Krémleveseket elkészíteni a világ legegyszerűbb dolga. Feltéve, ha a recept jó, ha az hozzávalók harmonikus ízt kinálnak. Colors in the Kitchen pasztinákból, körtéből és krémsajtból készített egy levest, amiben ugyan nem szerepel semmilyen hús, mégis laktató étel.
Körtés pasztinákkrémleves krémsajttal
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 3 közepes pasztinák (kb. 400 g, megtisztítva 300 g)
- 800-900 ml zöldségalaplé
- 1 kisebb vöröshagyma, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 1 kisebb érett, édes körte, kisebb kockákra vágva
- 1 tk. só
- 2 púpozott ek. krémsajt (pl. Cserpes, Philadelphia)
- 1/4 kezeletlen citrom reszelt héja
- tálaláshoz pirított dió, körte, diós kovászos rozskenyér, esetleg dióolaj.
(Megjegyzés: Vigyázat, a pasztinák (vagy paszternák) nem azonos a fehérrépával. Az íze is más, valamivel édesebb, mint a fehérrépa. Kiváló téli csemege, többek között magas vitamin-és rosttartalma miatt. Érdemes a legnagyobbak helyett a közepes méretűeket beszerezni, azok ritkábban fásak. Kerüljük a foltos külsejű zöldségeket.)
ELkészítés:
A zöldségeket és a körtét meghámozzuk, megmossuk és apróbb darabokra vágjuk. Egy közepes lábosba tesszük, egyszerre az összeset. Sózzuk, majd felöntjük az alaplével. Közepes lángon fedő alatt puhára főzzük. Turmixolás előtt érdemes a folyadékból egy keveset kivenni és inkább utána eldönteni kell-e még hozzá (attól függően sűrűbben vagy hígabban szeretjük a krémlevest). Hozzáadjuk a krémsajtot és a citromhéjat is. Botmixerrel krémesre turmixoljuk. Ha szükséges még sózzuk, illetve beállítjuk a sűrűségét megfelelő zöldségalaplével. Forrón tálaljuk, serpenyőben pirított dióval, néhány friss körteszelettel és kenyérrel. A végén meglocsolhatjuk dióolajjal is.