés.

Most pedig következzen két spárgás fogás Flatcat blogjáról, amelyikből az egyik spárgával készült desszert - furcsán hangzik, de megér egy próbát, higgyétek el!

spárga recept vegetáriánus tavasz vega pite leves lazac krémleves desszert körte flatcat

Spárgakrémleves füstölt lazaccal

A világ legnagyobb csokoládégyártói évek óta mondják, hamarosan hiánycikk lesz a csokoládé, a kakaó ára pedig 60 százalékkal nőtt az elmúlt években. De miről is van szó pontosan?

A kakaófa termésében található kakaóbab körülbelül 40 százaléka tartalmaz kakaóvajat, ebből készül a valódi csokoládé. Fermentálás, szárítás és pörkölés után a kakaóbabot masszává őrlik. Az értékes kakaóvajat leválasztják a csokoládékészítéshez, a maradék anyagból pedig kakaópor készül.

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

forrás: Flickr.com - Christofer Undisclosed

A valódi csokoládéhoz tehát kakaóvaj szükséges, ami a kakaóbab kisebbik hányada. A gond az, hogy a csokoládéfogyasztás folyamatosan nő, míg a termelés csökken. A földek kimerülnek, ráadásul egyre nehezebb embert találni az ültetvényekre, mert Afrikában, ahonnan a világ kakaóbab-termelésének kétharmada származik, szinte mindenki a városokban igyekszik megtalálni a boldogulását. Mindennek fényében nem nehéz elhinni, hogy az kakaóárak 2012 óta 60 százalékkal nőttek.

Háborúk és új piacok

De mi lesz, ha ez a tendencia tovább folytatódik? John Mason, a ghánai székhelyű Természetvédelmi Kutató Tanács szakemberének prognózisa szerint tizenöt év múlva olyan drága lesz a valódi csokoládé, mint a kaviár. Vajon egyet értenek ezzel a szakma hazai képviselői? És mi az, ami még árnyalhatja a képet?

„A legjobb minőségű kakaóbab az Egyenlítő környékén terem, például Elefántcsontparton és Ghánában" – mondta a 100 foknak Benei Lászlóné, a Benei és Társa Kft. cukrászüzem egyik tulajdonosa. "Ebben az övezetben rendszeresek a háborús konfliktusok, az árak egyrészt ezért emelkednek, másrészt a sokat emlegetett növekvő fogyasztás miatt. Ettől függetlenül az igazi gondot a csokoládé jövője szempontjából az jelentheti, ha a kínai piacon is népszerű lesz. Ha ez bekövetkezik, valóban luxuscikknek fog számítani, márpedig erre jó esély van, Kína ugyanis nyitott mindenre. Már régóta nem csak a saját gasztronómiai hagyományaik alapján étkeznek.”

kakaó kakaóbab csokoládé kakaóvaj csoki ár

Forrás: Flickr.com - Dobrin Isabela

A Washington Post szerint az átlagos európai csokoládéfogyasztáshoz képest a kínaiak csokoládéfogyasztása jelenleg öt százalék. Ez a szám várhatóan növekedni fog a jövőben. Benei Lászlóné szerint a piac többek között majd úgy reagál erre, hogy előáll egy új termékkel, egy új ízzel, amit megpróbál majd népszerűsíteni. Az azonban, hogy bármilyen „pótszernek” ugyanakkora legyen a sikere, mint a csokoládénak, szerinte több mint kétséges.

Superfood japán módra

"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként emlegetik" - írja a Zizikalandjai blog szerzője. "Értékes gyógyító energiáit a több évig tartó, tengeri sóban történő érlelés során nyeri el. Gyönyörű színét a vöröses színű shiso levél adja. Maga a szilva csodás immunerősítő, megfázás, fáradtság ellen is használhatjuk gyógyitalaink alapanyagaként, valamint ételeink ízesítésére. Itthon kapható ecet, paszta (krém) és néha eredeti szilva formájában is.

umeboshi recept vegetáriánus vegán japán konyha ume ecet japán szilva superfood köles egytálétel

Umeboshi - forrás: Flickr.com (Caleb Phillips)

Nagyon egyszerűen használom fel az ecetet. Néhány evőkanálnyit összekeverek olívaolajjal és ebben forgatom meg a zöldségeket (gombát, retket, brokkolit, karfiolt próbáltam eddig), hagyom egy kicsit állni, aztán mehet is a sütőbe. Isteni sós, savanykás ízt ad a zöldségeknek. Akinek nem sikerül beszerezni, annak adok helyettesítő alternatívát, ami szójaszósz és frissen facsart citromlé keverékéből áll. Bármilyen körettel tálalható,... mehet mellé köles, rizs, quinoa, sült krumpli, saláta… a fantáziátokra és a hűtőtök/kamrátok készletére bízom."

Az ételhez a retek levelét használjuk, mert így megelőzzük a pazarlást (további pazarlás-csökkentő tippeket itt találtok). És ha már a japán gasztronómiánál tartunk, megemlítjük a Mottainai filozófiát, ami japánul olyasmit jelent, hogy sajnáljuk, hogy pazarlunk. Nemcsak az ételre és az anyagi dolgokra vonatkozik, hanem az időre, és egy egész Érdemes utánanézni a Mottainai-filozófiának és követni - az élet más területein is.

Ume ecetben pácolt sült zöldségek spenótos kölessel

umeboshi recept vegetáriánus vegán japán konyha ume ecet japán szilva superfood köles egytálétel

Korábbi posztunkban tippeket adtunk, hogyan lehet leszoktatni a cukorról gyerekeket (és felnőtteket) a függőséget is okozó vegyületről. Az édes ízekről természetesen nem könnyű lemondani, de nem is kell: a banán, a vanília és a fahéj együtt annyira finom, hogy észre sem vesszük, hogy kimaradt a cukor a hozzávalók listájából.

"A kenyér édes ízét csak a banánok és a frissen facsart narancslé adják. Nagyon édes szájúaknak egyáltalán nem lesz édes, aki a kevésbé édeshez van szokva, annak pedig édeskés lesz" - írja a Zizikalandjai blog szerzője. "Állagra és ízre is azonban puha és finom, kiváló tea, kávé mellé reggelire, uzsonnára vagy bármikor nassoláshoz. Mivel egyáltalán nincsen benne édesítőszer, ezért babáknak is jó egy-másfél éves kor után, akik már esznek diót, ami egyébként el is hagyható a kenyérből. Alaprecept innen, jó pár dolgot módosítottam rajta, többek között vegánosítottam. Még több banánkenyér: itt."

Az ételhez a nagyon érett, már-már fekete banán a legjobb - ezeket ráadásul olcsóbban meg tudjuk venni.

(A recept és a poszt címe arra utal, hogy nem használtunk cukrot a banánkenyér elkészítéséhez. A banánnak a legnagyobb a szénhidráttartalma (105 kcal, 24 g szénhidrát/100g) a friss gyümölcsök közül, ez nem diabetikus étel, cukorbetegeknek tehát nem ajánljuk ezt a fogást).

Cukormentes diós banánkenyér (vegán)

cukormentes vegán vegetáriánus banán banánkenyér dió vanília zizikalandjai recept desszert

Egyre többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a "nyugati világ" milyen döbbenetes mértékben pazarolja az élelmiszert. A farmokról és a szupermarketekből tonnaszámra kerülnek a szemétbe az egyébként még fogyasztható élelmiszerek. A pazarlás csökkentése nemcsak az élelmiszeripar feladata, otthon is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb étel mnejen kárba. Ha kevesebb élelmiszert veszünk - nem veszünk felesleget -, kevesebbet is költünk.

pazarlás élelmiszerhulladék spórolás jamie oliver maki stevenson tippek

Forrás: Love Food Hate Waste

A statisztikák szerint csak az Egyesült Királyságban évente hétmillió tonna élelmiszert dobnak a szemétbe, ami családonként 700 fontot (280 ezer forintot) jelent.

A The Guardian nemrég a Love Food Hate Waste című kampány kutatásaira hivatkozva arról számolt be, hogy évente 34 ezer tonna marhahúst dobnak ki a brit háztartások. Ebből a mennyiségből 300 millió hamburgert lehetne készíteni. Összehasonlításképp: Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog