Szeptember 1-e sokak számára az iskolakezdést, újra a rohanós hétköznapok kezdetét jelenti. De ez nem feltétlenül kell, hogy azt is jelentse, hogy nincs többé idő főzésre, nap közben főtt, meleg ebéd (vagy vacsora) elfogyasztására. Ez a fél óra alatt összedobható, sűrű, kiadós leves biztos, hogy néha jól jön majd. A zsenge kukoricának pedig még éppen szezonja van.
Ezt a vegán, glutén- és laktózmentes leves fél óra alatt elkészül, és ételintoleranciások, vegánok is fogyaszthatják. Dúsítható akár kókusztejjel vagy tejszínnel is, ha pedig olyan kedvünk van, tehetünk bele frissen felkockázott paradicsomot is. (A paradicsom, kókusztej-koriander jól működő triója nem titok, a thai és indiai konyha is szereti kombinálni ezeket az alapanyagokat.)
Vegán kukorica krémleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 1/4 (kb. 10 cm-es) póréhagyma (vékony karikákra vágva)
- 4 cső friss kukorica (a kukoricaszemek levágva a csőről)
- 1/2 l víz
- 1/2 teáskanál chilipor
- 3/4 teáskanál római kömény
- 1 és 1/4 teáskanál só
- egy csipet bors
- 1/2 csésze friss koriander zsenge szára és levelei plusz egy kevés a tálaláshoz (ha nem tudjuk beszerezni, használjunk helyette petrezselymet)
- kb. 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/4 teáskanál füstölt pirospaprika (a spanyol konyha fűszere, pimentón de la Vera) plusz egy kevés a tálaláshoz
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
Melegítsük fel az olívaolajat egy lábasban, adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és pirítsuk, amíg egy kicsit karamellizálódni kezd. Adjuk hozzá a kukoricát, a vizet, a chiliport, a római köményt, a sót meg a borsot, és forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük 8-10 percig. Zárjuk el alatta a gázt, adjuk hozzá a koriandert, a citromlevet és a pirospaprikát. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük, amíg sűrű, de még egy kicsit darabos nem lesz. (Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet vagy zöldségalaplevet.) Igény szerint dúsíthatjuk kókusztejjel vagy tejszínnel is, kockázhatunk bele friss paradicsomot.
Ha szükséges, még ízesítsük sóval, borssal, és tálaljuk melegen füstölt pirospaprikaval, szórjuk meg korianderlevéllel.
Fogyasszuk például ilyen lepénykenyérekkel, vagy pitával.
Kapcsolódó cikkeink:
Húsmentes Hétfői receptek
Uzsonnák/ebédek munkahelyre és iskolába
Krémlevesek
Kukoricás receptötletek
Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola, a receptet Chef Makitól tanultuk.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.