AJÁNLÓ
 
08:09
2014. 09. 01.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2014. 09. 01.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2014. 09. 01.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2014. 09. 01.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:09
2014. 09. 01.
Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szeptember 1-e sokak számára az iskolakezdést, újra a rohanós hétköznapok kezdetét jelenti. De ez nem feltétlenül kell, hogy azt is jelentse, hogy nincs többé idő főzésre, nap közben főtt, meleg ebéd (vagy vacsora) elfogyasztására. Ez a fél óra alatt összedobható, sűrű, kiadós leves biztos, hogy néha jól jön majd. A zsenge kukoricának pedig még éppen szezonja van.

Ezt a vegán, glutén- és laktózmentes leves fél óra alatt elkészül, és ételintoleranciások, vegánok is fogyaszthatják. Dúsítható akár kókusztejjel vagy tejszínnel is, ha pedig olyan kedvünk van, tehetünk bele frissen felkockázott paradicsomot is. (A paradicsom, kókusztej-koriander jól működő triója nem titok, a thai és indiai konyha is szereti kombinálni ezeket az alapanyagokat.)

Vegán kukorica krémleves

Hozzávalók (4 személyre):
- 1/4 (kb. 10 cm-es) póréhagyma (vékony karikákra vágva)
- 4  cső friss kukorica (a kukoricaszemek levágva a csőről)
- 1/2 l víz
- 1/2 teáskanál chilipor
- 3/4 teáskanál római kömény
- 1 és 1/4 teáskanál só
- egy csipet bors
- 1/2 csésze friss koriander zsenge szára és levelei plusz egy kevés a tálaláshoz (ha nem tudjuk beszerezni, használjunk helyette petrezselymet)
- kb. 1 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/4 teáskanál füstölt pirospaprika (a spanyol konyha fűszere, pimentón de la Vera) plusz egy kevés a tálaláshoz
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj

Melegítsük fel az olívaolajat egy lábasban, adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és pirítsuk, amíg egy kicsit karamellizálódni kezd. Adjuk hozzá a kukoricát, a vizet, a chiliport, a római köményt, a sót meg a borsot, és forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük 8-10 percig. Zárjuk el alatta a gázt, adjuk hozzá a koriandert, a citromlevet és a pirospaprikát. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük, amíg sűrű, de még egy kicsit darabos nem lesz. (Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet vagy zöldségalaplevet.) Igény szerint dúsíthatjuk kókusztejjel vagy tejszínnel is, kockázhatunk bele friss paradicsomot.
Ha szükséges, még ízesítsük sóval, borssal, és tálaljuk melegen füstölt pirospaprikaval, szórjuk meg korianderlevéllel.

Fogyasszuk például ilyen lepénykenyérekkel, vagy pitával.

Kapcsolódó cikkeink:
Húsmentes Hétfői receptek
Uzsonnák/ebédek munkahelyre és iskolába
Krémlevesek
Kukoricás receptötletek

Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola, a receptet Chef Makitól tanultuk.

Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog